6 nejčastějších mýtů o práci na volné noze

Na jedné straně je freelancing vyzdvihovaný jako práce snů, kde se nikomu nemusíte zodpovídat, na druhé straně se setkáte se strašáky v podobě nulové jistoty práce. Jaké jsou další mýty, které práci na volné noze provází, a co je na nich pravdy?

1.      Jako freelancer nemáte šéfa

Přestože jako freelancer nemáte šéfa v tradičním slova smyslu, neznamená to, že se nikomu nezodpovídáte. Ve skutečnosti máte totiž šéfů hned několik. A to jak klienty, tak i sami sebe.

I když je v ideálním případě vztah mezi klientem a freelancerem rovnocenný, pořád musíte respektovat jeho požadavky a určené termíny. Zároveň se ale nesmíte nechat požadavky převálcovat a musíte klienty občas trochu korigovat, protože si vás najali jako odborníka.

Jako svůj vlastní šéf se musíte zodpovídat za to, že práci odevzdáte v termínu. A protože pracujete zároveň na více projektech, je potřeba poměrně dost sebekázně a zvládnutý time management.

TIP: K plánování vám pomůže nejen papírový diář, ale také plánovací nástroje, jako je například Trello.

2.      Na volné noze nemáte žádné pracovní jistoty

Další poměrně častý mýtus o freelancingu tvrdí, že na volné noze nemáte jistotu zaměstnání. Jenže co je jistota? Pokud někde pracujete na hlavní pracovní poměr a dostanete výpověď, přijdete o celý svůj příjem. Když s vámi ukončí spolupráci jeden klient, přijdete jen o část svých příjmů. A i když se může jednat o větší procento, pořád nejste na nule.

Navíc najít dalšího klienta je mnohdy jednodušší než najít jinou práci na HPP. Zejména v době, kdy se ve firmách dělají škrty a u některých pozic se vyplatí práci outsourcovat na freelancery, než je obsazovat full-time pracovníky, pro které nemusí být na plný úvazek dostatek práce.  

Samozřejmě ve vzduchu visí nejistota, jestli klient zaplatí. Doporučujeme proto přečíst článek Jak zodpovědně navazovat spolupráci, abyste toto riziko minimalizovali.

3.      Freelanceři mají naprostou flexibilitu

Prací na volné noze získáváte velkou flexibilitu v tom kdy a jak pracujete. Ale neznamená to, že můžete pracovat opravdu jen kdy a jak chcete. Vaše pracovní doba a způsoby se musí potkat také s potřebami klientů.

Občas je potřeba dohodnout společný call, u kterého se přizpůsobíte časově, jindy se zase budete muset naučit pracovat způsobem, který zapadá do zavedeného pracovního postupu klienta. Samozřejmě mantinely spolupráce nastavujete společně s klientem, takže kompromis dělají obě strany. Očekávat ale naprostou svobodu by bylo poněkud bláhové.

Navíc i na volné noze se osvědčila určitá rutina, která zmírní prokrastinaci a nastartuje vaši efektivitu.

4.      Jako freelancer děláte jen práci, která vás baví

Jakmile se zapracujete a vytvoříte si ve svém oboru jméno, máte větší šanci vybírat si jen zakázky, které s vámi souzní nebo je považujete za výzvu. Pokud jste na volnou nohu vykročili teprve nedávno, takovou svobodu výběru úplně nemáte.

Samozřejmě nemusíte (a ideálně byste ani neměli) přijímat zakázky, které se neshodují s vašimi morálními zásadami, případně pracovat pro klienty, kteří se na práci snaží za každou cenu ušetřit

TIP: Přečtěte si také Kdy dává odmítání zakázek smysl a jak se s ním popasovat?

Pravděpodobně se ale nevyhnete projektům, které vás budou přinejmenším trochu nudit. Ale i u těch je potřeba si najít motivaci, proč je udělat dobře a v termínu. Jen tak získáte větší kvalifikaci a rozšíříte portfolio.

5.      Práce na volné noze je osamělá

Zejména práce na home office může být po čase poněkud izolující. Ale není to pravidlem. Pokud jste extrovertní povahy a společnost ostatních lidí k životu potřebujete, stačí k práci využít coworkingová centra nebo se pravidelně účastnit networkingových akcí, abyste si rozšiřovali sítě kontaktů.

TIP: Pokud by vás přepadl pocit sociální izolace, přečtěte si, jak se s ní co nejlépe popasovat.

6.      Jako freelancer si nemůžete vzít dovolenou

Zatímco v zaměstnání máte svých pár týdnů placeného volna jistých, na volné noze to tak není. Řada freelancerů má pocit, že si nemůže dovolit vyrazit za odpočinkem bez notebooku, protože co kdyby klient něco nutně potřeboval?

To se samozřejmě může stát, ale proto je potřeba o plánované dovolené klienty včas informovat a případně rovnou předat kontakt na jiného freelancera, který vás v době dovolené může v neodkladných záležitostech zastoupit.

TIP: Zjistěte, jak si vzít volno a nepřijít o klienty.

Pokud si dovolenou nemůžete dovolit kvůli výpadku příjmů, zapracujte nejprve na cenotvorbě. Ve vaší odměně by rozhodně měl být započítaný i čas na dovolenou, stejně jako finanční rezerva pro případy pracovní neschopnosti.

A s jakými mýty jste se o freelancingu setkali vy?