Rozhovor s CEO freelance.cz aneb seznamte se projektem, který chce být ideálním místem pro navazování spoluprací mezi freelancery a firmami

Tak jsme si řekli, že je na čase vyzpovídat našeho kápa, Lukáše Jelínka, který přinesl projekt freelance do České republiky. A povedlo se. Výsledkem je rozhovor, díky kterému máte možnost nahlédnout do „zákulisí“ freelance.cz.

Co si má firma či freelancer představit, když se řekne freelance.cz?

Místo, resp. web, kde se přes internet setkávají odběratelé služeb a odborníci na volné noze, které jim tyto služby dokážou dodávat. A tato kooperace pak vede k tomu, že podnikání obou stran roste.

Jak tento projekt vznikl?

Přes 10 let jsem pracoval jako programátor na volné noze. Jednou mě oslovila společnost Freelancer.Net GmbH z Německa. Potřebovali pomoct s realizací modulů na freelance.de, největším portálu svého druhu na německém trhu.

Protože byli s mojí práci spokojeni a já byl spokojen s jejich přístupem, spolupráce pokračovala.

Nakonec jsme se potkali osobně s hlavním vývojářem a s CEO a domluvili se, že budeme spolupracovat dlouhodobě, a to nejen na portálu freelance.de. Výsledkem je například i česká verze freelance.cz

Jak dlouho funguje?

Web jsme pilotně spustili v listopadu 2017, avšak až začátkem roku 2018 jsme ho začali aktivněji propagovat, aby se dostal mezi správné lidi, cílovou skupinu.

Jakou motivaci dává německé dvojče? Jaké má u našich sousedů výsledky?


Čísla jsou velmi zajímává. Za 11 let se registrovalo skoro 140 tisíc freelancerů, přes 56 tisíc profilů freelancerů je online. Dále se zapojilo 25 tisíc firem. Bylo publikováno celkem přes 600 tisíc projektů. Denně se registruje 80 nových freelancerů a vkládá se 400 projektů.

Těmto výsledkům se chceme postupem času také příbližit, abychom poskytovali ideální prostor pro hledání a navazování freelance spolupráce.

V čem vidíš největší přínos webu freelance.cz?

Troufám si tvrdit, že se jedná o jedinou platformu na českém trhu, která napřímo propojuje freelancery s poptávkami firemních zákazníků.

Na rozdíl od konkurenčních katalogů poskytujeme mnohem větší interaktivitu mezi oběma zainteresovanými skupinami.

Kde bude za 2 roky?

V horizontu 2 let bychom chtěli prolomit hranici 10 tisíc registrovaných freelancerů a 3 tisíců firem.

Tato čísla by měla zajistit neustále rostoucí počet projektů, mezi kterými si budou moci freelanceři vybírat, a tím pádem efektivitu celého portálu.

Když už jsme u těch projektů… Jak vypadá ideální projekt?

Ideální je takový projekt, který zadá přímo firma poptávající službu freelancera, tedy nikoliv agentura. Není to rozhodně žádná podivná jednorázovka typu „kdo mi udělá logo do 500 Kč“ (na to tu máme jiné weby), ale komplexní zakázka na několik týdnů i měsíců spolupráce.

Proto rádi používáme spíše slovo „projekt“ než „zakázka“, abychom komunikovali, že chceme preferovat kvalitní rozsáhlou spolupráci nad mikrozakázkami. Zároveň by ideální projekt neměl nahrazovat klasický hlavní pracovní poměr.

Chcete se stát součástí freelance.cz? Registrujte se zdarma jako freelancer nebo jako firma a začněte rozvíjet zajímavé projekty třeba ještě dnes!