Freelancing a založení rodiny: Máte jako OSVČ nárok na mateřskou?

Jako podnikatelé si musíte naplánovat spoření, dovolené a samozřejmě i mateřství. Protože zatímco v zaměstnání máte mateřskou jistou, OSVČ to má trochu složitější. Na jaké příspěvky máte při založení rodiny nárok a za jakých podmínek?

Mám jako OSVČ nárok na mateřskou?

Máte, ale jen za dodržení několika podmínek. Tou první je, že si musíte hradit nemocenské pojištění, které však pro OSVČ není povinné. Nestačí začít těsně před porodem – nemocenské pojištění je potřeba platit minimálně 270 dnů v posledních 2 letech (nezáleží, jestli to bylo nepřetržitě či přerušovaně). Aby těch čísel nebylo málo, tak to zároveň musí být ještě 180 dní v období jednoho roku před nástupem na mateřskou. Zpětné doplacení nemocenského pojištění možné není.

Na mateřskou pak nastávající maminka může nastoupit 6–8 týdnů před očekávaným termínem porodu a celkem na ni může strávit 28 týdnů (v případě vícerčat pak 37 týdnů). Žádost pro OSSZ vystavuje ošetřující gynekolog.

Peněžitou podporu v mateřství ale může dostávat i o otec, pokud to dává finančně větší smysl (a pokud si hradí nemocenské pojištění). Tady však platí, že peněžitou pomoc lze využít až po 6 týdnech po porodu, v šestinedělí totiž náleží výhradně matce. Peněžitou pomoc tak pobírá jen 22 týdnů (u vícerčat pak 31) týdnů. Vždy je potřeba uzavřít písemnou dohodu s matkou dítěte, ve které je uvedeno, od kdy o dítě bude pečovat.

Jaká je výše mateřské pro OSVČ?

Jak vysoká částka vám bude chodit, záleží na tom, kolik budete na nemocenském platit. Minimální částka pro rok 2024 je 216 Kč měsíčně. Výše mateřské se pak rovná 70 % z redukovaného denního vyměřovacího základu pro nemocenské pojištění. Nejjednodušší je vyzkoušet online kalkulačku, u které nemusíte řešit složité počty.

Rodičovský příspěvek pro OSVČ – kdy na něj máte nárok?

Dobrá zpráva – rodičovský příspěvek čerpáte jako OSVČ i bez placení dobrovolného nemocenského připojištění. Nárok na něj má buď matka, nebo otec, záleží, kdo o dítě osobně a nepřetržitě pečuje. Od 1. 1. 2024 se celková částka rodičovského příspěvku zvýšila na 350 000 Kč, v případě vícerčat pak na 525 000 Kč.

Další změna nastala v délce, po kterou si tento příspěvek lze rozplánovat. Místo původních 4 let je od roku 2024 možné čerpání rozvrhnout na období od půl roku do maximálně 3 let.

Nevýhoda u freelancerů je ta, že pokud daníte výdajovým paušálem, mohou vaše příjmy vypadat nižší, než ve skutečnosti jsou, a na základě toho se zařadíte mezi nízkopříjmové rodiče a budete moct pobírat měsíčně částku maximálně 13 000 Kč.

Jak o rodičovský příspěvek požádat?

O rodičovský příspěvek můžete zažádat hned po narození dítěte, případně pak nejpozději zpětně do 3 měsíců od narození. Stačí odevzdat vyplněnou žádost na Odbor státní sociální podpory na příslušném úřadu práce. A to buď osobně, poštou, e-mailem, datovkou nebo pomocí identity občana. Počítejte s 30denní lhůtou, kterou má úřad na vyřízení vaší žádosti.

Podnikat při mateřské, či nikoli?

Jestliže při pobírání mateřské nepřerušíte podnikání, dorovnáte nízkou mateřskou, udržíte si stávající klienty a budete stále v obraze, co se oboru týká. Jenže jako OSVČ nemůžete po dobu pobírání peněžité podpory v mateřství fakturovat a musíte to obejít tím, že za vás fakturuje takzvaná spolupracující osoba nebo zaměstnanci. V průběhu rodičovské toto omezení však neplatí a můžete podnikat bez omezení.

A jak je to se zálohami na zdravotní a sociální pojištění během mateřské? V případě, že je nechcete platit, pozastavte si živnost. Pokud živnost necháte aktivní, budete je platit jako obvykle, při ročním zúčtování se vám však vrátí formou přeplatku.

Při rodičovské se podnikání bere jako vedlejší činnost a nehradíte tak zálohy za zdravotní pojištění, ale platíte jen minimální zálohu na sociálním pojištěním, která je pro vedlejší činnost 1 413 Kč pro rok 2024. Nezapomeňte tuto změnu nahlásit na OSSZ a pojišťovně.

TIP: Zajímá vás víc podrobností? Mrkněte na samostatný článek o podnikání během mateřské a rodičovské dovolené.

Co při plánování potomka jako freelancer nezapomenout?

Nechme stranou těšení, je čas na čistě pragmatickou část zakládání rodiny při podnikání. I když dosáhnete na mateřskou a bude vám pravidelně chodit rodičovský příspěvek, je to stejně velká změna, co se financí týká.

Z toho důvodu je dobré průběžně po celou dobu podnikání budovat finanční rezervu. O té se dozvíte podrobnější informace v samostatném článku. Finanční plánování zahrnuje i rozmluvu s partnerem, abyste si udělali představu, kdo co zvládne platit.

V případě, že se budete věnovat čistě péči o dítě, nezapomeňte klienty včas informovat, aby se podle toho mohli včas zařídit. Vhodné je také dotáhnout do konce slíbené projekty, pokud vám to váš stav dovolí.

A i když práci nevynecháte úplně, zvažte, kolik hodin denně zvládnete realisticky odpracovat a vykomunikujte to s klienty. Případně si nechte jen srdcovky, ať se zbytečně nestresujete.

Odchod na mateřskou/rodičovskou je také dobrý čas pro revizi cen. Čas teď budete dělit mezi více činností a naskýtá se tak ideální příležitost ke zvýšení sazeb. Když ztratíte několik klientů, kteří si vás nebudou moct dovolit, budete mít případně stejně peněz a víc času k tomu. Více se dozvíte v článku o cenotvorbě.