Proč zvolit spolupráci s freelancerem. Víte, jaké výhody vám přinese?

Freelancing (a najímání profesionálů na volné noze) u nás v posledních letech zažívá nefalšovaný boom. Spolupráci s nezávislým odborníkem přicházejí na chuť i firmy a obory, ve kterých měla dlouhodobě nálepku „nevhodná“.

Možná i vy jste ještě nedávno uvažovali podobně: „Co? Živnostníka? To nepůjde. Potřebujeme někoho tady, v kanceláři, na HPP.“ Ale teď zjišťujete, že se kooperace s OSVČ nejeví vůbec zle ani pro váš projekt. Nebo to teprve zjistíte – třeba po přečtení následujících řádků. A objevíte tak další způsoby, jak rozvíjet svůj byznys.

Pohled zvenčí dá nový impuls

Než freelancera neboli kontraktora zasvětíte do přístupu, procesu a vizí, vnímá vaše podnikání s odstupem. Není zacyklený ve firemní rutině. Díky tomu vidí věci, vůči kterým jste (pochopitelně) vy či vaši zaměstnanci slepí. Objektivní nebo odlišný náhled OSVČ „kolegy“ pak vytváří příležitosti pro inovace.

Přístup k cennému know-how

Specialista promítá do odváděné práce odborné znalosti a hlavně rozmanité zkušenosti. Těžíte tak z dovedností, které se rozšiřovaly, formovaly a zdokonalovaly třeba i řadu let.

Profík na volné noze se rozvíjí, vzdělávání představuje pevnou součást jeho podnikání. Když totiž ustrne na místě, začne zaostávat za konkurencí. Proto navštěvuje konference, semináře, kurzy,  hltá trendy, 100% se orientuje ve svém oboru. Spoluprací s ním se tak dostáváte ke know-how, které byste u vlastního zaměstnance nejspíš budovali horko těžko, protože to vyžaduje značné investice (časové i finanční).

Profesionál na volné noze propůjčuje své know-how
Úspěšný freelancer je „nabušený“ znalostmi a praktickými dovednostmi, co následně hrají ve váš prospěch

Výběr služeb/schopností na míru

Freelancera volíte přesně podle toho, co od něj skutečně potřebujete a očekáváte. Především ve vysoce konkurenčním prostředí (marketing, kreativní obory, IT atd.) můžete na realizaci jednotlivých úkolů oslovovat úzce profilované odborníky, kteří vám „propůjčí“ ideální soubor dovedností. Ať už například hledáte někoho, kdo ovládá konkrétní nástroj, má praxi ze zahraničí nebo stojí za projekty, které se vám líbí.

Nižší náklady a efektivně využitý rozpočet

Pomyslný finanční souboj stálý zaměstnanec vs. najatý freelancer vyhrává volnonožec, kterému platíte za dodávku konkrétní služby, a to navíc pouze tehdy, když se bez ní už neobejdete.

Pokud byste in-house člověku na HPP vypláceli čistou mzdu 20 000 Kč/měsíc (a to nerozvádíme, že alespoň trochu zkušeného specialistu na takové peníze nenalákáte), celkové náklady pro vás jako zaměstnavatele budou cca 35 000 Kč. K tomu je třeba přičíst výdaje za provoz kanceláře apod. Za takovou sumu ale ze spolupráce s OSVČ zpravidla vytěžíte mnohem víc – kvality i výsledků.

A jak si v tomto ohledu stojí agentura? To už se ocitáme na jiném levelu, protože odměna za agenturní péči zahrnuje množství položek, resp. činností. Neplatíte jen koncového zpracovatele, ale obvykle také zástupce jednotlivých oddělení, co se podílejí na odbavení vašeho požadavku.

Flexibilita ≠ prázdná fráze

Spousta freelancerů vyznává volnou pracovní dobu (když už si užívají té volné nohy 🙂 ). A tato flexibilita znamená benefit i pro vás. Takto „nastavený“ expert na volné noze se může a umí přizpůsobit, protože si limity a tempo určuje sám. Takže vám dle domluvy pomůže třeba v expresním termínu, v noci, o svátcích či během víkendu.

Freelancer se vám může v termínech hodně přizpůsobit
Někteří freelanceři jsou natolik flexibilní, že zvládají i šibeniční termíny, a to oceníte (nejen) v TOP sezoně

Kvalitní výsledky

Když volnonožce přemůže syndrom DTN (Dnes To Nedávám) a není schopný věnovat se zakázce, nikam se před tím neschová. Nevyfakturuje vám hodiny činnosti, co se nekonala. Nemůže se jen tak „zašít“ někde v kanceláři, tvářit se, že je produktivní, a odpočítávat minuty do konce osmihodinovky.

Objednali jste si X? Dostanete X. Výsledné dílo (ve smyslu dodané služby) nezapadne, nesemele ho zrádný podnikový stereotyp nebo váznoucí výměna informací uvnitř firmy. A co více – vše odevzdané a předané zastává roli vizitky daného freelancera. A ten si většinou moc dobře uvědomuje, že ho může posunout k dalším zajímavým spolupracím, nebo mu naopak vystavit tvrdou stopku. Proto pro něj neexistuje nic jiného než perfektně odvedená práce.

Nenucená propagace

Freelancer, který si buduje vlastní web s portfoliem (což mu vřele doporučujeme, protože to je jeden ze skvělých způsobů, jak získat zakázky), se vámi bude chtít pochlubit v sekci s referencemi. Neváhejte a kývněte na to. Díky této zmínce vás mohou objevit noví zákazníci.

Ověřené kontakty jako bonus

Živnostník si postupem času vytváří síť kontaktů, co přijde vhod i vám. Ví, na koho se obrátit, když potřebujete další související i až tak nesouvisející služby. Například máte „svého“ grafika, ke kterému se opakovaně vracíte. A ten zná dobré webdesignéry, UX experty nebo třeba textaře. Copywriter vám zas dokáže dát tip na osvědčeného správce sociálních sítí nebo marketéra se specializací na výkonnostní marketing.

Díky jejich propojení ušetříte čas, který byste jinak museli investovat do shánění freelancera svépomocí a tzv. naslepo. Také získáte větší jistotu, že nešlápnete vedle. Když se profíci na volné noze vzájemně doporučují, znají schopnosti toho druhého.

Vše platí, ale…

…ne vždy si spolupráce s freelancerem sedne „na první dobrou“. Nenechte se ale odradit eventuálním klopýtnutím a zkuste to příště jinak. Ujasněte si, co a proč hledáte, a držte se toho hned od začátku. Mnohá nedorozumění v podnikání vyplývají z komunikačního šumu a nepochopení, kterému předejdete pečlivou přípravou na výběr specialisty – pomůžeme vám s ní v jednom z dalších článků, tak nás sledujte, ať vám nic užitečného neunikne.

Samozřejmě i odborníci na volné noze mají své „mouchy“. Jako dodavatelé služeb se nehodí pro každý projekt a spolupráce s nimi se pojí jak s uvedenými výhodami, tak i nevýhodami. A ty na našem blogu také brzy rozebereme.

 

Sdílejte svou zkušenost a odstartujte inspirativní diskuzi! Napište do komentáře, jaké plusy vidíte ve spolupráci s volnonožci právě vy.

 

Zdroje obrázků: Pexels a Pixabay