Svoboda jako největší benefit pro nezávislé profesionály i firmy

V dobách stravenkových reforem si čím dál více pracujících uvědomuje, že by měli mít možnost nakládat se svou mzdou podle svého uvážení. Pro firmy a podnikatele je to příležitost, jak za málo peněz získat mnohem lepší služby bez zbytečné administrativní zátěže

Ve firmách Sodexo či Le Cheque Déjeuner musela nedávno propuknout infarkt nahánějící atmosféra. Ministryně financí Alena Schillerová, kterou podnikatelská sféra spíše proklíná kvůli prosazování EET, rozbouřila vody světa benefitů a nastínila možný konec stravenkového systému. Místo toho, aby byli zaměstnanci nuceni používat stravenkové služby, měli by prý mít možnost ke stravování získat obyčejné peníze.

Tímto překvapivým krokem si dovolila říct nahlas to, co ve spoustě z nás vře již delší dobu. Proč by si lidé nemohli sami rozhodnout o tom, jak naloží se svým výdělkem? 

Do země s rekordně nízkou nezaměstnaností a nejvyšším životním standardem svých dějin vrhl tento nečekaný nápad poměrně čerstvou dávku energie. Po letech bojů firem o nové zaměstnance pomocí programů odměn nad rámec pravidelné mzdy se ke slovu dostal čistý lidský rozum. A s ním i naděje českých podnikatelů, že za příznivé náklady získají skutečně profesionální služby

Freelance jako sílící trend a budoucnost oboustranně prospěšné spolupráce

Ať už byl původní záměr ministryně jakýkoliv, její slova vyvolala silný ohlas, který odráží trend doby. Na rozdíl od nedávné minulosti, kdy lidé hledali bezpečí a jistotu v dlouhodobém zaměstnání, se začíná projevovat sílící touha jednotlivců po vlastní seberealizaci bez závislosti na podpůrném systému. 

Mají k tomu také ty nejvhodnější podmínky. V době přemíry pozic a nedostatku pracovních sil možnost volby nahrává všem typům ekonomicky aktivních profesionálů. S rostoucí sebedůvěrou pracovníků však také roste potenciál pro firmy a podnikatele. Místo na absurdní benefity se tak mohou soustředit na to, co je skutečně důležité — kvalita odvedené práce za rozumnou cenu, kterou nabízejí nezávislí profesionálové

Sdružení amerických freelancerů Freelance Union nedávno publikovalo studii, podle které budou většinu pracujících Američanů do roku 2027 tvořit právě jedinci na volné noze. Jen za poslední rok podíl freelancerů ve Spojených Státech stoupl o sedm procent a celkově na volné noze v roce 2018 pracovalo 56,7 milionů Američanů.

Součástí studie byl také dotaz, zda-li si freelanceři vybrali tento způsob obživy dobrovolně, nebo k tomu byli donuceni situací. Plných 61 procent respondentů uvedlo, že jde o jejich vlastní volbu. Hlavními důvody, proč zvolili tuto životní cestu, jsou možnost organizovat si práci podle sebe, možnost strávit více času s lidmi, na kterých jim záleží, a také fakt, že vlastní výdělečná činnost je pro ně méně stresující než tradiční zaměstnání. 

Zajímavým zjištěním je také větší snaha freelancerů o sebevzdělávání. Podle studie se až 70 procent freelancerů za posledních šest měsíců zúčastnilo praktických vzdělávacích kurzů, oproti 49 procentům klasických zaměstnanců. Lepší vzdělání a nabývání nových schopností a dovedností se samozřejmě projevuje v kvalitě odvedené práce. 

Trendu tak napomáhájí nejen technologie, které lidem dovolují pracovat téměř odkudkoliv a kdykoliv, ale i mentální nastavení populace. A je radno předpokládat, že podobný vývoj se projeví i v tuzemsku, i přesto, že naše politicko ekonomické zřízení oproti Spojeným Státům pořád zůstává značně nalevo. 

Plaťte za kvalitu, ne za sociální a zdravotní pojištění

Existenci benefitů zatím nahrává jejich postavení v daňovém systému České republiky. Jsou benefity, které si může zaměstnavatel odepsat z daňového základu, jako jsou právě stravenky, příspěvky na penzijní připojištění, či kurzy a vzdělávání. Dále existují benefity, které jsou osvobozené od daně z příjmů na straně zaměstnance, například služební vůz pro soukromé účely či příspěvky na kulturní akce. 

Nicméně tyto výhody nikdy nepřebijí skutečnou finanční zátěž, kterou zaměstnanec pro firmu představuje ve výši superhrubé mzdy. Když zaměstnavatel zaměstnanci nabídne průměrnou mzdu, která momentálně činí zhruba 34 tisíc korun, znamená to pro něj, že na jeho pozici každý měsíc vydá 48.500,- Kč. Pro zaměstnavatele je proto mnohem výhodnější zaplatit vyšší úkolovou či hodinovou sazbu nezávislému profesionálovi. Zaplatí tak pouze za skutečně vykonanou a kvalitní práci, nikoliv za doprovodný balíček odvodů. 

Faktem je, že lidé přestávají na slovo benefity slyšet. A to i přes snahy tento nástroj mediálně zprofanovat jako „headhunterský zázrak”. Krok ministryně Schillerové odráží skutečnost, že si lidé si pomalu ale jistě začínají uvědomovat, jak tyto „výhody” v konečném důsledku omezují svobodu jejich volby. Nechtějí proto stravenky či příspěvky na víkendové pobyty, které jim přikazují, za co své zasloužené prostředky utratit. Naopak, preferují mít své výdaje pod kontrolou.

Tato nálada se odráží i v rostoucím počtu profesionálů, kteří využívají služby jako je Freelance.cz. A právě tento trend, který podtrhuje lidskou touhu po svobodě a kontrole nad svým životem, značně nahrává firmám a podnikatelům. Firmy i freelanceři proto dnes mají možnost dosáhnout toho nejefektivnějšího win-win scénáře a ušetřit sobě čas, peníze i zbytečné starosti.