Proč začít podnikat už při studiu?

Nebudeme si nic nalhávat, studentské brigády většinou nejsou místem seberealizace a velkých výdělků. Naštěstí si i při studiu můžete přivydělat něčím, v čem jste dobří. Investice jsou minimální, stejně jako rizika.

Zjistěte, v čem jste dobří. A prodejte to!

Podnikat rovnou v oboru, ve kterém studujete, se jistě hodí. Máte základní know-how a nabyté zkušenosti uplatníte i ve škole. Ale nenechte se tím omezovat. Baví vás něco jiného a víte, že jsou za to lidé ochotní platit? Zkuste to nabídnout. Případně si udělejte menší průzkum, po jakých službách je poptávka.

Místo opravování hrubek v diskuzních fórech se pusťte do placených korektur. Psaní osobního blogu berte jako odrazový můstek pro copywriting. Při škole můžete také fotit, poskytovat grafické služby, nabízet tvorbu webů nebo klidně tvořit šperky.

Jak začít podnikat?

V případě, že máte představu, čemu se chcete věnovat, je čas zajít na živnostenský úřad. Kromě občanky si připravte ještě poplatek 1 000 Kč za založení živnosti. Na úřadě pak vyplníte Jednotný registrační formulář, kterým získáte živnost, registraci k dani a rovnou se vše automaticky ohlásí na zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Bez tohoto formuláře si příslušné úřady a pojišťovnu musíte oběhat sami.

K založení živnosti je potřeba dovršit věk 18 let. Platí ale i výjimky pro mladší studenty. K tomu, aby mohli začít podnikat, potřebují ovšem odpovědného zástupce.

Zviditelněte se

Na papíře jste podnikatel, teď už zbývá přenést to i do praxe. Jak? Zapojte se do komunit, které se zabývají vaší profesí. Nasajete tam důležité informace a také narazíte na různé poptávky. Může se jednat o komunity na LinkedInu i facebookové skupiny.

Také se vyplatí vytvořit si jednoduchou online vizitku a registrovat se na portálech, které spojují firmy a freelancery, jako je například i katalog na freelance.cz. A v neposlední řadě se nebojte potenciální klienty oslovit. Na oslovení se ale ideálně připravte s řešením problému, který klient řeší (i když o něm možná ani neví). Ať vaše nabídka nezapadne mezi nevyžádanou poštou.

TIP: Přečtěte si, jak získat první zakázky i bez referencí.

Výhody podnikání při studiu

Podnikání při studiu s sebou nese jen minimální náklady. Spousta profesí jde vykonávat od počítače, který už pravděpodobně máte. Samozřejmě bude potřeba nějaký software, ale rozhodně se nebudete muset do začátků zadlužit. Půjčování peněz naopak velmi nedoporučujeme.

U studentů je do věku 26 let považováno podnikání vždy jako vedlejší činnost. Tudíž se vás první rok netýká placení záloh na sociálním a zdravotním, což je v začátcích příjemná ušetřená suma. Když si k tomu připočtěte nižší náklady za bydlení u rodičů nebo na koleji, vyjde vám z toho, že lepší podmínky pro rozjezd živnosti už pravděpodobně mít nebudete.

Do roku bylo 2023 možné využít v daňovém přiznání kromě slevy na poplatníka i slevu na studenta ve výši 4 020 Kč ročně, tato výhoda končí od roku 2024 na základě konsolidačního vládního balíčku.

Jak je to s povinnostmi?

Bez faktur to nepůjde. Stejně jako při podnikání na hlavní činnost, je i u vedlejší činnosti nutné vystavovat faktury (a také je uchovávat). S tím vám pomůže například Fakturoid, iDoklad nebo jiné nástroje, které mívají i free verzi pro omezený počet odběratelů.

Jak už bylo zmíněno, placení sociálního a zdravotního pojištění se vás netýká. Minimálně ne první rok. Je možné, že po podání přehledů o příjmech a výdajích budete muset něco doplatit a další rok pak zálohy i částečně platit sami. To závisí na takzvané rozhodné částce (příjmy po odečtení výdajů). Ta je pro rok 2024 u vedlejší činnosti ve výši 105 520 Kč.

V každém případě musíte každý rok včas odevzdat daňové přiznání (DP) a přehledy na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu. DP se podává do 4 měsíců po uplynutí zdaňovacího období, u přehledů o příjmech a výdajích pak máte ještě měsíc navíc. DP přiznání nemusíte podávat jen v případě, že vaše příjmy (ne pouze zisk) nepřesáhly částku 50 000 Kč. V takovém případě je lepší podat na příslušný úřad alespoň čestné prohlášení.

Co si z toho odnést? Pokud se budete věnovat podnikání i nadále, máte skvělý rozjezd. Ale i v případě, že budete chtít po škole přejít na zaměstnanecký poměr, máte i tak slušný základ, který v životopise vypadá mnohem lépe než brigáda ve fastfoodu. Nebojte se to zkusit, největší investicí je v tomto případě zejména váš čas. A to za zkoušku stojí.