10 knih, které by měl mít každý freelancer v knihovně

Hodil by se vám nějaký nový impulz v pracovním (i osobním) životě? Vybrali jsme pro vás 10 inspirativních knih o podnikání, businessu a seberozvoji, ve kterých najdete zkušenosti, příběhy i tvrdá data. Kupování knih a čtení knih jsou sice dva odlišné koníčky, přesto věříme, že následující tituly si zaslouží nejen čestné místo v knihovně, ale také důkladné přečtení.

Restart – Průvodce podnikatelským minimalismem: Jason Fried & David H. Hansson

Bez zbytečného okecávání rovnou k věci. Kniha zakladatelů známé americké firmy 37signals, která má na svědomí úspěšnou aplikaci Basecamp, vám převrátí pohled na podnikání naruby. Minimalistická kniha plná inspirace a podnětů vám ukáže cestu na volnou nohu i bez vybroušeného podnikatelského plánu, investorů nebo analýzy konkurence. Kniha se věnuje tématům počínaje založením firmy přes její růst, marketing až po produktivitu práce. To vše z poměrně nekonvenčního pohledu.

Počet stran: 288

Nikdy nedělej kompromis: Chris Voss

Už od dětství slýcháme, jak je nutné dělat kompromisy. Ale už se nedozvíme, že vedou k nespokojenosti obou stran. Bývalý hlavní vyjednavač u FBI na praktických příkladech ukazuje tvrdě ověřené vyjednávací postupy a jak je zařadit do běžného života. Dozvíte se, proč „ne“ je nejlepší začátek vyjednávání, co je taktická empatie a jak vám pomůže zrcadlení. Pokud máte problém s obhájením ceny před klientem, zařaďte knihu do své povinné četby.

Počet stran: 280

Jak na sítě: Michelle Losekoot & Eliška Vyhnánková

Rok 2020 nám ukázal, že do onlinu se dá přesunout ledajaké podnikání. S tím se pojí i využívání sociálních sítí. Jenže jak být opravdu úspěšný a neutopit se v moři konkurence? Ovládněte čtyři principy úspěchu: zaujetí, naslouchání, vyprávění a vyhodnocování. Kniha vás naučí prodat těm, kteří nepřišli nakupovat i psát pro lidi, kteří nechtějí číst.

Počet stran: 328

Proč spíme: Matthew Walker

Pracujete na úkor spánku? Přečtení knihy, kterou mimo jiné doporučuje i Bill Gates, vám změní pohled na vaše spánkové (zlo)zvyky. Autor se věnuje tomu, co se s vaším tělem děje, když mu dlouhodobě odpíráte kvalitní spánek i jaký vliv má spánková deprivace na vaše myšlení, imunitu a váhu. Samozřejmě se dozvíte, jak své spaní zlepšit.

Počet stran: 416

S potížemi je jedna potíž – Problémy nemají univerzální řešení: Ben Horowitz

Upřímný příběh ze života CEO plný humoru a životních zkušeností. V knize se autor dotýká závažných podnikatelských témat, na která neexistuje univerzální odpověď. Co dělat, když se z inteligentních lidí stanou špatní zaměstnanci? Je v pořádku přetahovat lidi z firmy svých přátel? Kniha nabízí svěží pohled do podnikání pro nováčky i ostřílené veterány.

Počet stran: 336

Zbraně vlivu: Robert B. Cialdini

Klasika o přesvědčovacích metodách používaných napříč byznysem. Proč říkáme „ano“, i když nesouhlasíme? To se dozvíte v knize nejcitovanějšího sociálního psychologa současnosti. Pro svůj výzkum se nechával anonymně najímat jako podomní obchodník, prodejce automobilů nebo jako pracovník PR agentury. Jeho kniha je výsledkem řady navštívených obchodních školení a analýzy nejúspěšnějších prodejců. Pokud chcete pochopit, v čem spočívá síla přesvědčovacích taktik, kniha vám velmi poutavou formou odpoví.

Počet stran: 332

Punkové podnikání – Proti všem pravidlům: James Watt

Čísla a odborné rady nejsou nic pro vás? To by se vám mohla líbit tato anarchistická příručka podnikání spoluzakladatele úspěšného skotského minipivovaru BrewDog. V knize autor shrnuje podstatu úspěchu svého podnikání, které přineslo revoluci v řemeslné výrobě piva a přepsalo knihy rekordů.

Počet stran: 252

Štěstí doručeno: Tony Hsieh

Jak dopadla firma, která se místo na peníze zaměřuje na štěstí zaměstnanců a zákazníků? Kniha Štěstí doručeno patří mezi celosvětově nejčtenější tituly v oblasti podnikatelské literatury. Na konkrétních příkladech ukazuje, jak postavit současná podnikatelská pravidla na hlavu a jak budovat lidštější organizace. Jedná se o skutečný příběh firmy, která vznikla na zelené louce a zanedlouho překročila miliardový roční obrat (USD).

Počet stran: 256

Nikdy nejez sám: Keith Ferrazzi

Být neviditelný je horší než být neúspěšný. Autor se v knize věnuje networkingu a upevňování lidských vztahů, bez kterých v dnešní době na volné noze těžko uspějete. Kniha vám poradí, jak zvládnout odmítnutí, čím proměnit chladný telefonát na nový kontakt i jak vyniknout při vytváření vztahů. Na navazování vztahů tu není nahlíženo čistě účelově, ale ukazuje že networking může být založený na velkorysosti a vzájemné pomoci.

Počet stran: 296

Mít vše hotovo: David Allen

Tato kniha o produktivitě se stala celosvětovým fenoménem. Naučí vás naplánovat pracovní i osobní čas, vyhnout se zahlcení z valícího se množství informací, podle jakého klíče třídit věci i jak nezapomínat a mít čistou hlavu. Doporučujeme aktualizované vydání, ve kterém autor bere v potaz fungování v digitální době. Metodu do života zavádíte po jednotlivých částech, takže nejsou potřeba žádné náhlé změny.

Počet stran: 400

Na jakou knihu nedáte dopustit vy?