Freelancig vs. zaměstnání: Zjistěte, kde budete spokojenější

Pohráváte si s myšlenkou odchodu ze zaměstnání a založení živnosti? Než podáte výpověď, pojďte se nejdříve zamyslet nad tím, jestli je freelancing ta správná cesta, nebo budete v zaměstnání spokojenější. Obojí má své klady, ale také různé mouchy – záleží tak hlavně na vašich prioritách. Protože co je pro jednoho výhoda, může být pro jiného překážka.

Jaké jsou výhody a nevýhody zaměstnání

Zaměstnání nabízí větší stabilitu, která je vykoupená menší flexibilitou. Pokud potřebujete v životě více jistot a plánování budoucnosti není vaše silná stránka, bude pro vás zaměstnanecký poměr výrazně komfortnější.

Největší výhody zaměstnaneckého poměru

  • Stabilní a pravidelný příjem: Největší jistota, kterou vám dává zaměstnanecký poměr, je, že vás každý měsíc čeká výplata až do doby, než dostanete nebo podáte výpověď. Po výpovědi navíc ještě běží výpovědní lhůta, nebo při odejití dostanete zaplacené odstupné.
  • Pevně daná pracovní doba: Rámcově víte, kdy váš pracovní den začíná a končí. Samozřejmostí by mělo být, že vás po pracovní době doma nikdo pracovně neuhání.
  • Nárok na placenou dovolenou a nemocenskou: Jedním z největších benefitů zaměstnání je nárok na minimálně 4 týdny placené dovolené, stejně jako na proplacení volna v době nemoci.
  • Zaměstnanecké benefity: Příspěvky na jídlo, multisportka, sick days, dny dovolené navíc nebo vzdělávání zdarma. Benefitů je celá řada a fungují zaměstnavatelům jako motivace zaměstnanců k lepším výkonům a loajálnosti.
  • Lepší vyhlídky na důchod: Důchodové pojištění, které je součástí povinného sociálního pojištění odváděného zaměstnavatelem, je vyšší než v případě freelancerů, a mělo by se tedy pozitivně projevit na výši vašeho důchodu. Mnohdy zaměstnavatelé svým zaměstnancům přispívají i na penzijní spoření. Což se hodí v případě, že plánování daleké budoucnosti není vaše nejsilnější stránka.

Nevýhody, které vás v zaměstnání potrápí

  • Menší flexibilita: Ať už se jedná o pracovní dobu od–do, o místo výkonu práce, nebo o stanovenou dobu dovolené, nenabízí zaměstnání často moc velkou flexibilitu oproti freelancingu.
  • Stereotyp: V případě, že pracujete pro jednoho zaměstnavatele, začnete dřív nebo později řešit to samé dokola. Nedostatek nových podnětů pak z práce vysaje veškerou motivaci a může vést až k vyhoření.
  • Menší možnost ovlivnit výši příjmů: Běžně je na vaši pozici vyhrazený určitý rozpočet a výrazně si nepolepšíte, ani když půjdete za nadřízeným řešit přidání. U tabulkových profesí je pak možnost ovlivnění výše příjmů ještě menší.
  • Pořád vám někdo stojí za zády: Pokud nejste na home office, budete neustále v kontaktu s nadřízeným nebo ostatními členy týmu. To je nepříjemné zejména těm, kteří na práci vyžadují naprostý klid. Další věcí je, že si s kolektivem nemusíte sednout, a i z dobré práce se časem stane pouhá povinnost.

Jaké jsou výhody a nevýhody podnikání

Volnonožci mají oproti zaměstnancům větší míru kontroly nad svou kariérou – od stanovení svých sazeb až po výběr klientů, se kterými budou spolupracovat. Freelancing je však považovaný za méně stabilní (a zejména na začátku to tak je ve většině případů) a příjem může co měsíc stoupat a klesat v závislosti na projektech, které máte rozjednané.

Výhody, které lákají k práci na volné noze

  • Větší flexibilita organizace práce: Jste ranní ptáče, nebo se vaše kreativita probouzí se západem slunce? Na volné noze máte mnohem větší volnost, co se týká organizace pracovní doby. Stejně tak nejste omezení na kancelář, ale můžete pracovat z domova, z coworkingového centra nebo se vydat cestou digitálního nomádství. Občas ale budete muset i tady udělat ústupek a zúčastnit se schůzky (ať už online nebo off-line), která se z vašich běžných pracovních hodin vymyká.
  • Možnost pracovat současně pro více klientů: Ideální návod na to, jak nevyhořet, je pracovat na více projektech, které vám dávají smysl. A hlavně nemusíte spolupracovat s každým klientem, který vás osloví, pokud si nesednete po pracovní nebo lidské stránce. Pozor ale na fakturování pouze pro jednoho klienta – mohlo by se jednat o švarcsystém, za který hrozí nemalé pokuty a nově i zákaz provozu činnosti až na 2 roky.
  • Možnost dělat práci, která vás naplňuje: Není úplně neobvyklé, že lidé zůstávají v zaměstnání pouze kvůli nutnosti vydělat. Na volné noze taková motivace ale nestačí, proto si spíš najdete obor, který vás baví, jste v něm dobří a dává vám smysl.
  • Potenciál pro vyšší příjmy: Zatímco v zaměstnání vás omezují tabulky nebo zaměstnavatelův rozpočet a jeho ochota zvyšovat odměnu, na volné noze si můžete nasadit vyšší sazby a najít si klienty, kteří je nebudou zpochybňovat. Samozřejmě se jim stále musíte vyplatit, takže je dobré zapracovat i na sebeprezentaci, aby klient lépe pochopil, proč se mu vyplatíte i s vyšší hodinovkou.
  • Jste sami sobě šéfem: Spolupráce s klienty by měla být rovnocenná a nemáte tedy šéfa v té klasické podobě. Stejně tak neřešíte rozhádaný kolektiv a další nepříjemnosti, které i z pohodové práce dokážou vytvořit nepříjemnou povinnost.

Nevýhody freelancingu, na které je potřeba myslet hned od začátku

  • Vyšší byrokratické zatížení: V zaměstnání vyřeší účetní papírování za vás, když děláte sami na sebe, musíte vystavovat faktury, nezapomínat na daňové přiznání a pokud jste plátci DPH, čeká vás papírování ještě o něco více. S fakturami (i částečně s daňovým přiznáním) pomůže účetní program, jako je například Fakturoid nebo iDoklad, plátci DPH pak ale spíše ocení ještě daňového poradce.
  • Dovolenou ani nemoc vám nikdo neproplatí: To, abyste mohli v klidu odjet na dovolenou, nebo se vyleželi během nemoci, je potřeba zohlednit už při cenotvorbě. Vaše odměna v sobě musí mít započítané i toto případné volno. Co se týká nemoci, můžete si platit dobrovolné nemocenské pojištění, ne vždy se však vyplatí – zaplaceno dostanete až od 15. dne nemoci. Pokud však plánujete odejít na mateřskou, určitě stojí vzít nemocenské pojištění v potaz, jen tak máte na podporu od státu nárok. Více jsme se tématu věnovali v samostatném článku o podnikání při mateřské.
  • Méně jistot a více stresu: Zatímco v zaměstnání vám měsíčně přistane na účtu částka, se kterou počítáte, na volné noze je to občas trochu dobrodružnější. Klienti nemusí platit včas a některým se nebude chtít platit vůbec (co v takovém případě dělat, jsme rozebrali v samostatném článku). A pak je tu samostatná kapitola – hledání zakázek. Některé projekty jsou dlouhodobé, za jiné budete hledat náhradu častěji. Vědomí, že když nenajdete dostatek zakázek, nebudete mít dost peněz na poplacení nákladů, není úplně příjemné.
  • Je těžší vypnout hlavu po pracovní době: U freelancingu leží veškerá zodpovědnost na vás a často se tak stane, že nad prací přemýšlíte i poté, co zaklapnete notebook, nebo se snažíte odpočívat na dovolené.
  • Větší zodpovědnost: O placení povinných odvodů v podobě sociálního a zdravotního pojištění se musíte postarat sami. Tím ale zodpovědnost nekončí. Stejně tak je potřeba vystupovat profesionálně nejen během práce, ale i třeba na soukromých sociálních sítích – pošramocené dobré jméno se totiž napravuje jen těžce. A v neposlední řadě musíte myslet i na to, že když si dáte volno, měli byste mít buď všechno odpracované dopředu, případně je potřeba vyřešit záskok pomocí kolegy z oboru.
  • Více plánování: Abyste pokryli výpadky příjmu během delší neschopnosti práce, případně když bude méně klientů, je potřeba tvořit finanční rezervu. Ale to není jediné spoření, které se vyplatí nepodcenit. Spousta OSVČ platí pouze minimální zálohy na důchodové pojištění a měli by si proto ještě sami spořit na penzi a nespoléhat se na nízký důchod vyplacený státem.

Jaké vlastnosti vám v úspěšném podnikání pomohou?

Podnikání opravdu není pro každého. Hlavním předpokladem je, že máte určitou sebedisciplinu a vaším hnacím motorem je víc faktorů než pouze zisk. Samotná vidina vyšších výdělků vás udrží dlouhodobě motivované jen těžko, zejména pak v obdobích, kdy se nedaří zrovna podle představ. Co by takový volnonožec měl mít ve svém skillsetu?

  • Sebedisciplinu: Nikdo vám nebude stát za zády, když si místo práce pustíte YouTube. Ze začátku to může vypadat jako výhoda, ale po několika propásnutých deadlinech snižujete svou důvěryhodnost i klientovu spokojenost. Určitá míra sebediscipliny je tu prostě potřeba.
  • Plánování: Založit živnost bez plánu není ta nejšťastnější volba. Než se vydáte cestou freelancingu, chce to ujasnit si podnikatelský záměr, a hlavně umět reagovat na změny, které v něm dřív nebo později nastanou.
  • Schopnost umět říct NE: Kývnete na všechno, co po vás klient chce a přijímáte projekty, na které se necítíte, nebo s nimi nesouzníte? Pokud nechcete vyhořet, je potřeba si umět stanovit hranice.
  • Nebát se říct o adekvátní odměnu: Skromnost je hezká vlastnost, ale pokud to znamená, že musíte pracovat od rána do večera, abyste sotva poplatili nutné výdaje, moc dlouho vám drive do podnikání nevydrží. Schopnost říct si o adekvátní ohodnocení je pro dlouhodobé fungování naprosto klíčová.
  • Umět se na věci podívat realisticky: Pravděpodobně nebudete patřit mezi menšinu, která pracuje tři hodiny týdně z pláže a vše jde jako po másle. Je potřeba počítat s problémy v podobě zpožděných plateb, náročných klientů a dalšími nepříjemnostmi.
  • Znalost oboru: Klientovi se musíte vyplatit. Možná vám párkrát projde práce na projektu, kdy nebudete vědět, co vlastně děláte, rozhodně se takhle nevypracujete mezi dobře placené a žádané specialisty. Práce na volné noze vyžaduje neustálé vzdělávání, jinak by vám profesní vlak ujel poměrně rychle.

Dále pak mezi výhody patří psychická odolnost a pracovitost. Pokud k tomu přidáte ještě vášeň a chuť se učit nové věci, máte z poloviny vyhráno.

Podnikání na vedlejší činnost jako kompromis

Pokud vás freelancing oslovil, ale bojíte se do toho pustit naplno se vším všudy, zkuste nejprve podnikat při zaměstnání a postavte se na volnou nohu svým tempem. O něco těžší však bude podnikání v oboru, ve kterém pracujete na zaměstnanecký poměr, protože k tomu budete potřebovat souhlas zaměstnavatele. V případě, že máte podepsanou konkurenční doložku, nemůžete v oboru podnikat dokonce ani rok po ukončení pracovního poměru. Doporučujeme pročíst článek o podnikání při zaměstnání, kde se dozvíte všechny potřebné informace do začátku.