Sociální izolace na volné noze. Jak tento problém zvládat?

Kontrola nad vlastním časem a prací na jedné straně, nejistota a sociální izolace na té druhé. Pokud jako freelancer dlouhodobě pracujete z domova, může se osamělost stát poměrně palčivým problémem.

Výhod na volné noze je bez debat převaha. Od určení si vlastní pracovní doby až po (téměř) neexistující horní hranici příjmu. Jedna ze stinných stránek, která se objevuje dost plíživě a dlouho si ji tak možná ani nevšimnete, je právě osamělost, která se může projevit vyšším stresem a s ním spojenou nižší výkonností. A zatímco v klasickém zaměstnání ze sebe část břemena sundáte hovorem se spolupracovníky, na volné noze jste na to většinou sami. Jak to tedy řešit?

Zkuste coworking

Od dlouhodobé práce na home office si nejlépe odpočinete v coworkingovém pracovišti. Není v něm tolik rušivých elementů, jako kdybyste chodili pracovat do kavárny, a snadno se tam seznámíte s podobně smýšlejícími freelancery. Z coworkingových center nejvíce vytěžíte, pokud vám vyhovuje práce v týmu a sdílení zkušeností. Také se ale díky němu můžete dostat ze spirály neproduktivity, kterou má na svědomí znudění a samota na home office.

Práce ve sdílených kancelářích má i další výhodu – pomůže vám efektivněji využít čas. Vzhledem k tomu, že si tam za svoje místo musíte zaplatit, bude vás prokrastinace lákat méně než doma na gauči. Snadněji si vymezíte pracovní dobu a nebudete muset řešit, že i když jste u práce seděli od rána do večera, váš reálný odpracovaný čas je jen pár hodin.

Ceny coworkingových center závisí na lokalitě i na době, po jakou hodláte sdílenou kancelář využívat. Měsíčně vás to tak vyjde v řádu stovek až tisíců. Na oplátku tam najdete vše, co k práci potřebujete, od internetu přes kuchyňku až po odpočinkovou zónu.

Networkujte

I největšímu introvertovi prospěje občas nahlédnout mezi ostatní lidi s podobným zaměřením. Networking pomůže nejen s dobitím sociální baterky, ale také nabízí možnost najít zajímavé kontakty. Ať už potenciální klienty, nebo kolegy z oboru, se kterými se můžete zastupovat, když má jeden z vás zrovna plné kapacity nebo plánuje dovolenou. Podle průzkumů sítě LinkedIn je networking dokonce jeden z nejefektivnějších nástrojů pro obsazování volných pracovních pozic.

Není nutné obcházet cizí lidi a snažit se za každou cenu seznámit. Pevnou síť kontaktů si klidně vytvoříte tak, že budete udržovat kontakty s bývalými klienty a kolegy, nebo oslovíte zkušenější kolegy z oboru, kterých si vážíte. Pokud jste společenští, seznámení na oborových akcích vám půjde snadněji. Ale i tak se vyvarujte přehnanému očekávání a běžte si akci především užít.

TIP: Nesnažte se z networkingu vytěžit vše jen pro sebe. Přemýšlejte také, čím naopak můžete pomoct vy druhým. Pokud dokážete aktivně naslouchat, budou se na vás ostatní mnohem raději obracet.

Přidejte se do komunit

Poslední roky komunitám vyloženě přejí. Jestli hledáte podobně smýšlející freelancery z jakéhokoli oboru, je velká šance, že je napříč sociálními sítěmi najdete. A pokud ne, nic vám nebráni komunitu založit a začít je teprve sdružovat. Oborové komunity vám dají víc než chybějící sociální kontakt. Získáte cenné zkušenosti od zkušenějších kolegů nebo naopak můžete rady rozdávat vy a vybudovat si tím stabilní pozici odborníka v oboru.

Pravidelně komunikujte s klienty

Pravidelná komunikace s klienty i se zbytkem týmu, který se na projektu podílí, pomůže lépe sledovat průběh práce a také se díky ní budete cítit jako součást týmu. I taková zdánlivá maličkost dokáže produktivitu dost povzbudit. Ideálně si domluvte pravidelné schůzky (ať už face to face nebo přes Zoom) a ty dodržujte. Příliš časté schůzky naopak ubírají energii i čas, který byste mohli věnovat prací na projektu.

V případě, že na projektu děláte sami, zkuste si od klienta vyžádat zpětnou vazbu. Protože v momentě, kdy jen odesíláte jednotlivé úkoly, které kamsi zmizí bez reakce, je pocit osamělosti jen otázkou času.

Skočte si za terapeutem

Cítíte, že produktivita s motivací odchází neznámo kam? Dejte si pauzu. Ať už se půjdete jen najíst do restaurace, nebo se pořádně protáhnete. Hlavně si u toho dobře vyvětrejte hlavu. Jestli ale cítíte, že je to dlouhodobější problém a izolace vám začíná přerůstat přes hlavu, popovídejte si o tom sterapeutem, který vám poskytne nezaujatý pohled na vaši situaci. Takové sezení může klidně probíhat i online na platformách, jako je například Hedepy.cz nebo Terap.io.

TIP: Přečtěte si i další tipy, které vám pomůžou s produktivitou na home office.