Zavalily vás zakázky? Spolupracujte s dalším freelancerem!

Máte práce nad hlavu, nebo máte na starost projekt, který je za hranicí vašich dovedností? Ideální čas si říct o pomoc. Komu? Spojte se s dalším freelancerem! 

Málokdo z nás je tak renesanční člověk, aby zvládal vše od tvorby webu až třeba po focení produktů. Abyste mohli síly věnovat do toho, v čem jste opravdu dobří a neztráceli čas jinde, vyplatí se spolupracovat s někým dalším. Pro úspěšné podnikání je zásadní znát své limity. A to nejen v pracovních schopnostech. Pokud toho je na vás moc i ve vašem rybníčku, není nic špatného na tom, přizvat si na pomoc dalšího profesionála, na kterého část úkolů převedete.

Proč spolupracovat s dalším freelancerem?

Vždycky je co se naučit: Zatímco vy máte určité dovednosti, další freelancer vás může obohatit o úplně jiné znalosti z oboru. Z takové spolupráce benefitují obě strany.

Nový pohled na věc: Někdy se můžete zaseknout na zdánlivé banalitě. Přitom mnohdy stačí jen odlišný pohled někoho jiného, a projekt se zase může posouvat kupředu. 

Doplnění vlastních služeb: Pokud máte na starost projekt mimo vaše schopnosti, je rozhodně jednodušší najmout si freelancera s potřebnými schopnostmi, než se vše snažit doučit za pochodu.

Víte, do čeho jdete: Vzhledem k tomu, že se na volné noze sami pohybujete, tušíte, co od druhé strany čekat. Snadno pokryjete krátkodobé i dlouhodobé projekty bez zbytečné byrokracie. Stejně tak není problém věci řešit operativně.

Jak najít freelancera ke spolupráci?

Rozhodnutí, že to sami nezvládnete, máte už za sebou. Kde ale najít vhodného volnonožce na spolupráci? Možností je hned několik.

1.   Nechte si ho doporučit

Poptejte se mezi přáteli a známými. Je velmi pravděpodobné, že někdo z nich řešil podobný problém. A pokud byli se spoluprací spokojení, rádi se o své spojení podělí. U doporučení máte poměrně velkou jistotu, že spolupráce dopadne podle vašich představ, protože víte, co od dotyčného freelancera čekat.

2.   Zapátrejte ve vlastní síti

Chodíte na přednášky, workshopy nebo internetové diskuze zabývající se vaším oborem? Pracujete v coworkingových centrech? Pokud jste nebyli pasivní, máte už pěknou řádku kontaktů. Teď stačí zapátrat, jestli se mezi nimi nepohybuje někdo s žádoucími schopnostmi. A navíc i pár prohozených vět stačí ke zvýšení sympatií a lepšímu začátku spolupráce, než když začínáte úplně od nuly.

3.   Zapátrejte na sociálních sítích

Není snad obor, který by neměl komunitu a k ní přidruženou skupinu nebo diskuzní fórum. Stačí se připojit, zadat svou poptávku a vybrat si vhodného kandidáta.

4.   Využijte služeb online katalogu

Odborníky na volné také snadno najdete přímo v online katalozích, které jsou na jejich sdružování přímo vytvořené. V přehledných kategoriích na www.freelance.cz si snadno najdete odborníka v daném oboru. Specifičtější obory najdete přes vyhledávání, které vám ušetří čas, když už jdete na jisto. V katalogu si ale také můžete i sami zadat poptávku a vybrat si vhodnou osobu z došlých odpovědí.

5.   Prohledejte LinkedIn

Zapátrat na LinkedInu vám dovolí jít za hranice své sociální bubliny. Pomocí filtrů a klíčových slov si lehce najdete profesionála, který splňuje vaše požadavky. 

Jak navázat úspěšnou spolupráci

Pro úspěšnou spolupráci je klíčová komunikace. Takže než si plácnete, domluvte si objem práce a přibližné termíny. Bude se jednat o dlouhodobou spolupráci nebo čistě o jeden projekt? U menších projektů pravděpodobně nebudete chtít řešit smlouvu. Vše ale tak domlouvejte i písemně. Větší projekty si už zaslouží pojistit smlouvou. A pokud se vyskytne nějaký problém, třeba že nebudete moct zaplatit v termínu, opět vsaďte na komunikaci a vys