Jak na networking na volné noze

Máte pocit, že narážíte na limity své sociální bubliny? Rozšiřte ji pomocí networkingu. Nové vztahy prospějí vašemu pracovnímu, a mnohdy i osobnímu, životu. A zvládnete to i jako introverti.

Networking znamená vytváření mezilidských vztahů, doslova pak budování sítě kontaktů. Obecně vzato tedy networkujeme na denní bázi. Pokud chcete ovšem networking využít ve prospěch svého podnikání, neznamená to, že budete nahodile rozdávat vizitky kolemjdoucím a doufat, že z toho tu síť nějak upletete. Jak tedy zvládnou komunikaci, abyste nové vztahy nejen vytvořili, ale také z nich vzájemně benefitovali?

Určete si, co je vaším cílem

Čeho chcete při navazování kontaktů dosáhnout? Potřebujete najít nové klienty? Rádi byste poznali specialisty z oboru na vyměňování zkušenosti i na případné zastupování, když budete mít zakázek nad hlavu? Nebo je pro vás prioritní nalezení mentora? Podle toho, co je vaším primárním cílem, si určete vhodné publikum. Jinak budete ztrácet svůj čas, i čas ostatních zúčastněných.

Připravte si elevator pitch

Umíte se prodat maximálně během jedné minuty? Pokud ne, zkuste na tom zapracovat. I když úspěšný networking spočívá hlavně v aktivním naslouchání, je i tak potřeba dát ostatním najevo, s kým mají tu čest. Hoďte nejprve na papír podstatná fakta o své osobě i práci. Čím se odlišujete? Jak dokážete pomoct? Pamatujte na to, že prezentace musí být krátká, a pokud možno úderná. Než s ní vyrazíte do terénu, dobře si ji natrénujte v klidu. Mluvit o sobě je (zejména pro introverty) dřina, když si to nacvičíte, bude to pro vás celý proces mnohem přirozenější.

TIP: Mějte po ruce vizitku. Pokud chcete zůstat nadále v kontaktu, je výměna údajů poměrně zásadní krok. Vytvořit si ji můžete například v Canvě.

Vydejte se ven

Nové kontakty nejlépe naleznete ve skupině lidí se stejným zájmem. Ať už tedy hledáte nové klienty, nebo si jen chcete popovídat s kolegy z oboru, vydejte se na event, který sdružuje právě takové profesionály, které hledáte. Nemusí se hned jednat o networkingovou akci, seznámit se můžete i na konferenci nebo workshopu.

Dobře organizované networkingové akce mají však oproti klasickému seznamování výhodu v tom, že se o účastnících dozvíte už předem, co nabízí a co naopak hledají, a můžete tak jít poměrně na jistotu.

Vyzkoušejte coworking

Spousta freelancerů dělá z domova, kde jsou možnosti seznamování velmi limitované. Z toho důvodu se nabízí využívání coworkingových center. Kromě možnosti seznámení to prospěje i vaší psychice. Během obědové pauzy se můžete seznámit s lidmi z oboru, nebo si naopak udělat konexe s freelancery s úplně odlišnými schopnostmi, se kterými na sebe budete moct outsourcovat zakázky.

Navazování vztahů v coworkingu je také příjemnější z hlediska toho, že odpadá pocit naléhavosti. Není potřeba dělat rychle dojem, seznamování a tvoření profesních i přátelských vazeb tu funguje přirozeněji.

Networkujte online

Ne vždy je potřeba k seznamování vytáhnout paty z domova. Na sociálních sítích najdete řadu oborových skupin, do kterých se můžete přidat a být aktivní. Další možností jsou přímo online networkingové události, kterých se v době koronavirové objevilo podstatně více, než tomu bylo doposud.

Oprašte staré kontakty

Ještě se necítíte na to, abyste se vydali mezi skupinu neznámých lidí? Projděte si své sociální sítě a obnovte kontakt s bývalými spolužáky nebo kolegy. Nebojte se je ani požádat o seznámení s dalšími osobami. Nechoďte na ně ale jen s prosíkem, vždy nabídněte i to, co můžete nabídnout na oplátku vy.

TIP: Zamyslete se, jak jste se k většině kontaktů dostali. Sepište si seznam osob a k nim přiřaďte, kdo vás seznámil. Takto zjistíte, kdo je váš největší „dealer“ kontaktů a s kým se vyplatí obnovit spojení.

Veďte si databázi kontaktů a pečujte o ni

Zapamatovat si všechny kontakty je poměrně dřina. Nejlépe uděláte, když si vytvoříte databázi, do které si zanesete kromě jmen také základní údaje o daném člověku – ať už to jsou jeho záliby, narozeniny nebo poznámky z poslední schůzky. Důležité je také nenechat taková spojení vyšumět. Vzhledem k tomu, že takovéto získávání kontaktů by mělo být prospěšné pro obě strany, je potřeba na vztazích stále pracovat.

U všeho toho seznamování samozřejmě nezapomeňte na základní pravidla slušného chování. Buďte vřelí, projevujte upřímný zájem, neskákejte do řeči a negativitu nechte stranou.