Coworking – místo pro lepší sladění práce a soukromí?

Řadě freelancerů práce z domova vyhovuje. Ale někteří mohou mít časem postrádat kontakt s lidmi. Jiní mají problém se soustředit na práci, protože domácí povinnosti se tak nějak samy připomínají a poutají pozornost. Na druhé straně pronajmout si ve městě kancelářské prostory nebývá zrovna nejlevnější a pocit určité izolace to nevyřeší. Jednou z možností je přesunout se do coworkingu.

Co je to coworking
Coworkingy jsou jedny z novějších typů pracovních prostor, ve kterých si uživatel podle své potřeby pronajímá pracovní místo, kancelář nebo třeba zasedací místnost. V coworkingu narazíte na další freelancery, start-upy, zaměstnance pracující na dálku, ale třeba i na studenty. Tito uživatelé často oceňují tvůrčí atmosféru a možnost setkat se a spolupracovat s dalšími lidmi. Nabízí se zde možnost navázat nové pracovní a osobní kontakty a zároveň lépe oddělit svůj pracovní a soukromý život.

Jak coworking podporuje slaďování práce a soukromí
Konflikt mezi prací a osobním životem je u „freelancerů“ poměrně častý. Vyčlenění určeného místa pro práci a možnost se na ni soustředit, potlačení pocitů izolace a samoty, kterou někdo může zažít při dlouhotrvající práci z domova, nebo možnost si do některých coworkingů přivést členy rodiny a domácí mazlíčky usnadňují skloubení práce a soukromí.

Podle průzkumu mezi manažery a vlastníky pražských coworkingů, který proběhl v první polovině roku 2021, jsou největšími pomocníky pro sladění života a soukromí v coworkingu jejich flexibilní otevírací doba (nejednou 24 h denně, 7 dní v týdnu), často také poloha v blízkosti bydliště jeho uživatelů a tím snížení časových ztrát spojených s dojížděním, dále vybavení a služby coworkingů. Zejména služby, které coworkingy nabízejí, usnadňují uživatelům skloubení práce a soukromí. Specialitou některých coworkingů je nabízení péče o děti nebo domácí mazlíčky, pořádání vzdělávacích akcí, poskytování konzultací, akce na vzájemné seznamování se uživatelů prostor (často s možností přivést i členy rodiny) a v neposlední řadě poskytování služeb, které prostě zpříjemní Vás pracovní den, ať už je to občerstvení zdarma či za drobný poplatek na místě, možnost využít osobního asistenta či kochat se výhledem z terasy.

Současný výzkum v ČR
Coworkingy zaujaly i pozornost výzkumníků. Jeden ze současných projektů, který se této oblasti věnuje, je realizován pod záštitou Technologické agentury ČR. V současné době sbírá zkušenosti coworkerů, které pomohou blíže prozkoumat důvody rozhodnutí pracovat v coworkingu a posoudit dopad coworkingových prostor na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Jedním z výstupů bude e-book zachycující zjištěné poznatky.

Máte zkušenost s prací v coworkingu? Budeme rádi, když se o ně s námi podělíte. Zapojte se do dotazníkového šetření zde. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více než 15 minut. Vaše zkušenosti nám pomohou lépe pochopit výhody coworkingových prostor a zvýšit povědomí o coworkerech. Děkujeme.