Tvůrčí blok: Jak ho překonat a lze mu předcházet?

Deadliny nepočkají. Zato kreativita si dává na čas. Pocit tvůrčího bloku zažil nejspíš každý freelancer, který se živí kreativní prací. Ať už je to art director, grafik nebo třeba copywriter. Jenže co s tím?

Nedostatek nápadů vede k frustraci a ta jen zablokuje další nápady. Dostat se ze začarovaného kruhu naštěstí není neřešitelný problém.

Zjistěte proč to nejde

Kreativní blok nepřichází bez příčiny. Abyste ho mohli překonat, zjistěte nejdřív, proč se v první řadě objevil. Nejčastější důvody jsou například tyto:

  • Necítíte se dobře fyzicky – například z dlouhodobého přepracování, nedostatku spánku nebo kvůli (začínající) nemoci. Pokud jste vyčerpaní, odpočiňte si. I když máte pocit, že tak jen přijdete o spoustu času, může to být přesně naopak. Odpočatí se spíš znovu rozpracujete.
  • Necítíte se dobře psychicky – to mohou způsobit osobní problémy, nedostatek času na sebe nebo třeba jen pocit, že na to nemáte. Nelámejte nic přes koleno. Vyřešte problémy a k práci se vraťte později, až nebudete zahlcení.
  • V práci nevidíte smysl – zjistili jste, že s daným projektem nesouzníte, nebo pracujete pro klienta, se kterým máte naprosto odlišné představy. Zamyslete se, co by vám v tomto případě pomohlo. Vyšší cena, kterou vykompenzujete pocit, že neděláte smysluplnou práci, je jednou z možností.
  • Chybí vám dostatek podkladů – bez hlubší znalosti a dostatku informací o projektu se těžce odráží z místa. Řešení je tady poměrně snadné. Doptejte se na chybějící informace a udělejte hlubší rešerši. Už během ní objevíte spoustu inspirace, která nastartuje kreativní myšlení.

Samozřejmě důvodů pro tvůrčí krizi je mnohem více, určitě si nejprve najděte čas na nalezení hlavní příčiny problému, abyste se ze začarovaného kruhu mohli dostat co nejrychleji.

Kreativita je proces, a procesy mají pravidla

Kreativita naštěstí není žádná magie, ale proces o několika fázích, kterými si musíte postupně projít. Takže přestaňte čekat na Múzu, protože ta nepřijde. První krok je na vás.

Z čeho se kreativní proces skládá?

  • Sbírání informací – v této fázi nasbírejte co nejvíce relevantních zdrojů.
  • Studium zdrojů – nasbírané informace pečlivě nastudujte.
  • Práce podvědomí – nechte mozek zpracovat vše, co jste mu v předchozí fázi doručili. Dejte tomu volný průběh. Nejlepší nápady stejně nejčastěji přicházejí, když je nečekáte. Na procházce, u sklenky vína nebo třeba ve sprše. Odpočatý mozek totiž funguje lépe, než když je přehlcený. Klidně vyzkoušejte meditaci, která rozvlní mozek v té správné frekvenci.
  • Nápad – mějte po ruce bloček na nápady, abyste byli připraveni na moment, až to secvakne. Až bude myšlenka vyslovena, je na čase ji zrealizovat.

Kreativnímu myšlení se blíže věnuje James Webb Young ve své krátké knize A Technique for Producing Ideas.

Jak se nezablokovat

Už víte, co v krizi dělat, ale jak se jí pro příště vyhnout?

Nesrovnávejte se s ostatními. Samozřejmě že vždy bude někdo lepší. Ale také se tomu pravděpodobně věnuje mnohem déle. Vezměte si od druhých inspiraci a stále se zlepšujte. Austin Kleon vám ve své knížce Kraď jako umělec vtipně vysvětlí, jak do svého života vnést špetku kreativity i jaký je rozdíl mezi inspirací a krádeží.

Trénujte kreativitu. Všechno jde zlepšovat, ani kreativita není výjimka. Zkuste například Kreativní zápisník nebo Restart kreativity od Reného Nekudy, který vás přesvědčí, že je jako sval, který lze posilovat. Za přečtení stojí i kniha Johna Ingledewa How to Have Great Ideas: A Guide to Creative Thinking, ve kterém najdete 53 strategií pro povzbuzení kreativního myšlení.

Spojujte se s lidmi ze svého oboru i z přidružených oborů. Protože nový pohled na věc se vždycky hodí.

Odpočívejte. Je to tak důležité, že to klidně zmíníme ještě jednou.

Zjistěte, co vám funguje. Práce v naprostém klidu nebo raději ruch okolí? U počítače nebo s bločkem v ruce? Sledujte, co vaší kreativitě prospívá a kdy se vám daří dosáhnout pracovního flow. A pak se k tomu vraťte, až na vás půjde pocit bezradnosti.

Máte nějaký svůj recept, který vás vytrhne z nečinnosti? Podělte se o něj v komentářích!