Identifikovaná osoba: Kdy se musím jako freelancer registrovat a co to obnáší?

Pojmy jako plátce a neplátce DPH vás asi nezaskočí. V podnikání ale existuje ještě další možnost, a tou je identifikovaná osoba. Zjistěte, jestli se vás povinnost registrace také netýká, případně rovnou poradíme, jak na to.

Co je to identifikovaná osoba?

Identifikovaná osoba (IO) je osoba povinná k dani, která není plátcem DPH, stejně jako právnická osoba nepovinná k dani, která v tuzemsku kupuje zboží nebo služby z jiného členského státu EU za předpokladu, že je toto zboží nebo služba předmětem DPH. Dále pak také pokud do jiných členských státu EU své služby nebo zboží poskytuje. Pojďme si to ale trochu vysvětlit.

Kdy se musím stát identifikovanou osobou?

Nejčastější případy, kdy se musíte stát IO jsou následující:

Když dodáte službu klientovi se sídlem v jiném členském státě EU

Při prodeji služeb do ostatních států EU se stáváte IO a musíte se do limitu 15 dní registrovat na finančním úřadě k dani z přidané hodnoty jako identifikovaná osoba. U prodeje služeb se jedná například o konzultační činnost, copywriting, grafické práce, online kurzy a další služby, které nejsou ve státě dodání osvobozeny od daně. Pod služby spadá například i prodej e-booku.

Když na IČO nakoupíte službu od dodavatele se sídlem kdekoli v zahraničí

Možná vás ale zaskočí, že se IO musíte stát, i pokud využíváte pro podnikání reklamu na sociálních sítích. Povinnost registrace vyžaduje také využívání služeb jako Google AdSense, Canvy, MailChimpu i dalších, včetně například placení účtu v zahraniční fotobance nebo využívání placených licenčních služeb. Stejně tak sem také patří i zahraniční online kurzy, které využíváte pro své podnikání.

Když na IČO nakoupíte zboží z jiného členského státu EU

U nákupu zboží z ostatních členských států neplatí povinnost k registraci vždy. Podstatná je tady celková částka v průběhu celého kalendářního roku. Registrace IO se vás bude týkat až po překročení celkové hodnoty 326 000 Kč. Do tohoto limitu nespadá pořízení zboží, které je podrobeno spotřební dani, případně pořízení nového dopravního prostředku, protože to je předmětem daně vždy.

Samozřejmě i tady narazíte na spoustu výjimek. Proto je vždy dobré obrátit se na příslušný finanční úřad nebo na daňového poradce, abyste nic nepodcenili.

Jak se stát identifikovanou osobou

IO se jako podnikatel a neplátce DPH stáváte automaticky po splnění podmínek, tedy po prodeji služeb do zahraničí nebo nákupu služeb či zboží ze zahraničí nad určený limit. Jako IO se musíte registrovat do 15 kalendářních dní od doby, kdy vám vznikla tato povinnost.

Zaregistrovat se ale můžete i dobrovolně předem. A to na daňovém portále Finanční správy. Týkat se vás bude položka Registrace, kterou najdete mezi ostatními elektronickými formuláři. V registraci vyberte Přihláška k registraci k dani z přidané hodnoty platná od 1. 1. 2015. S vyplněním formuláře vám pomůže průvodce, kterého doporučujeme zapnout.

TIP: I když se IO stanete automaticky po nákupu nebo prodeji služby/zboží, je potřeba registraci neopomenout. Bez přihlášení vám totiž hrozí sankce.

Jaký je rozdíl mezi identifikovanou osobou a plátcem DPH?

IO je speciální forma plátce DPH a má tak svoje specifika. Shrňme si ta nejpodstatnější:

  • U tuzemských transakcích se IO chová jako neplátce DPH.
  • Daňové přiznání podává pouze tehdy, když jí ve zdaňovacím období (kalendářní měsíc) vznikla povinnost daň přiznat. Pokud povinnost nevznikla, není potřeba podávat tzv. nulová daňová přiznání, jako je tomu u plátců DPH.
  • IO nemá nárok uplatnit si odpočet daně u nakoupených nákladů jako to mohou dělat plátci DPH.

Povinnosti identifikované osoby

Jako identifikovaná osoba podáváte přiznání k DPH a souhrnné hlášení. Zjednodušeně by se dalo říct, že přiznání k DPH podáváte při nákupu, souhrnné hlášení pak při prodeji. Vždy ale jen za měsíc, kdy vám tato povinnost vznikla, a to do 25. dne následujícího měsíce.

Přiznání k DPH

Pro přiznání daně z přidané hodnoty slouží typizovaný formulář, který najdete na daňovém portále Finanční správy. Jedná se o formulář Přiznání k dani z přidané hodnoty platné od 1. 1. 2011, který najdete pod záložkou Daň z přidané hodnoty. Formulář podáváte výhradně elektronicky přímo přes portál, případně přes datovou schránku.

Přiznání k DPH podáváte pouze za ty měsíce, kdy vám vznikla daňová povinnost. Jedná se o tyto případy:

  • nákup zboží z jiného členského státu EU,
  • nákup služeb od dodavatele se sídlem v zahraničí,
  • nákup v rámci třístranného obchodu EU,
  • koupě dopravního prostředku, který do ČR dovezete z jiného státu.

Souhrnné hlášení

Souhrnné hlášení najdete také jako typizovaný formulář na daňovém portále Finanční správy. Pod záložkou Daň z přidané hodnoty je pod názvem Souhrnné hlášení VIES. Týká se vás vždy, když daný měsíc vystavíte fakturu za své služby klientovi z EU, který je povinný k DPH.

Jak je to s fakturami?

Faktury přijímané a podávané IO mají svá specifika.

Přijaté faktury

Přijatá faktura od dodavatele se sídlem mimo Česko musí obsahovat částku bez DPH, vaše DIČ a také poznámku, že platí přenesená daňová povinnost a daň odvede zákazník (reverse charge applicable). V případě, že by na faktuře bylo uvedené DPH, znamenalo by to pro vás, že byste ho platili dvakrát – jednou svému dodavateli, podruhé tuzemské finanční správě.

Odeslané faktury

Vámi vystavená faktura má podobu klasické faktury neplátce DPH. Tedy DPH na faktuře není uvedeno. Pouze je potřeba uvést DIČ a do poznámky napsat „přenesená daňová povinnost, daň odvede zákazník“. Řada fakturačních programů umí v nastavení tyto náležitosti zobrazit automaticky, když zvolíte vystavení faktury do zahraničí.

Lze zrušit status identifikované osoby?

Registrace IO vám automaticky zanikne, pokud se stanete plátcem DPH nebo pokud ukončíte svou podnikatelskou činnost. Dále pak registraci může zrušit finanční úřad. A to buď na základě vlastního rozhodnutí, případně pak na základě vaší žádosti. Tu můžete podat, pokud vám během 6 po sobě jdoucích měsíců nevznikla povinnost přiznat daň nebo podat souhrnné hlášení.