Strašák jménem kontrola z finančního úřadu: Jak se na ni připravit?

Kdo je připraven, není překvapen. Šance, že vám doma zaklepe kontrola z „berňáku“ je sice malá, ale ne nulová. Co byste o kontrole z finančního úřadu měli vědět a na co se připravit?

Co je kontrola z finančního úřadu neboli daňová kontrola?

Finanční úřad si vás může proklepnout dvěma způsoby. Prvním je klasicky daňová kontrola, kdy se správce daně snaží zjistit, jestli opravdu přiznáváte veškeré příjmy a nepokoušíte se (ne)vědomě o daňový únik. Ta může trvat klidně několik měsíců a když máte opravdu smůlu, tak i let.

Kratší variantou kontroly je takzvaný postup pro odstranění pochybností, jehož cílem je prověření konkrétní nejasnosti. Taková kontrola probíhá často ještě před vyměřením daně a trvá mnohem kratší dobu.

Kdy hrozí kontrola z finančního úřadu?

Důvodů, proč na vás přišla, kontrola je několik. Řadu z nich ovlivníte, ale zbytek už je trochu o štěstí. Pojďte se podívat na nejčastější příčiny, proč se vás kontrola může týkat:

  • Vykazujete dlouhodobě ztrátu: Podnikáte řadu let a jste stále (papírově) ve ztrátě? V takovém případě bude mít správce daně podezření na skrytý zdroj financování, který se pokusí najít.
  • Přišlo na vás udání: Když na vás přijde anonymní udání třeba od konkurence nebo nespokojeného klienta, máte velkou šanci, že si vás finanční úřad proklepne.
  • Nadměrně si odpočíváte DPH: Tento problém se týká hlavně čerstvých plátců DPH, kteří v prvních měsících uplatňují nadměrné odpočty. Lepší je s nárokováním DPH počkat do doby, až budete DPH také odvádět.
  • Vytáhli jste si černého Petra: Ne všechny kontroly mají důvod, někdy jsou subjekty vybrané namátkově a předejít jim nelze.

Počet daňových kontrol v roce 2021 byl okolo 6 000, v roce 2022 pak téměř 10 000. Šance na to, že budete jedním ze šťastlivců tak není úplně velká, ale rozhodně je dobré s touto možností počítat. Ve velkém městě je pravděpodobnost kontroly nižší, pokud ale podnikáte v malém městečku, vaše šance na návštěvu rostou.

Jak se na kontrolu z finančního úřadu připravit?

Kontrola z FÚ je standardní procedura upravená zákonem č. 280/2009 Sb., a nemusí být nutně žádný strašák, jestliže máte všechny doklady a dokumenty v pořádku (faktury, výpisy z účtu, účetní knihy…). Pokud v organizaci dokumentů zrovna nevynikáte, pomůžou vám online fakturační programy (z těch českých je to například Fakturoid nebo iDoklad), se kterými máte účetní dokumenty na jednom místě a online.

V každém případě se kontrolují dokumenty, které nejsou starší 3 roky (vždy se ale najdou výjimky, na základě, kterých lze vyžadovat i starší dokumenty). Zástupce finančního úřadu vás bude informovat o tom, co si máte připravit.

Jakmile dáte do kupy všechny doklady, vyberete si místo kontroly (nemusí to být jen místo podnikání, lze využít klidně nejbližší pobočku FÚ) a pokud nechcete kontrolu řešit osobně, zvolte si svého zástupce, který se o to postará. Takovým zástupcem může být například váš daňový poradce nebo účetní. Zástupce si zvolte nejlépe ještě před samotnou kontrolou, abyste předešli možným nedorozuměním, která se pak zpětně hůř žehlí.

TIP: Přečtěte si článek věnovaný účetnictví a daňové evidenci, ať včas zjistíte, jestli si s fakturami poradíte sami, nebo bude lepší využít služeb účetních či daňových poradců.

Jak kontrola z finančního úřadu probíhá?

Finanční úřad nemá úplně tu nejlepší pověst, přesto se nebojte přepadovky o půlnoci, kdy budete vysvětlovat každou položku ještě v pyžamu. Ve většině případů se jedná o ohlášenou kontrolu, o které se dozvíte minimálně pár dní předem, abyste si mohli nachystat potřebné dokumenty. Neplánovaně se u vás zástupce finančního úřadu objeví jen tehdy, pokud nereagujete na pokusy o domluvení termínu.

V případě, že budete řešit kontrolu osobně, a ne pomocí zvoleného zástupce, jednejte vždy slušně, ale neříkejte víc informací, než je potřeba. Stejně tak ukazujte jen ty doklady, o které jste byli požádáni. Pokud řeknete/ukážete něco navíc, může správce daně odhalit nesrovnalosti, o kterých nemáte třeba ani tušení. A celá záležitost se zbytečně protáhne.

Jak dlouho vlastně kontrola z finančního úřadu trvá?

Když jde všechno dobře, počítejte se dny, běžnější jsou ale týdny. V případě, že správce daně najde více nesrovnalostí, může se celý proces protáhnout až v řádu let. Kontrola končí až oficiálním oznámením o ukončení, ve kterém najdete výsledek celého procesu.

Jaké máte během kontroly práva a povinnosti?

Během kontroly musíte doložit vyžádané dokumenty, spolupracovat a nezatajovat informace. Co se týká vašich práv, můžete navrhovat další důkazní prostředky hrající ve váš prospěch, nahlížet do veřejné části spisu, vznášet výhrady k průběhu kontroly i podat stížnost v případě nevhodného chování kontrolora.

Kolik je potřeba zaplatit?

Pokud jste vyvrátili veškeré pochybnosti finančního úřadu, nebudete platit nic. V případě, že správce daně objevil nesrovnalosti, které se vám vyvrátit nepovedlo, připravte se na zpětné vyměření daně, ke kterému ještě přibydou úroky z prodlení (výše úroku se mění, k 2. pololetí 2023 činí 15 % p.a.). A aby toho nebylo málo, připlatíte si ještě penále, které tvoří 20 % z částky doměřené daně nebo snížení daňového odpočtu.

TIP: Nesouhlasíte s výsledkem daňové kontroly? Využijte 30denní lhůtu na podání odvolání proti platebnímu výměru. Lhůta začíná dnem doručením platebního výměru a nelze ji prodloužit.