Digitální nomádství: Výhody, nevýhody a jak na něj

Práce z domova se za poslední roky stala standardem u řady profesí. A když můžete pracovat z vlastního obýváku, proč byste nemohli pracovat třeba z obýváku apartmánu v Thajsku? Pojďte zjistit, jestli je digitální nomádství i cesta pro vás.

Digitální nomádství je životní styl, který má většina z nás spojený s mladými lidmi, kteří sbalí batůžek s notebookem a ubytují se v hostelu u pláže. Čím dál častěji se setkáte ale i se staršími ročníky, kteří si pronajmou apartmán v zahraničí a pracují odtamtud na dálku. Digitálních nomádů je v současnosti po světě dobrých 35 milionů, průřez věkovými i příjmovými skupinami je tak poměrně rozmanitý. Co je tedy pro tento pracovní styl typické a jaké jsou jeho (ne)výhody?

Kdo je to digitální nomád?

Jednotná definice digitálního nomáda neexistuje. Přeci jen jich najdete více typů. Jedno je ale spojuje – a to nezávislá online práce v různých destinacích mimo domov. A nenechte se zmýlit, není nutné vyrazit do exotických zemí, stejně tak si můžete zanomádit i cestováním po Česku.

Mezi nomády najdete nejběžněji dva typy. Jedni cestují z místa na místo a nikde nepobydou dlouho, druhá skupina se pak v daném místě ubytuje klidně i na několik měsíců. Jaký způsob vám bude vyhovovat, je čistě individuální.

Jaké profese jsou pro digitální nomádství ideální

Pokud si v práci vystačíte s notebookem a internetovým připojením, je dost pravděpodobné, že svou práci můžete dělat odkudkoli. Nejčastěji mezi digitálními nomády najdete freelancery z online marketingu, copywritery, překladatele, IT pracovníky nebo třeba grafiky.

Stejně tak se ale můžete na cesty vydat i pokud si vyděláváte jako kuchař nebo třeba lektor jógy. V takovém případě lze svoje pracovní zkušenosti zpeněžit formou online kurzu. Jen je poměrně krátkozraké čekat, že se kurzy budou prodávat tak nějak samy, zatímco si budete v klidu cestovat. Určitě je potřeba nejprve vytvořit stabilní klientelu.

Výhody digitálního nomádství

Když se rozhodnete pro digitální nomádství, vzdáváte se určitého pohodlí, ale také stereotypu. Na cestách poznáte řadu zajímavých míst i lidí a často zdokonalíte své jazykové dovednosti. Jaké další výhody s sebou tento typ práce přináší?

Svoboda

Jedním z hlavních důvodů, proč se freelanceři vydávají za prací na cesty, je pocit svobody. Pracovat můžete téměř z jakékoli země, kde to dává finančně smysl, ale vybrat si můžete i místo vaší pracovny. Ať už je to pronajatý dům, coworkingové centrum nebo kavárna. Samozřejmě i tato svoboda je limitovaná deadliny, na to je dobré nezapomínat.

Podpora kreativity

Práce z domova může zejména kreativní lidi po čase semlet, protože nemají dostatek podnětů. To se vám na cestách nestane. Kdyby pro vás prostředí přestalo být stimulující, stačí zvednout kotvy a posunout se zase o kousek dál. V momentě, kdy nečelíte každodenní rutině, přichází nové nápady snadněji a častěji.

Poznávání nových míst a lidí

Díky cestování poznáte nové lidi a kultury. Získáte tak nejen svěží pohled na řadu věcí, ale také rozšíříte svoji síť kontaktů, která vám může pomoct v budoucnu, když budete hledat nové projekty.

Řada destinací je oblíbená i mezi digitálními nomády z Česka, takže u nových projektů nebudete muset ani řešit fakturování do zahraničí. Pokud byste přeci jen fakturovali mimo ČR, zjistěte, jestli se nemusíte registrovat jako identifikovaná osoba.

Snížení nákladů

V případě, že si jako svou pracovní destinaci zvolíte místo s nižšími životními náklady, můžete slušně ušetřit. I z toho důvodu je mezi digitálními nomády oblíbená Asie, která láká nejen poznáváním exotických míst, ale také výrazně nižšími cenami za ubytování i jídlo.

Nevýhody digitálního nomádství

Stejně jako u všeho, i tady najdete nevýhody, které vám možná pomohou s uvědoměním, že tento styl života není pro každého.

Srážka s realitou

Kdo z vás se ještě nesetkal s fotkou spokojeného freelancera, jak pracuje z pláže a popíjí u toho koktejly? Představa hezká, provedení už tak ne. Nejenže pravděpodobně nebudete mít připojení k Wi-Fi, ale také budete řešit poletující písek, se kterým si elektronika zrovna netyká, slunce odrážející se od displeje a horko, které vám notebook zničí.

Další mylnou představou bývá, že digitální nomádství je hlavně o cestování a práce je až tak nějak v pozadí. Je potřeba si uvědomit, že práce na cestách je pořád jen práce. A vyžaduje poměrně silnou sebekázeň, díky které si den zvládnete naplánovat tak, abyste skloubili pracovní život s tím osobním.

Neodhadnutí reálných nákladů

Levnější ubytování a jídlo jsou jedna věc. Ale co cena letenek nebo pojištění? Život v zahraničí vás mnohdy dokáže překvapit situacemi, na které se nedá připravit. Takže je dobré myslet i na finanční rezervu pro případ, že byste nemohli určitou dobu pracovat.

Prokrastinace

Nové podněty sice rozdmýchají kreativitu, ale stejně dobře živí i prokrastinaci. Zejména pokud jste zvyklí na určitou rutinu, je poměrně náročné mysl zaměřit na práci v novém prostředí, které máte chuť co nejdřív prozkoumat.

Pocit osamělosti

I když máte stále co objevovat a seznamujete se s novými lidmi, nenahradí to vazby, které máte s rodinou a přáteli doma. Sociální izolace často vede ke ztrátě motivace a tím pádem i ke snížení příjmů. Dlouhodobá demotivace se pak může přehoupnout až ve vyhoření.

Závislost na spolehlivém připojení

Většina digitálních nomádů je závislá na stabilním připojení k internetu. Jenže to je v řadě míst spíš nadstandard. A je také nutné počítat s tím, že ne všude je internet tak rychlý, jak jste zvyklí.

Jak pracovat efektivně odkudkoli

Stejně jako práce z domova, vyžaduje i tento pracovní styl určité fígle, díky kterým zvládnete pracovat efektivně a neztratíte motivaci. Co tedy nezapomenout?

  • Vymezte si pracovní dobu: Skloubit cestování se stabilním výdělkem dokážete lépe, když si stanovíte hodiny, ve kterých pro vás bude práce naprostá priorita. Mimo vymezenou dobu pak řešte maximálně nějaké urgentní záležitosti.
  • Vytvořte si rutinu: Na cestách získáte spoustu podnětů, které ztěžují soustředění. Proto je dobré mozek trochu zkrotit rutinou. Vstávejte ve stejnou dobu, nasnídejte se a pak se pusťte do e-mailů. Prostě si vytvořte rutinu, která vám bude fungovat nejlépe.
  • Vytvořte si priority: Pokud budete mít pocit, že jste zavalení prací, může se vám stát, že raději půjdete poznávat okolí a začnete ignorovat blížící se termíny. Proto si vždy vytvořte seznam priorit a postupujte od těch nejdůležitějších k těm méně hořlavým. K tomu vám mohou pomoct nástroje jako je Trello nebo Asana. Jakmile začnete dělat na jednom úkolu za druhým, sníží se i míra stresu a nechuť pracovat.
  • Nezapomínejte na přestávky: Nesnažte se udělat vše najednou, abyste mohli vyrazit na cesty. Pravidelně se mezi prací protahujte, větrejte a nezapomínejte na jídlo a pití. Jen tak si udržíte pracovní nasazení po celou vymezenou pracovní dobu.

A hlavně k celému nomádství přistupujte realisticky. Cestování je jen příjemný bonus, který si bez příjmů z práce nevychutnáte. Obojí jde v ruku v ruce.

Kam za digitálním nomádstvím vyrazit?

Možná se to nezdá, ale jedna z nejtěžších disciplín je vybrání té správné destinace. Pokud se neradi učíte pomocí svých chyb, dejte na zkušenosti ostatních. Dobrým rozcestníkem je například stránka Nomadlist, kde se o vybraných destinacích dozvíte řadu informací od připojení k internetu přes náklady na žití a bezpečnost až po možnosti vyžití.