Co vás brzdí v začátcích podnikání a jak to napravit

Začátky jsou těžké, to nerozporujeme. Ale nemusíte si je dělat ještě těžší, než je potřeba. Pojďme se podívat na to, co freelancery nejčastěji brzdí v jejich začátcích a jak si zjednodušit (nejen) podnikatelský život.

Nezávislost, větší výdělky a pocit svobody jsou jen jedním z důvodů, proč se lidé pouští na volnou nohu. Jenže jak se dá předpokládat, na podnikatelské cestě čeká kromě výhod i spousta překážek. A nejvíce jich je právě na začátku. Pokud se s nimi nepopasujete, můžou vaše snahy brzdit, až je úplně zastaví. Poznejte nejčastější brzdy a naučte se s nimi pracovat.

Chybějící plán

Hurá akce v začátcích podnikání spíš nedoporučujeme. Pokud chcete vybudovat stabilní příjem, rozhodně se vyplatí věnovat trochu času přípravám. Bez podnikatelského plánu se brzy ocitnete ve slepé uličce, ze které vede cesta jen zpět, rozhodně ne nahoru.

Jak se na podnikání připravit?

V podnikatelském plánu se věnujte službě nebo produktu, který chcete nabízet, definujte si cílovou skupinu a také si udělejte průzkum konkurence. Podcenit byste neměli ani rizika, finanční plán a způsob propagace. Podrobněji jsme se tématu věnovali v článku Proč je důležitý podnikatelský záměr a jak si ho ujasnit.

Strach z nejistoty

Přechod z teplého místečka v kanceláři na volnou nohu bývá pro většinu obdobím nejistoty. Zvládnu sehnat dostatek klientů? Zaplatí mi faktury, abych měl z čeho vyžít? Na tohle vám nikdo odpovědět nedokáže, můžete ale udělat několik preventivních opatření, aby vás strach nepřeválcoval a vy jste z freelancingu nevycouvali ještě dřív, než se pořádně rozjedete.

Jak nejistotu minimalizovat?

Najděte si dlouhodobé spolupráce, díky kterým budete mít stabilní příjem. Každého klienta si raději před navázáním spolupráce trochu proklepněte, na internetu a sociálních sítích najdete informace o problémových klientech poměrně snadno. Podstatné je také mít vše smluvně ošetřené. A v neposlední řadě se pak nebojte říct o zálohu.

TIP: Co když klient nezaplatí? Nenechte nezaplacenou fakturu bez odezvy.

Špatná cenotvorba

Další významnou brzdou v začátcích podnikání může být cenotvorba. Respektive špatné nastavení odměny. Cenu potřebujete nastavit tak, aby se vyplatila vašim klientům a samozřejmě i vám. Je v ní potřeba zohlednit spoustu faktorů od dění na trhu přes provozní a osobní náklady až po vaši odbornost.

Pokud se snažíte vyhovět všem, případně se zvednutím ceny čekáte až budete nejlepší, můžete si být jistí, že cenu dobře nenastavíte. Správně nastavená odměna vám dovolí pohodlně fungovat, aniž byste museli dřít od rána do noci, a také si díky ní vytvoříte finanční rezervy pro výpadek příjmu v době dovolené nebo nemoci.

Jak cenu nastavit?

Naprostý základ cenotvorby je spočítat si náklady na podnikání i osobní život. Pak si stanovte, kolik hodin denně chcete věnovat práci (nezapomeňte, že je potřeba zohlednit i dovolenou nebo případnou nemoc). A samozřejmě se také poohlédněte po cenách konkurence. Vaše cena musí také reflektovat přínos, který pro klienta máte. Jako junior s největší pravděpodobností seniorní cenu neobhájíte.

TIP: Podrobněji jsme tvorbu ceny rozebrali v článku Jak na cenotvorbu na volné noze, který doporučujeme přečíst (nejen) začínajícím freelancerům.

Konkurence

Konkurenci najdete v drtivém množství oborů. Pokud nejste vysoce specializovaní odborníci, konkurenci se prostě nevyhnete. Vyhnout se ale můžete jejímu negativnímu vnímání. Protože v momentě, kdy se budete fixovat na to, co dělá konkurence, aby vám neunikl žádný její krok, dost možná vám uteče zlepšování vlastní práce a shánění zakázek.

Jak mi může konkurence pomoct?

Snažit se sestřelit konkurenci je zbytečné. Jestliže chcete platit za kapacity v oboru, soustřeďte se na zlepšování svých dovedností a shánějte si zakázky, které vám rozšíří obzory. A hlavně se od konkurence učte a budujte s ní dobré vztahy.

Freelancery z oboru využijte jako inspiraci, cenný zdroj informací, a hlavně motivaci ke zlepšování. V neposlední řadě se pak vyplatí hýčkat si kontakty s ostatními volnonožci. Protože i díky doporučení zaneprázdněných kolegů se můžete dostat k zajímavým zakázkám. Případně na ně můžete potenciálního klienta odkázat vy, až budete mít zrovna plné ruce práce.

Ego

Malé i příliš velké sebevědomí je problém. Zatímco když si nevěříte, přicházíte o potenciální zakázky jen tím, že se ani nepokusíte na ně zareagovat. Také se dost možná prodáváte pod cenou a musíte pracovat od rána do večera, abyste se vůbec uživili.

Pokud naopak máte obrovské ego, komplikujete si podnikatelský život nepromyšlenými investicemi i neschopností přijmout kritiku od lidí, kteří mají v oboru mnohem více zkušeností. A když se nebudete zlepšovat, těžko se odlepíte z místa.

Naučte se s egem pracovat

Na chvíli si v klidu sedněte a podívejte se sami do sebe. Nebrzdí vás ego v kariérním postupu? Může vám život komplikovat například v podobě impostor syndromu, kdy si připadáte, že za vaše úspěchy může náhoda, a ne vaše schopnosti, stejně jako když si myslíte, že jste nejlepší a rady ostatních vás akorát rozčílí. Pokuste se získat zpětnou vazbu z více zdrojů a přistupujte k ní s otevřenou hlavou. Konstruktivní kritika vám může jen pomoct.

Okolí

Jen co jste začali podnikat, objevili se vedle vás „odborníci“, kteří ví všechno lépe, přestože sami nemají reálně čím přispět? V začátcích se můžeme nechat snadno zviklat, že něco děláme špatně, případně, že je zbytečné se do toho vůbec pouštět. Okolí tak pro začínající podnikatele může být ta poslední brzda, která slibný rozjezd naprosto zazdí.

Lidi ve svém okolí si vybírejte

Stejně jako vás můžou lidé brzdit, dokážou i motivovat. Jen je potřeba si svoje okolí dobře vybrat. V rozjezdu vás například podpoří stejně smýšlející jedinci, které najdete v komunitách na sociálních sítích, kde se sdružují volnonožci z různých oborů. Dobré také je práci z domova aspoň na chvíli přesunout do coworkingového centra, kde můžete spolupracovat s dalšími freelancery a předávat si zkušenosti.

Představa, která neodpovídá realitě

Šli jste na volnou nohu s vidinou svobody, kdy se nikomu nemusíte zodpovídat a denně si odpracujete sotva hodinu? Konfrontace s realitou, ve které vám do práce místo šéfa šťourá klient a občas doděláváte účetnictví ještě po nocích, už tak lákavá není. Jak se tím nenechat semlít?

Smiřte se s realitou

Abyste se mohli posouvat a dopracovat se do bodu, kdy budete opravdu pracovat méně a díky vaší odbornosti za vámi budou ostatní chodit pro radu, musíte se smířit s tím, že sem žádná zkratka nevede. A že úplná svoboda neexistuje. Vaše povinnosti na volné noze nezmizí, jen se změní.

Chybějící rutina

Zatímco v zaměstnání máte měsíční plat jistý i když zrovna nemáte nejproduktivnější měsíc, na volné noze je malá produktivita potrestána nízkým příjmem. Přechod z klasického zaměstnání na volnou nohu vyloženě láká k tomu, že budete pracovat, jen když se vám bude chtít. Jenže pár dní odkládání vás dostane do skluzu, který vás začne stresovat a prohloubí odkládání. Jak z toho ven?

Vytvořte si pravidelný režim

Nejlepší lék na nízkou produktivitu je rutina. Vyhraďte si proto pracovní dobu, během které budete dělat na zakázkách a budete dostupní pro klienty. Stejně tak je dobré mít vyhrazené místo jen pro práci. V pyžamu z postele jde pracovat jen málokomu. Chvíli bude trvat, než si osaháte své pracovní návyky a najdete, co vám vyhovuje. V mezidobí si můžete přečíst tipy, které vám pomohou produktivitu nastartovat.