Jak se lépe a efektivněji rozhodovat

Každý den děláme desítky vědomých rozhodnutí. Od těch méně důležitých, kdy volíme, co budeme obědvat, po ta složitější, která náš život mohou ovlivnit na roky dopředu. A že rozhodnost není vaše silná stránka? Nevadí, dá se totiž vytrénovat.

To, kde jste dnes, je výsledek každodenních rozhodnutí, která jste doposud udělali. Pokud se chcete rozhodovat efektivněji, stačí tuto svoji schopnost kultivovat. Ze studií totiž vyplývá, že jen minimální část naší rozhodovací schopnosti je vrozená. Ten zbytek si musíte vytrénovat sami. Jak?

Udělejte z malých rozhodnutí rutinu

Který úkol udělám dnes jako první? Naplňuje mě tato spolupráce? Kde najdu nové klienty? A není náhodou čas navýšit sazby? Jako freelancer čelíte řadě důležitých rozhodnutí. A to ještě nemluvíme o těch, která řešíte denně. Tolik rozhodování člověka ale rychle unaví a udělat poté správnou volbu je ještě o něco těžší.

Tento problém se dá řešit tak, že si z každodenních malých rozhodnutí uděláte rutinu. Díky tomu nebudete přemýšlet v kolik vstávat, co si dnes obléct nebo kam zajít na oběd, a ušetříte si rozhodovací kapacitu na důležitější věci.

Na větší rozhodnutí se vyspěte

Lidové přísloví „Ráno moudřejší večera.“ je stále aktuální. Když se rozhodnete unavení, je mnohem vyšší šance, že nezvolíte správně. Lepší je rozhodování o větších věcech nechat na ráno, kdy máte více energie a také vyšší hladinu serotoninu a dopaminu, díky kterým máte menší strach riskovat a rozhodujete se ochotněji. Další výhodou rozhodování až následujícího dne je, že když se na to vyspíte, vyjasníte si řadu věcí a díky odstupu nebudete jednat na základě silných emocí, které ne vždy pracují ve vás prospěch.

Samozřejmě u velkých rozhodnutí nestačí spoléhat jen na dostatek spánku. Dobré také je, když si dáte práci se shromážděním informací, které vám v rozhodovacím procesu pomohou.

Nenechte se semlít rozhodovací paralýzou

Stejně jako je nesnesitelné nemít žádnou možnost, je podobně frustrující mít jich přemíru. Když je totiž možností moc, může nás přemoct úzkost a strach vyvolaný rozhodovací paralýzou.

Pokud je to možné, nesnažte se hledat co nejvíce variant, abyste se správně rozhodli, ale spíš je stáhněte na minimum. Kde to nejde, rozdělte je do kategorií, ze kterých následně uděláte první volbu.

Rozhodovací paralýza se vás může týkat i při přemíře informací. Pokud máte pocit, že s tímto problémem bojujete, máte napůl vyhráno. První krok k úspěchu totiž tkví v tom, když si uvědomíte, že daný problém příliš analyzujete. Když hledáte více informací k životně důležitému rozhodnutí, není to samozřejmě na škodu, pokud se takto zaseknete na každé maličkosti, je to už vyčerpávající. Proto si úkoly seřaďte podle důležitosti, abyste lépe viděli, kterým není potřeba věnovat tolik energie.

A hlavně mějte na paměti, že dokonalé rozhodnutí neexistuje. Nikdy nebudete mít všechny potřebné informace. Pokud nechcete trávit celý život jediným rozhodnutím, naučte se pracovat s tím, co máte k dispozici.

Pozor na emociální rozhodnutí

I když si o sobě rádi myslíme, že jsme tvorové racionální, výzkumy tvrdí opak. Spoustu rozhodnutí uděláme totiž na základě svých emocí a až pak si tuto volbu racionalizujeme. Emocí se v rozhodovacím procesu samozřejmě zbavíme jen těžko, je proto dobré si je uvědomit a nenechat se jimi ovlivnit do té míry, že vidíme jen to, co vidět chceme a ignorujeme to, co se nám nehodí.

Stejně jako špatná nálada může vést ke špatným rozhodnutím, může v nás dobrá nálada vyvolat až přemíru optimismu, který zapříčiní špatný úsudek.

Nebojte se říct o pomoc

Když shromažďujeme informace, máme tendenci vybírat si ty, které podporují naše rozhodnutí a vynechat ty, které jsou proti. V případě důležitých rozhodnutí je dobré požádat o nezaujatý pohled někoho, kdo není emocionálně zainteresovaný a nabídne nám tak jinou perspektivu.

Zohledněte své předchozí zkušenosti

Udělali jste v minulosti špatná rozhodnutí? To je naprosto v pořádku. Však většina dobrých rozhodnutí vznikla na základě těch špatných. Je dobré si je ale zapamatovat, abyste příště věděli co (ne)dělat.

Pozor na základní rozhodovací chyby

Nejběžnější chybou při rozhodování je to, že se nerozhodujeme na základě toho, co si myslíme, že bude nejlepší pro nás, ale podle toho, co se od nás očekává.

Občas můžete mít pocit, že se rozhodujete mezi dvěma variantami, z nichž vám ani jedna nesedí. Přes samé soustředění si tak zapomenete sundat klapky z očí, které vám zabraňují vidět i další cesty.

Další častou chybou při rozhodování je braní v úvahu pouze krátkodobých dopadů a ignorování nebo bagatelizování těch dlouhodobých. To se vám může stát, když preferujete rychlé výsledky a neřešíte budoucí ztráty. Jenže ty vás chtě nechtě doženou.

Pár tipů závěrem

Na závěr pro vás máme ještě pár tipů, díky kterým budete mít z rozhodování větší užitek:

  • Naučte se říkat ne a nebojte se zavřít zadní vrátka.
  • Sepište si u důležitých rozhodnutí plusy a mínusy dané volby.
  • Jakmile rozhodnutí uděláte, nepřemýšlejte nad tím „co kdyby“.
  • Vytěžte ze svého rozhodnutí co nejvíce kladů, i kdyby to měla být jen zkušenost, jak to příště nedělat.
  • Nemějte přehnaná očekávání.
  • A hlavně, zamyslete se nad tím, jestli dané rozhodnutí přispívá k vaší ideální představě o budoucnosti.