Podnikání při zaměstnání: Vše, co potřebujete vědět do začátků

Vykročení na volnou nohu je vždy odvážný krok. Stálý příjem měníte za větší svobodu, ale také za větší zodpovědnost i nejistotu. Proto se nabízí bezpečnější vstup do světa freelancerů, a tím je založení živnosti při zaměstnání.

Začít podnikat jako OSVČ na vedlejší činnost je nejen příjemný přivýdělek ke stávajícímu zaměstnání, ale také bezpečný způsob, jak se uchytit jako freelancer. Kromě případných počátečních investic totiž nemáte co ztratit. Ověříte si, že je váš podnikatelský plán proveditelný a neriskujete několikaměsíční výpadek příjmu v případě, že vše nepůjde tak, jak jste si to nalinkovali. Ale i v tomto případě se vyplatí zjistit, do čeho jdete. Proto vám přinášíme praktické tipy, které vám podnikatelské začátky usnadní.

V čem začít podnikat?

V čem jste dobří? Co vás baví a zároveň víte, že jsou lidé ochotní za to platit? Pokud do podnikání nejdete jen s vidinou rychle vydělaných peněz, doporučujeme zvolit obor, ke kterému máte blízko. Přeci jen se mu budete věnovat po práci v čase svého volna. Takže pokud dokážete zpeněžit dlouholeté hobby, je to dobrý start.

V případě, že si nejste až tak jistí oborem, ve kterém byste podnikání chtěli rozjet, udělejte si průzkum a zjistěte, po jakých službách je poptávka. Doporučujeme ale opravdu nebrat peníze jako hlavní motivaci. Brzy byste také mohli vyhořet.

TIP: Zjistěte, jak velká je ve vámi vybraném odvětví konkurence. Pokud je silná, zkuste se zamyslet nad tím, jestli dokážete nabídnout přidanou hodnotu, kterou konkurence nemá.

Pozor na povinnosti k zaměstnavateli

Je potřeba podnikání ohlašovat zaměstnavateli? Ano i ne. V případě, že budete podnikat v jiném oboru, než ve kterém momentálně pracujete, zaměstnavatel o tom vědět nemusí. Raději se ale ujistěte, že nemáte pracovní smlouvu opatřenou dodatkem, ve kterém máte stanovenou povinnost svého zaměstnavatele informovat. Výjimkou jsou pak státní zaměstnanci, kteří písemný souhlas zaměstnavatele potřebují vždy.

Jestliže se chystáte rozjet vlastní projekt ve stejném oboru, ve kterém vykonáváte i zaměstnanecký poměr, můžete s tím začít pouze s písemným souhlasem zaměstnavatele. I když souhlas získáte, zaměstnavatel má právo ho kdykoli odvolat, což pro vás znamená okamžité ukončení podnikání. Rozhodně tuto povinnost neobcházejte, mohlo by to také skončit výpovědí. Myslete také na skutečnost, že ke svému podnikání nesmíte podle zákona využívat bez souhlasu zaměstnavatele ani pracovní počítač, telefon a další technické prostředky.

Další věc, na kterou je potřeba dát si pozor, je konkurenční doložka, která funguje jako smluvní ujednání mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Její podpis přímo vylučuje možnost podnikání ve stejném oboru. A to i po skončení pracovního poměru (maximálně však po dobu jednoho roku).

Potřebujete živnost hned od začátku?

Pokud provozujete soustavnou činnost za účelem výdělku, je potřeba si k tomu pořídit i živnostenský list. Jsou ale případy, kdy se tomu vyhnete. Například pokud se jedná o občasný přivýdělek, se kterým se vejdete do 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele. V takovém případě s klienty můžete uzavírat dohodu o provedení práce (DPP). Od roku 2024 však už není pro zaměstnavatele DPP tak výhodná a neuzavírají ji tak ochotně. Podívejte si i na ostatní změny, kterými DPP v roce 2024 prošla.

Jak na založení živnosti

Pokud to s podnikáním myslíte vážně, čeká vás ještě návštěva živnostenského úřadu, kde pomocí Jednotného registračního formuláře získáte živnost a rovnou se automaticky ohlásíte na zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Jediné, co s sebou na úřad potřebujete přinést, je občanský průkaz a poplatek 1 000 Kč za založení živnosti.

TIP: Více informací k založení živnosti a veškerým povinnostem najdete v samostatném článku Jak začít podnikat: Průvodce krok za krokem.

Nezapomeňte na povinnosti

I když za vás sociální a zdravotní pojištění odvádí zaměstnavatel, musíte splnit i další povinnosti, které se k živnosti vážou. Stejně jako každý jiný freelancer budete vystavovat faktury a podávat daňové přiznání a přehledy o příjmech.

Abyste měli ve fakturách přehled, doporučujeme využít online nástroj, který účetnictví výrazně zjednoduší. Z těch českých je to například iDoklad nebo Fakturoid, které mají bezplatnou základní verzi.

Mějte trpělivost

I když je rozjezd podnikání při zaměstnání jednodušší, než když se na volnou nohu postavíte bez opory stálého příjmu, bude stejně chvíli trvat, než se zaběhnete. Hlavně se obrňte trpělivostí a počítejte s tím, že každý rozjezd potřebuje svůj čas. Pokud chcete nové klienty nasbírat co nejrychleji, podívejte se na 10 tipů, jak získat první zakázky na volné noze i bez referencí. Po čase můžete získat dostatek jistoty k tomu, abyste na volnou nohu přešli úplně.