Jak si nastavit režim, abyste nedělali 24/7

Být dříčem a makat 24/7, nebo pracovat 4 hodinky denně? To je oč běží hlavou nejednoho freelancera, když začíná. My vám poradíme, jak si nastavit režim, abyste šli zlatou střední podnikatelskou a vyhověli klientům i sami sobě. 

Kladete si tyhle otázky? 

  • Jak si nastavit svůj time management? 
  • Jak být efektivní? 
  • Jak hospodařit s časem v práci a v osobním životě? 

Všechny tyto myšlenky jsou pro freelancery naprosto zásadní, protože se od nich odvíjí výsledná práce i peníze. Pojďme si společně ukázat, proč je režim na volné noze důležitý a jak ho nastavit, aby vám vyhovoval a nesl ovoce.

Stanovte si formu odměny 

Fakturujete na konci měsíce hodinovku, nebo účtujete zadaný projekt? Záleží na vás, vždy se stejně budete koukat na hodinky a přemýšlet, kolik nad tím trávíte času. Doporučujeme proto zavést systém odměn závislých na klasické hodinovce, protože čas je to nejdůležitější, co ve svém životě všichni máme. 

Produktivita, nejlepší přítel 

Jakmile budete mít jasno v tom, jestli úkolovka či hodinovka, přemýšlejte o své produktivitě. Ta je klíčem k hospodaření s časem. S vyšší produktivitou roste i vaše cena za hodinu – stihnete mnohem více práce, která je kvalitní. Což ocení nejen vaši blízcí, když přijdete domů dřív, ale i klienti, kteří dostanou skvěle odvedený projekt. 

Jak se ale dostat k tomu, že vaše hodina bude skutečně produktivní?

Efektivní postupy v práci = gró podnikavce 

Nechceme nikoho odrazovat od volného režimu, všechno je samozřejmě vaše volba. Ovšem je tu pár věcí, díky kterým si uvědomíte, proč jsou efektivní postupy v práci důležité. 

Profík, který se dokáže soustředit na svůj úkol, si vydělá mnohem více peněz za stejnou dobu, během níž se někdo jiný dokáže hrabat v e-mailové poště, kreslit si na papír plány dne a zbytek času věnovat zkoumání, co dělají jeho přátelé na Instagramu. 

Mimochodem, jak zvládnout e-mail levou zadní a udělat skvělý dojem na klienta zjistíte tady

Dosáhněte efektivity ve svém oboru 

Rad a tipů, jak se vypořádat s efektivitou v konkrétním oboru, je hromada. Nelze tak zobecnit všechno, protože každé podnikání je individuální a potřebuje trochu jiný přístup. 

Jiný systém musí zvládat paní, která píše články o módě, jiný postup musí zvládnout programátor, nebo kreativec, co se věnuje sociálním sítím. 

Teď vám ukážeme, že některé postupy efektivity si můžete osvojit hned.

Tohle vás dovede k nastavenému režimu 

Podívejte se, jak to dělají v praxi kolegové, kteří jsou spokojení 

Nenechte si radit od lidí, kteří pracují v sobotu i neděli, své děti skoro neznají a v práci se utrhnou na kolegy raz dva. Chce to spíš někoho, kdo už mezi podnikáním a osobním životem našel rovnováhu a ví, jak hospodařit s časem. 

Přečtěte si tipy od mistrů vašeho oboru a inspirujte se jejich režimem 

Nemůžeme tu jmenovat nejrůznější osobnosti, ale dáme vám jednu knihu, a to bibli freelancerů – Na volné noze od Roberta Vlacha. Určitě jste o ní už slyšeli a kdo ne, měl by se s ní rychle seznámit. Díky ní se naučíte podnikat jako profesionálové a zvládnete ukočírovat i čas. 

Teď víte, jak to dělají druzí, je na čase si to dělat podle sebe 

Je dobře, že znáte postupy, které fungují. Můžete je vyzkoušet a po pár dnech či týdnech vyhodnotit, jak se vše promítlo do výsledného času a odvedené práce. Pokud je potřeba něco změnit, začněte se ptát sami sebe, co vám vyhovuje. 

„Práce na volné noze nás pravidelně uvádí do nových a nečekaných situací, kdy musíme improvizovat a hledat cestu k řešení,“ píše Robert Vlach ve své knize. Právě na tohle byste neměli při řešení svého harmonogramu zapomínat, protože ne všechno stanovené bude fungovat věčně. Je třeba si vybrat z postupů, strategií a systémů to, co vám vyhovuje a vždy to uzpůsobit aktuální situaci. 

Boj s leností 

Moc dobře si to představíme. Venku je sychravo a vy máte na odevzdání projektu ještě týden. Proč byste se tedy nemohli koukat na film. Tak práci doděláte večer… 

Chápeme, že když kreativní múza nepřichází, občas je potřeba se trochu rozptýlit, ale má to své meze. Vzbuďte v sobě trochu vojáka a vyburcujte se k práci teď. Jakmile podlehnete jednou, uděláte to ještě tisíckrát. 

Boj s leností souvisí s motivací k práci a skvělou inspirací vám bude kniha Válka umění od Stevena Pressfielda

„Nejzhoubnější stránkou prokrastinace je fakt, že se z ní může stát návyk. Svůj život neodkládáme na pouhý den, ale až do smrtelné postele.“ Steven Pressfield

Kniha není pesimistická, obsahuje stovky užitečných a praktických rad, jak se právě s bojem a odporem k práci naučit bojovat a začít pracovat s chutí. 

Jestli se vám nechce teď, nebude se vám chtít ani za hodinu! Důležité je však začít, pracovat a uvidíte, co z toho vyleze na konci dne. Podstatné je to, že jste překonali lenost.

Nikdy není pozdě začít a čím dříve si osvojíte režim a nastavíte efektivní postupy pro svůj obor, tím dříve: 

  • Najdete očekávanou rovnováhu mezi prací a osobním životem. 
  • Práce vás začne skutečně bavit.
  • Získáte adekvátní odměny a spoustu volného času, kdy nebudete myslet na práci. 

Díky zvládnuté efektivitě si pak můžete dovolit maximální svobodu a odpočinek. Protože víte, že své jste odvedli a teď už máte volnoo! Více o svobodném podnikání najdete na našem blogu