Podnikání na full-time: Co vás brzdí na cestě za freelance kariérou a jak to překonat?

Pohráváte si s myšlenkou, že odejdete ze zaměstnání a pustíte se na dráhu freelancingu? Pokud máte rozjetou vedlejší živnost, bude přechod plynulejší. Jestliže s podnikáním zkušenost ještě nemáte, čeká vás o něco klikatější cesta. V obou případech ale nemusíte nutně vymést každou slepou uličku, která na vás čeká. V článku se proto zaměříme na nejčastější překážky i na postup, jak se do podnikání pustit.

Jaké jsou nejčastější překážky v přechodu na volnou nohu?

Podnikání nabízí lákavou odměnu v podobě větší nezávislosti i možnosti vyšších výdělků. Přechod na volnou nohu z vyhřátého zaměstnaneckého místečka může ale také brzdit spousta obav a překážek. Jaké jsou ty nejčastější?

Strach z nejistoty

Asi největším strašákem je strach z neznámého. Zdánlivou jistotu stabilního výdělku měníte za kolísavé příjmy a propracované večery. Nebo? Běžně se bojíme toho, co neznáme. Proto se vyplatí své strachy nejprve pojmenovat a rovnou se dobře informovat. Ptejte se na úřadech, přidejte se do freelancerských skupin na sociálních sítích, pobavte se s daňovými poradci. Čím víc si toho zjistíte, tím snadněji tento krok zvládnete udělat.

Finanční nejistota

S odchodem ze zaměstnání vám mizí pravidelný příjem a zpočátku hrozí finanční nejistota, dokud se trochu nestabilizujete. Zatímco v řadě podnikatelských oborů můžete překlenout toto období podnikatelskou půjčkou, u freelancingu dává větší smysl vykročit na volnou nohu s určitou finanční rezervou pokrývající první měsíce, které ještě nemusí být výdělečné.

Nedostatek zkušeností

Odkládáte přechod na volnou nohu až budete lepší? A když se vypracujete v jedné oblasti, najde se vždy jiná, kde by bylo ještě na čem pracovat? Vždycky bude co se učit, to k freelancingu prostě patří. Samozřejmě není nejmoudřejší odejít ze zaměstnání s nulovými zkušenostmi a doufat, že to klapne, stejné to je ale s tím, kdybyste čekali, až budete vše umět dokonale. Mnohdy vás totiž nebrzdí nedostatek dovedností jako spíš syndrom podvodníka.

Chybějící plán

Na plánování moc nejste? Pokud se nechcete pouze učit svými chybami, bude potřeba přechod na volnou nohu trochu rozplánovat, ať se vám brzy nepodlomí.

TIP: Přečtěte si, proč je dobré mít podnikatelský plán a jak si ho ujasnit.

Strach z reakce okolí

Bojíte se, že vám bude okolí vaše rozhodnutí vymlouvat? To se stát může, ale stejně jako nežijete jejich životy, ani oni nežijí ten váš. Rady od lidí z oboru, do kterého se chystáte vkročit, se poslouchat vyplatí, dobře míněné rady nejbližšího okolí, které s freelancingem nemá zkušenosti, až tak řešit nemusíte.

Trocha té byrokracie

Faktury, daňové přiznání, zálohy a další papírování. Začátky podnikání mohou v tomhle ohledu působit děsivě, ale ono toho pobíhání po úřadech nakonec tolik není. Podívejte se na náš článek o tom, jak začít podnikat krok za krokem a zjistěte, co všechno vás čeká.

Jak začít podnikat na volné noze na full-time?

Strachy máte pojmenované, plán na freelance kariéru se pomalu rodí v hlavě. Co pro úspěšný přechod na volnou nohu potřebujete udělat dál?

Hledejte informace

Jste v něčem dobří a chcete se tím živit? To je jen část úspěchu. Potřebujete také zjistit, jestli je o vaši službu nebo produkt zájem. A také, jestli se tím vlastně dá uživit. Abyste se uchytili, potřebujete se nejprve hodně ptát a číst.

Nakoukněte ke konkurenci, navažte kontakt s ostřílenými profíky v oboru (třeba online na profesních skupinách) a hlavně si zjistěte co nejvíc o zvoleném odvětví.

Stanovte si priority

Podnikání přináší spoustu výzev. Pokud se nechcete cítit zahlcení, trochu si to rozkouskujte a nečekejte zázraky na počkání. Kromě dlouhodobých cílů si tak připravte i ty krátkodobé, které snadněji splníte a budete mít dobrý pocit, že se posouváte.

Začněte postupně

Máte možnost začít nejprve podnikat během studia, při zaměstnání nebo na rodičáku? Využijte ji. Díky tomu můžete pomalu budovat sítě klientů, sbírat reference a oťukat si, jestli na podnikání máte dostatečnou disciplínu. Shánění klientů může být dost stresující záležitostí a jestliže se budete stresovat nepřiměřeně už na začátku podnikání, dost možná vyhoříte dřív, než se stabilizujete.

TIP: Přečtěte si 10 tipů, jak získat první zakázky na volné noze i bez referencí.

Nepodceňte cenotvorbu

Při podnikání na vedlejší činnost si můžete dovolit svou práci nabízet za nižší sazby, časem ale budete muset pořešit cenotvorbu (té jsme se více věnovali v samostatném článku). Příjmy musí pokrýt vaše pracovní i osobní výdaje, dovolené, které vám už teď neproplatí zaměstnavatel, i třeba finanční výpadek v případě nemoci.

Ze začátku své příjmy budete navyšovat nabíráním dalších klientů, ale ani to nejde donekonečna. Jakmile budete mít dostatek zakázek, je potřeba zdražit, abyste nešli naproti přepracování. Možná vám někteří klienti odejdou, ale to vůbec nevadí, budete mít více času a peněz buď stejně, nebo také více. Že by odešli všichni, je totiž velmi nepravděpodobné, zejména pokud odvádíte svou práci dobře a včas.

Buďte vidět

Dávno neplatí, že dobrý produkt nebo služba se prodá sama. Když o vás nikdo nebude vědět, těžko vás poptá. Doporučujeme proto založit si profil v profesních katalozích, jako je i freelance.cz, kde o sobě dáte vědět potenciálním klientům. Pokud nechcete zapadnou v davu, doporučujeme vyplnit přehledně profil, který tu funguje jako vizitka – přečtěte si před založením praktické tipy, jak na to.

Také není na škodu založit si vlastní webovky, kde nabídnete svoje služby a rovnou potenciálním zákazníkům dáte možnost vidět ukázky vašich prací i reference klientů.

Dbejte na dobré jméno

Každý zaběhnutý full-time freelancer vám potvrdí, že pokazit jméno si můžete hned, ale jeho napravení už tak rychlé není. Proto hned od začátku dbejte na dobré jméno. Jednejte s klienty slušně (ať jsou sebenáročnější), dodržujte deadliny a odevzdávejte jen práci, za kterou stojíte.

TIP: Více tipů, jak si dobré jméno vybudovat (a udržet), jsme pro vás připravili v samostatném článku.

Neberte konkurenci jako rivaly

Učte se od svých kolegů a nenahlížejte na ně jako na konkurenty. Místo toho, abyste se jim stranili, networkujte, navazujte vztahy a čerpejte zkušenosti i inspiraci.

I když bude rozjezd pomalejší, neztrácejte naději, kolikrát trvá rok dva, než budete finančně naprosto stabilní. Radujte se z každého úspěchu, posouvejte své dovednosti, vzdělávejte se a užívejte si, že děláte to, co vás baví.