Vyznáte se v najímání freelancerů? Co je co a kdo je kdo aneb stručný průvodce terminologií pro firmy a volnonožce

Projekt, kontraktor, zakázka, paušál… – ve světě freelancingu se při hledání a domlouvání spolupráce setkáte s řadou termínů. A některé z nich mohou způsobovat komunikační šum či zklamání.

Nedorozumění vznikají třeba proto, že jedna zapojená strana chápe daný pojem jinak než ta druhá a vztahuje k němu odlišná očekávání. Tomu je ale teď konec. Do rukou, resp. před oči :-), se vám totiž dostává mini průvodce, co vám všechny důležité pojmy objasní jednou provždy.

(Mimochodem, sledujte nás na našem Instagramu @freelanceczech, kde se byznys a freelance názvosloví věnujeme ve speciálních příspěvcích. Jasně a stručně v nich vysvětlujeme termíny, které byste rozhodně měli znát.)

Projekt = zakázka, zakázka = projekt

Když jsme v České republice představili freelance.cz jako místo pro online setkávání odběratelů a dodavatelů služeb, naráželi jsme na menší problém.

Některé firmy nevěděli, jak správně uchopit projekt, který u nás mohou zveřejnit. A tápali i živnostníci, kteří se do nabízených projektů mohou zapojit. V tomto modelu spolupráce ale není třeba hledat žádnou vědu.

Projektem se rozumí:

  • Z pohledu firmy, která hledá freelancera = poptávka po krátkodobém či dlouhodobém dodávání služeb, po zpracování určitého úkolu (např. vytvoření banneru).
  • Z pohledu freelancera = zakázka v jakékoliv formě, tedy přesně určená práce, na kterou si zadavatel projektu najme právě profesionála na volné noze.
Win-win situace. Freelance expert získá zakázku a poptávající někoho, kdo pro něj zajistí to, co potřebuje

Freelancer, kontraktor, živnostník…

…anebo také „IČař“ či OSVČ. Nezáleží na tom, jak nazýváte člověka, který dělá sám na sebe. V našich končinách se význam všech uvedených pojmů překrývá.

Zkrátka se jedná o někoho, kdo poskytuje expertní služby a svou činnost provozuje v rámci živnostenského podnikání. Je to nezávislý profesionál, co se nechá najímat např. na vypracování projektu, o kterém jsme se zmiňovali výše.

K dalším typickým „poznávacím znamením“ freelancera patří samozřejmě fakturace – vystavuje faktury, na jejichž základě mu odběratelé platí za dodané služby.

Není odměna jako odměna: hodinová sazba, paušál, „úkolovka“

A u tématu financí ještě zůstaneme. Dostali jsme se k termínům, které popisují způsoby ohodnocení freelancera. Nejčastější narazíte na:

  • Hodinovou sazbu = volnonožec stanoví, kolik stojí hodina jeho práce (pro výpočet minimální částky doporučujeme populární kalkulačku Magdaleny Čevelové), měří čas, který stráví nad vypracováním zakázky, a výsledek pak vyfakturuje objednateli.
  • Paušál = suma, kterou odběratel (za)platí za dodávání dohodnutých služeb v určitém období. Bez ohledu na to, kolik hodin tomu zpracovatel věnuje. Dobrým příkladem pro uplatnění paušální sazby je dlouhodobá správa sociálních sítí, u které nelze dopředu přesně říci, jak bude v který měsíc časově náročná.
  • Projektovou/úkolovou odměnu = udává konkrétní částku, kterou dodavatel obdrží za vypracování konkrétního úkolu.
Peníze mohou být jen jednou ze složek odměny, jak jsme vysvětlovali v článku o způsobech odměňování volnonožců

(Spolu)práce může vypadat různě

Tak jako v běžném životě, i v tom freelancovském stojí spokojenost na vzájemné domluvě. Neexistují žádné vždy platné „noty“ pro univerzální dokonalou spolupráci, která sedne každému.

A proto dáváme na freelance.cz prostor všem, kteří shánějí odborníka na volné noze – na jednorázovou, několikaměsíční (či dokonce několikaroční) akci, občasnou výpomoc, přesně vymezený úkol… A stejně tak vítáme volnonožce s jakýmikoliv požadavky ohledně zakázek. Finální prezentace sebe sama je na nich.

Neváhejte a registrujte se jako firma nebo jako freelancer ještě dnes. Získáte přístup do unikátního tržiště projektů a zakázek, kde se zaručeně spojíte s těmi správný lidmi.

SDÍLEJTE ČLÁNEK NA SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH, ať z něj mohou čerpat i vaši přátelé a známí!

Napadají vás další pojmy, které charakterizují freelancing? Napište je do komentářů níže. Rádi je pak přidáme do článku.

Zdroje obrázků: Pexels a Pixabay