Podnikání na volné noze: Jaké smlouvy potřebujete a co musí obsahovat?

Pod pojmem smlouva si můžeme představit jakoukoli dohodu mezi klientem a freelancerem. Týkat se může dodání služby nebo spolupráce na projektu. Důležité je, že jakmile si obě strany odsouhlasí její obsah, je pro obě strany závazná.

Jako freelanceři máte nevýhodu v tom, že vás nechrání zákoník práce. Proto se potřebujete chránit dobře sestavenou smlouvou. V případě nezaplacení faktury se tak snáze máte na co odvolat. Je v takovém případě potřeba sepisovat smlouvu, nebo stačí jen odsouhlasení v e-mailu? A co vše je potřeba zahrnout?

Je smlouva vlastně nutná?

Smlouva nemusí být několikastránkový dokument, kterému stěží rozumíte. I ústní dohoda funguje závazně. Ale samozřejmě se hůř dokazuje. Proto vždy trvejte na písemném potvrzení. To stačí klidně i e-mailem, ve kterém obě strany odsouhlasí dohodnuté podmínky. U jednorázových nebo menších projektů je takové potvrzení naprosto dostačující.

U větších nebo dlouhodobějších projektů ale doporučujeme dát si trochu práce se sestavením podrobnější smlouvy. Oběma stranami podepsaná smlouva je pro případné dokazování jakýchkoli neshod velmi nápomocná.

Co by každá smlouva měla obsahovat?

Na volné noze se nejčastěji setkáte s rámcovou smlouvou, konkrétně smlouvou o dílo nebo smlouvou o poskytování služeb. Ať už se jedná o „papírovou“ smlouvu, nebo o potvrzení spolupráce přes e-mail, je dobré uvést tyto základní položky:

Identifikace smluvních stran jako jsou jména, sídla, IČO, údaje o zápisu v obchodním rejstříku i bankovní spojení.

Předmět spolupráce a definice jejího výsledku jako je například vytvoření webových stránek apod.

Průběh spolupráce by měl být definovaný pro případ, že klient by nedodal slíbené podklady nebo jinak nespolupracovat a blokoval vám kapacitu, kterou jste zarezervovali jinému klientovi. V takovém případě je dobré mít ve smlouvě uvedené „bolestné“, které vám to vykompenzuje.

Stanovení termínu je vedle stanovení ceny hlavní důvod, proč smlouvy vznikají. U jednorázových zakázek můžete uvést konečné datum, ale lze zohlednit i to, že dokončování může probíhat na etapy.

Výše odměny a platební podmínky platí jako pojistka pro případ, že klient nebude chtít hotovou práci uhradit. Ve smlouvě definujte okamžik, kdy dochází ke vzniku vašeho nároku odměnu. Tu pak lze stanovit několika způsoby od určení pevné částky za hodinu přes odhad až po rozpočet. V případě hodinové odměny uveďte i způsob, jak budete čas evidovat. Dále uveďte také jestli se jedná o cenu zahrnující DPH a nezapomeňte na způsob úhrady a termín platby.

Odpovědnost za škodu a vady díla padají na hlavu zhotovitele. Proto ve smlouvě specifikujte i tuto položku a určete si nějaký rozumný limit. Není na škodu si také rovnou pojistit profesní odpovědnost.

Smluvní pokuty za nedodržení povinností se vyplatí ohlídat. Není od věci do smlouvy uvést, že v případě nemoci nebo nedostatku času můžete práci delegovat na jiného freelancera a neohrozit tak klientův projekt nedodáním služby nebo díla v termínu.

Autorské právo by neměly opomíjet zejména kreativní profese. V této části smlouvy ustanovte podmínky užívání autorského díla a jeho případné úpravy třetí osobou.

TIP: Přečtěte si více o autorském právu ve světě freelancingu.

Při sestavování smlouvy se vyhněte vzorům smluv na internetu, které ne vždy bývají aktuální a mohou obsahovat nevhodná ustanovení, kvůli kterým hrozí neplatnost smlouvy. Pokud chcete mít jistotu, že bude mít smlouva všechny náležitosti, nechte si ji zhotovit odborníkem.

Změny v průběhu spolupráce

Často během spolupráce dochází k drobným změnám, které se řeší po telefonu. Pokud chcete předejít nedorozumění, vždy si je potvrďte i písemně e-mailem. Buď můžete druhou stranu požádat o písemnou rekapitulaci domluvených změn, nebo nabídněte, že vše pro potvrzení pošlete zpět e-mailem vy a poproste o souhlas nebo o případné doplnění.

Písemné potvrzení provádějte v každém případě, i když jste doteď měli bezproblémovou spolupráci. Nemusí v tom ani být zlý úmysl, ale stačí, že se navzájem nepochopíte nebo jedna strana na něco zapomene, a nedorozumění je na světě.

Je možný ve smlouvě uvést zákaz konkurence?

Zatímco v pracovní smlouvě se s konkurenční doložkou, která vám znemožňuje podnikat ve stejném oboru, setkáte často, u freelancerů se jedná o zásah do svobodného podnikání. Takže i když pracujete pro více klientů se stejným předmětem podnikání, do podepsání konkurenční doložky vás nikdo nutit nemůže. Ale i tak si dejte pozor, abyste se nedopustili nekalosoutěžního jednání, kterým byste přivodili klientovi újmu.

Určitě se ve smlouvě vyhněte také dovolené nebo vedení docházky. Ta patří pouze do zaměstnaneckého vztahu a v takovém případě by spíš značila švarcsystém. Freelancer není podřízený, ale partner.