Coworking: Jak funguje a pro koho je vhodný?

Nedokážete se v domácím prostředí přimět efektivně pracovat, ale neláká vás ani ruch kavárny, kde se nedokážete soustředit? Objevte coworking a jeho výhody. V čem dalším může pomoct?

Coworkingová centra nejsou na světě ani v Česku žádnou novinkou. Sdílené pracovní prostory byste našli už ve 20. století. Coworking jako takový pak vznikl v roce 2005, kdy byla v San Franciscu otevřena první sdílená kancelář. Netrvalo dlouho, než se k nám tento trend dostal také.

Narůstající počet digitálních nomádů a freelancerů, kterým nevyhovuje práce z domova, nabízí ideální podmínky pro růst dalších takových center. Najdete je tak nejen ve velkých městech, jako je Praha, Brno nebo Ostrava, ale postupně se začínají objevovat i v těch menších. Sdílené prostory můžete využít na denní docházení, stejně jako jen na občasné schůzky s klienty.

Co si představit pod coworkingovým prostorem?

Coworkingové prostory nabízejí poměrně levný způsob, jak využít všech výhod kanceláře. Najdete tu jak open space, tak i samostatné kanceláře a zasedací místnost s projektorem. Nechybí rychlé připojení k internetu, sdílené tiskárny, kuchyňka i třeba relaxační zóny, kavárna nebo posilovna.

Takový prostor si můžete pronajmout na delší časový úsek, případně pouze hodinově. Provozovatelé většinou nabízí i různé členské tarify, ze kterých si vyberete takový, který nejvíce odpovídá vašim požadavkům.

Coworkingové kanceláře ale nemusí využívat jen freelanceři. Výhodné to je i pro majitele firem a start-upů, kteří se nechtějí vázat dlouhodobou smlouvou. Pro své zaměstnance tu získají řadu výhod a nemusí se starat o technický chod budovy.

Výhody coworkingu

Člověk je od přírody tvor společenský, a dlouhodobá práce o samotě může mít neblahý vliv na naši psychiku i výkonost. Pracovat v kolektivu podobně naladěných lidí tak může být velkým přínosem. Jaké další výhody coworking nabízí?

Lepší oddělení pracovního a osobního života

Z postele se přesunete na gauč, kde začnete probírat pracovní e-maily, odskočíte si uvařit oběd, vyperete prádlo a večer se přistihnete, že nemáte ještě hotovo? Pro někoho je náročnější vyhradit si čas pouze na práci, když na něj čeká hromada vypraného prádla na složení. Stejně tak vás od hluboké práce mohou vyrušovat ostatní členové rodiny. V takovém případě je coworkingové centrum naprosto ideálním řešením, díky kterému se budete moct na práci lépe soustředit a nebudete resty dohánět po nocích.

Úspora nákladů za vlastní kancelář

Pronájem vlastní kanceláře se dokáže vyšplhat na poměrně vysoká čísla. V tomto ohledu vám coworking dokáže významně ušetřit náklady. Pokud v rámci úspor pracujete z domova, nezapomeňte kalkulovat se zvýšenými náklady na energie nebo výdaji za vybavení, které si v coworkingu můžete půjčit.

Navazování kontaktů

Princip coworkingu podporuje komunitu. Protože tu pracuje celá řada profesí od grafiků přes kodéry až po překladatele, potkáte tu osoby, se kterými byste se jinak třeba ani nesetkali. To může vést k nalezení jiného pohledu na problém, který vás už nějakou dobu pálí, i k navázání nových spoluprací.

Coworkingová centra navíc pořádají různá networkingová setkání a také se snaží své členy navzájem propojovat a organizovat pro ně rozmanité aktivity, jako jsou například workshopy, kde se kromě seznamování můžete také rozvíjet. Vše je samozřejmě nepovinné, takže se ani jako introvert nemusíte děsit, že by vás někdo tlačil do „povinné zábavy“.

Lepší produktivita a kreativita

Coworkingové prostory vás lépe naladí na pracovní vlnu než domácí prostředí s výhledem na neumyté nádobí. Lépe si tu můžete naplánovat pracovní den bez rozptylování a odpracovat toho více za méně času.

Další nesporná výhoda je přístup ke komunitě podnikavých lidí. Pokud byste se zasekli a nedařilo se vám odlepit z místa, vždy se tu najde někdo další, s kým si můžete popovídat a vyslechnout si pohled nezaujaté strany, která na daný problém nemá ještě vytvořené tunelové vidění.

Flexibilita

Většina coworkingových center nabízí možnost bezplatného vyzkoušení prostor. Nemusíte se tedy upisovat na několik měsíců, abyste zjistili, že vám tento typ práce nevyhovuje. Případně můžete využívat pronájem prostor pouze na určitý počet hodin. Ale i členské smlouvy mají krátké výpovědní lhůty a můžete odejít prakticky hned, jak se pro tento krok rozhodnete.

Flexibilní je však i otvírací doba, ve větších městech není výjimkou narazit na coworkingová centra s otvírací dobou 24/7, takže se můžete přizpůsobit svému biorytmu.

Nevýhody coworkingu

Samozřejmě ne každému tento typ práce vyhovuje. Pokud potřebujete na práci naprostý klid, pravděpodobně pro vás coworking nebude to pravé, protože s určitou mírou ruchu je potřeba počítat. Pokud naopak u práce rádi a hlasitě povídáte se všemi okolo, neocení to zase naopak okolí.

Z coworkingu nebudou nadšení ani ti z vás, kteří si potrpí na „svoje místo“, které si postupně upravují tak, aby se jim tam pracovalo co nejlépe. Na zútulňování tu není prostor a taky je dost možné, že vám zítra „vaši“ židli v open spacu někdo zasedne.

A jak jste na tom vy? Využíváte coworkingových prostor, plánujete je vyzkoušet, nebo vás to vůbec neláká?