Máte problém uznat vlastní úspěch? Možná se vás týká syndrom podvodníka

Míváte pocit, že za vaším úspěchem stojí spíš náhoda než vaše schopnosti? Špatně se vám přijímají komplimenty za odvedenou práci, a tak nějak si myslíte, že ostatní jsou prostě lepší? Pravděpodobně se vás týká syndrom podvodníka. Co to je a jak se jím nenechat omezovat?

Syndrom podvodníka v kostce

Syndrom podvodníka, anglicky impostor (někdy také imposter) syndrom je psychologický fenomén, kterému se jako první věnovaly klinické psycholožky Pauline Clance a Suzanne Imes v roce 1978. Ti, kterých se tato úzkostná porucha týká, si připadají neschopní a nekompetentní. Paradoxní je, že se s tím potýkají většinou velmi schopní lidé, kteří za sebou mají už řadu úspěchů. Dříve se mluvilo o tom, že se syndrom postihuje především ženy, ale podle novějších průzkumů to dávno neplatí.

Týká se vás syndrom podvodníka? Pokud se najdete v následujících tvrzeních, je to víc než pravděpodobné.

  • Myslíte si, že za vaším úspěchem stojí šťastná náhoda nebo dobré načasování.
  • Domníváte se, že když něco zvládnete vy, zvládne to jistě i kdokoli jiný.
  • Špatně přijímáte pochvaly.
  • V konstruktivní kritice nevidíte možnost zlepšení, ale důkaz své neschopnosti.
  • Bojíte se, že ostatní odhalí, že vlastně nic neumíte.

Čím vás impostor syndrom omezuje?

Kromě toho, že je nepříjemné mít o sobě stále pochybnosti, dokáže tento syndrom podrývat i další oblasti života freelancerů. Na volné noze je zásadní navazování nových kontaktů a hledání jednorázových zakázek i dlouhodobých projektů. To se dělá poměrně složitě, když sami ve své schopnosti nevěříte. Také vám to brání nastavit si realistickou odměnu za odvedenou práci. Nižší odměna, než kterou potřebujete ke komfortnímu životu, snižuje vaši motivaci a dostáváte se do začarovaného kruhu.

I když už si cenu stanovíte, je potřeba ji občas obhájit před klientem, což jen může prohloubit pocit, že si opravdu tolik nezasloužíte a slevíte, i když z toho nebudete mít dobrý pocit. Naučte se cenu obhájit a nenechte syndrom podvodníka podrývat vaše schopnosti.

Jak se nenechat semlít

Impostor syndrom dokáže výborně přiživovat prokrastinaci a nečinnost, a je potřeba se mu vzepřít aktivně. Jak?

Mějte na očích reference od klientů

Zatímco z kladné reference máte radost chvilku, ta negativní ve vás hlodá klidně roky. Proto je potřeba si ty pochvalné pravidelně připomínat. Pravděpodobně jich máte i mnohem víc než těch ne úplně spokojených. Když budete opakovaně číst, čím vaše práce klientovi pomohla, snadněji si uvědomíte, že opravdu nejste žádný podvodník, ale schopný freelancer s řadou zkušeností. Reference mějte nejen na webu, ale klidně je vytištěné vystavte na nástěnku nad pracovním stolem.

Mluvte o problémech

Nezáleží, jestli budete svoje pocity rozebírat s rodinou nebo s odborníkem. Důležité je, aby vás někdo vyslechl a dal vám objektivní zpětnou vazbu. V případě placených sezení máte výhodu diskrétnosti, kdy se o vašem „selhání“ nedozví nikdo další.

Uvědomte si, že v tom nejste sami

Během života potrápil syndrom podvodníka více než tři čtvrtiny pracující populace (data průzkumu provedeného ve Velké Británii na 1 000 respondentech) a jen čtvrtina si je toho vědoma. Takže se to týká nejen vás, ale také vaší konkurence i třeba klienta, kterého se zrovna chystáte oslovit. Když si tohle vše uvědomíte, zmírní se váš stres a situaci začnete vnímat více realisticky.

A i když by z názvu mohlo vyplývat, že jste podvodníci, nic takového se tu neděje. Jediný, kdo podvádí, je vaše hlava, a jediný, koho podvádí, jste vy sami. A s tím se dá pracovat. Jednoduché to není, ale také to není nic, co by vám mělo zabránit rozvíjet své podnikání dále.