Past vedle pasti? Poznejte největší nástrahy freelancingu a nenechte se jimi semlít

Volnonožství přináší spoustu dobrého. Ale jen do chvíle, než se vám začne hroutit kvůli rizikům, která jste podcenili… Přitom stačí (docela) málo: vědět o nich, nebrat je na lehkou váhu a dělat vše pro to, aby z teoretické roviny nepřeskočily do praxe.

Protože jsou jako bahno, do kterého když jednou šlápnete, všechny další kroky budou obtížné. Nebo dokonce nemožné. Po přečtení tohoto článku se mu ale vyhnete – dozvíte se o nejpalčivějších úskalích freelance kariéry i způsobech, jak jim nedat žádnou šanci.

Strašák v podobě nejistoty

Musíte se umět vyrovnat s nejistotou a nehroutit se z ní. K volné noze zkrátka patří – chcete nezávislost, kterou vám klasické zaměstnání nedopřeje, takže něco za něco.

Záleží jen na vás, jak velký prostor jí poskytnete. Smiřte se ale s tím, že „tam někde v rohu “ se bude vždy krčit, i když se snažíte ji co nejvíce vytěsnit.

Může se stát cokoliv. Vypadnete vy nebo vaši klienti, nastane hluché období ve vašem oboru, dočasně ztratíte zápal…

Tipy na preventivní opatření:

  • Nastavte dlouhodobé spolupráce se spolehlivými klienty.
  • Tvořte si finanční rezervu.
  • Mějte vyhotovený záložní plán (jak se zachováte při poklesu příjmů či s menším počtem zakázek apod.).
Kdo zodpovědně plánuje, počítá a nenechává nic náhodě, je na volné noze klidnější a jistější.

Neplacená dovolená i marodění

Jakékoliv volno znamená nulový příjem. Nepracujete, nevyděláváte. U nemoci vám sice stát dokáže podat pomocnou ruku, ale až po 15 dnech marodění a hlavně jen za předpokladu, že si dobrovolně platíte nemocenské pojištění.

Tipy na preventivní opatření:

  • Sjednejte si komerční pojistku.
  • Ochranu proti výpadkům v přísunu financí zajistí například i pasivní příjmy – vymyslete produkt/službu, která vám bude vydělávat peníze automaticky. Jako typické příklady můžeme uvést e-book, online kurz, webový magazín zapojený do provizního systému (affiliate) apod.
  • Plánujte chytře – na dovolenou odjeďte ve vaší „okurkové sezoně“ nebo si nasmlouvejte víc klientů a projektů před a po volnu tak, aby vám větší množství práce vše efektivně vykrylo.

Faktury po splatnosti

Platební morálka některých klientů může pokulhávat. Z oficiálních statistik se dokonce dozvíte, že faktury platí včas zhruba polovina českých podniků.

Zapomínají, nestíhají, přelévají peníze z různých zdrojů, špatně organizují, nepředají doklady k proplacení na příslušné oddělení… Důvodů existuje celá řada a nemá význam je v tomto článku hlouběji rozebírat. Jedná se zkrátka o typické riziko podnikání a součást freelance života.

Tipy na preventivní opatření:

  • Důvěřujte, ale prověřujte – proklepněte si budoucího klienta na internetu a sociálních sítích. Ti problémoví bývají provaření, především v oborových skupinách a diskuzích.
  • Požadujte zálohu, ať vás případná prodleva tolik „nebolí“.
  • Ošetřete spolupráci neprůstřelnou smlouvou a stanovte sankce za případné opoždění s úhradou. Nezapomeňte, že zákon počítá s úrokem z prodlení, kompenzaci můžete ale určit například i ve smluvní pokutě.
  • Některé společnosti nabízejí speciální pojištění faktur, takže i tudy může vést cesta.

Negativní vnímání konkurence

Někomu šlapete na paty vy, někdo jiný zase vám. Konkurence byla, je a bude, a to v jakékoliv oblasti.

Různě se sice obměňuje, ale český živnostenský rybníček není tak velký, abyste vliv svých konkurentů vůbec nepocítili. Téměř denně narazíte na někoho, kdo to dělá levněji, dráž, déle, jinak, nekvalitně, špičkově atd.

Samotná hrozba se neukrývá v přítomnosti „kolegů“ na trhu, ale ve vašem postoji. Když ho tvoří strach a negace, zaděláváte si na problém.

Řešíte každý krok svých „soupeřů“? Neustále se bojíte, že vás zničí? Závidíte jim zakázky? Nebo se dokonce snažíte je pomlouvat a špinit jejich jméno? Tak přesně tímhle svému podnikání v konkurenčním prostředí ubližujete.

Po čase vás to pohltí a zjistíte, že vám ujíždí vlak v tom nejdůležitějším – kvalitě vlastní práce. Protože jste se celou dobu soustředili na to, jak sestřelit konkurenci.

„Cizí pracovní horlivost nás vždycky rozčiluje někdy jako konkurence, častěji jako výčitka.“ (Gabriel Laub)

Tipy na preventivní opatření:

  • Berte ostatní nezávislé profesionály stejného zaměření jako inspiraci – posouvejte o další level věci, které (jim) zjevně fungují, vybudujte z nich svou unikátní cestu.
  • Konkurence = cenný zdroj informací a jeden z klíčových faktorů vašeho úspěchu. Díky ní vypilujete konkurenční výhodu, které vaše cílová skupina neodolá.
  • Nedohánějte, překonávejte – freelance soupeření je spíše výzva. Na jejím konci budete dál. A bohatší. Minimálně o zkušenosti, které jsou k nezaplacení.
  • Zejména menší živnostníci by se měli snažit podílet na tvorbě komunity, ve které se experti vzájemně podporují, kde bují kontakty a doporučování. I kvůli tomu, že to je jeden z osvědčených způsobů, jak získávat zakázky. A v neposlední řadě i profesní renomé.

Nezvládnutá práce s osobní značkou

Stačí i jedno malé nedorozumění v komunikaci nebo nevhodně pojatá propagace a můžete získat nežádoucí nálepku, které se jen tak nezbavíte.

Zatímco ve firmě svůj přešlap schováte v anonymitě podniku, jako živnostník fungujete sami za sebe. Jste samostatná jednotka. Pořád, vždy a všude.

Táhnete za sebou a ve spojení s vaší tváří vše. Dobré, zlé, úspěch, neúspěch. A pokud jste aktivní na sociálních sítích, kde veřejně ukazujete svůj osobní život, i ten tak zapojujete do podnikání.

Tipy na preventivní opatření:

  • Mějte na paměti, že se prezentujete i například svými komentáři na sociálních sítích. Projevujte se jako důvěryhodný profík. Vystupujte slušně, přívětivě, sympaticky.
  • Svěřte marketing specialistovi, který vám vymyslí ideální marketingovou strategii.
  • Nenechávejte si svůj fundovaný názor jen pro sebe, když vidíte, že byste jím mohli někomu pomoci.
  • Máte-li chuť a čas, tvořte články, podcasty, videa apod. Budou vaši značku šířit 24/7 a postupně vám vytvářet pozici autority v oboru.
  • A samozřejmě: odvádějte vynikající práci. 🙂

Problémy s povinnými zálohami

Snad ani nemusíme připomínat, že OSVČ musí hradit zálohy na zdravotní a sociální pojištění. V roce 2019 to znamená ukrojit si z financí každý měsíc minimálně 2 208 Kč (zdravotní) a 2 388 Kč (sociální). Dohromady 4 596 Kč. A to není zanedbatelná suma.

I ostřílenému profíkovi dokáže tato povinnost přidělat vrásky na čele – hlavně v situacích, které se točí okolo volna nebo nemoci. Při nečekaném zakolísání příjmů se pak zrovna tento výdaj nemusí vejít do aktuálního rozpočtu.

Jakmile však párkrát vynecháte, už se vezete. Stát vám to spočítá. Penále za pár výpadků může finální sumu značně navýšit. Činí 0,05 % z dlužné částky za každý den prodlení.

Tipy na preventivní opatření:

  • Následujte doporučení, která jsme už uvedli u všech předchozích nástrah z oblasti financí a cash flow.
  • Nastavte si u plateb trvalé příkazy.