Z korporátu na volnou nohu, aneb zkušenosti, které nastartují vaši dráhu freelancera

Chtěli byste odejít z korporátu, ale bojíte se, že vám podnikání na volné noze nepůjde? Porovnáváte výhody z těchto naprosto odlišných světů? Pomůžeme vám v rozhodování a zjistíte, že si z velké firmy můžete odnést zkušenosti, které rozjedou vaši dráhu freelancera.

Režim a disciplína 

Teď si dám ještě hodinku, dvě, pak vstanu a upravím fotky. Během pauzy vyperu, no a… Tak tohle je cesta do pekel volnonožce. Jestli jste se v korporátu těšili, že ve čtyři prásknete do bačkor a rozjedete se domů, měli byste si disciplínu a režim nastavit i na volné noze.

Na začátku podnikání budete končit nejspíš až večer, kdy si všimnete, že jste zůstali v teplákách. Takže je důležité podobné móresy podchytit hned zkraje. Inspirujte se triky právě z korporátu a plánujte si úkoly i schůzky. Nebo využijte chytrých aplikací.

Už jste kamarádi s Togglem nebo Harvestem? Poznejte je co nejdřív, ať se neokrádáte o čas, kdy efektivně pracujete a kdy naplno odpočíváte. 

Podle portálu Živě, vychází nejlépe Toggl, díky kterému můžete sledovat čas úplně jednoduše na desktopu i mobilu. Navíc je jeho rozhraní tak intuitivní, že se nemusíte zdržovat maličkostmi. Prostě si založíte nový projekt, připíšete hodinovou sazbu a začnete stopovat práci. 

Všechno měření je ruční, takže jakmile skončíte, jedním kliknutím stopky zastavíte. Na konci dne, měsíce i roku máte perfektní přehled o tom, kolik jste kterému klientovi věnovali času. A co to stojí? Vůbec nic. 

Dobrý šéf je ta nejlepší škola 

Takový člověk vás zaučí, pomůže a když chybujete, nechá vás poučit se z toho, co jste napáchali. Je to sice nepříjemné, ale jen pro daný moment. Ve finále vás správné vedení posune mnohem výš. Pokud jste stále v korporátu, nevyhýbejte se konfrontacím a učte se z nich. Na volné noze se vám totiž bude hodit, že umíte: 

  • Obhájit svůj projekt. 
  • Odprezentovat práci před více lidmi. 
  • Jednat s klienty a nenechat se převálcovat. 

I špatné zkušenosti vedou k úspěchu

Nesnášeli jste rozvleklé porady, které nikam nevedly? Můžete to změnit a naplánovat si v páru, partě nebo sami takové schůzky, které povedou k jasnému cíli. Stanovte si vždy body k projednání, veďte si poznámky a na konci vše shrňte a ujistěte se, že jste se rozloučili a máte vše potřebné

Samostatnost a zodpovědnost za svoji práci 

Ve velkém týmu vás moc lidí nezná. Všichni si teda tykají, ale neví o druhém nic. Korporátu je jedno, jak se jmenujete, ale spoléhá na vaši práci a výstup. A za ten jste zodpovědní sami. Když tuhle roli přijmete, bude se vám přecházet na volnou nohu mnohem lépe, protože tam už budete stát sami za sebou. 

Zdravé sebevědomí

Když vás přijme obrovská firma, patrně vám naroste i jistota. Máte skvělou položku ve svém „sívíčku“, za zády stabilní společnost a silná značka. No a to polechtá ego, že… Ovšem získáte i zdravé sebevědomí, které pro podnikání potřebujete.

Život je plný změn

Pokud chcete udělat za érou korporátu tlustou čáru, začněte si pomalu plánovat kroky, které povedou k vysněné práci na volné noze. A můžete začít právě zkušenostmi, které jste nasbírali ve firmě, kde pracujete. Každá je individuální a určitě přijdete na benefity, které z vás udělají profesionálního freelancera.

Chcete na závěr více tipů, jak začít podnikat? Mrkněte na náš článek Jak zvládnout začátky na volné noze.