Agentura nebo freelancer? Která varianta je pro váš projekt lepší?

Máte projekt, ale nemáte lidi. Sáhnout do agenturních vod, nebo najmout freelancera? Obojí má svá pro i proti – v tomto článku se budeme věnovat výhodám i nevýhodám obou variant, abyste vybrali tu nejlepší pro svůj projekt.

Ještě, než se pustíme do hlubšího rozboru, rádi bychom zmínili, že freelanceři i agenturní zaměstnanci jsou jenom lidi. Takže i když máte z minulosti špatnou zkušenost ze spolupráce s volnonožcem nebo agenturou, neznamená to, že se problém bude nutně opakovat. Vždy je to o jednotlivcích. V článku shrneme obecné klady a zápory jednotlivých typů spoluprací, výsledný výběr je už na vás.

Freelancer vs. agentura

Freelancer je osoba, která pracuje nezávisle, často pro více klientů zároveň. Zaměřuje se na jeden obor, ve kterém (v ideálním případě) působí jako odborník. Oproti tomu agentura zaměstnává tým odborníků napříč obory a poskytuje širokou škálu služeb ve svém odvětví. Má tak obvykle širší rozsah zdrojů a dovedností než jednotliví freelanceři.

Dá se tedy počítat s tím, že jeden člověk bude levnější než tým, ale nedoporučujeme rozhodovat se jen na základě ceny, protože nevhodná volba se dokáže hezky prodražit. Rozhodujte se také podle toho, jak jste schopní vypracovat zadání a jestli víte, co vlastně potřebujete – pokud tápete, pomůže vám agentura mnohem lépe, v případě, že máte jasnější představu a tušíte, jak celý proces funguje, freelancer bude nejspíš vhodnější volbou.

Jaké jsou (ne)výhody spolupráce s freelancerem

Máte menší projekt, který zvládnete ukočírovat sami? Najmutí freelancera se nabízí jako ideální řešení. Jaké výhody a nevýhody tento typ spolupráce má?

Výhody najmutí freelancera

  • Flexibilita: Volnonožci jsou většinou flexibilnější, co se týká pracovního harmonogramu – lépe se tak přizpůsobí vašim konkrétním potřebám.
  • Úzká specializace: Freelanceři často nabízejí specializaci v určité oblasti. Můžete si tak vybrat freelancera s přesně těmi dovednostmi, které potřebujete pro svůj konkrétní projekt.
  • Snadnější komunikace: Při spolupráci s freelancerem komunikujete napřímo a nemusíte řešit přeposílání informací přes další osoby. Domluva tak bývá jednodušší a rychlejší.
  • Rychlost: Čím více lidí, tím komplikovanější proces schvalování. Díky tomu, že s freelancerem komunikujete napřímo, záleží vyhotovení práce zejména na jeho kapacitách a společné domluvě. Obecně ale počítejte s rychlejším dodáním než u velké agentury.
  • Nižší náklady: Freelanceři nemají náklady spojené s provozem velké agentury, což se může pozitivně promítnout v celkové ceně projektu.
  • Osobnější přístup: Zatímco u agentury řešíte provozní záležitosti s account managerem (kteří se ještě mohou střídat), u freelancera probíhá domluva vždy jen mezi vámi, a je tak jednodušší vybudovat si společný vztah a důvěru.
  • Transparentnost: Pokud si na základě referencí najdete konkrétního freelancera, víte, že na vašem projektu dělá přímo on. Navíc když budete řešit jakýkoli problém, víte, za kým jít. Freelanceři jsou také ochotnější problém okamžitě řešit, protože nikdo nechce riskovat své dobré jméno.

TIP: Zkušené freelancery z celé řady oborů najdete i v našem katalogu na freelance.cz.

Nevýhody najmutí freelancera

  • Omezená kapacita: Že je freelancer jen jeden, je výhoda i nevýhoda v jednom. Takže i když jeho najmutím ušetříte, mohou se práce protáhnout, protože jako každý jiný člověk, má i freelancer jen omezené časové možnosti.
  • Horší zastupitelnost: Zatímco v agentuře při vypadnutí jednoho odborníka zastoupí jeho místo jiný specialista, v případě freelancera riskujete protažení prací například v době dovolené nebo nemoci. Vyplatí se proto smluvně ošetřit termíny odevzdání různých fází projektu.
  • Úzká specializace: Tento bod patří do výhod, stejně jako do nevýhod. Pokud přesně nevíte, co jaká profese dělá, můžete po čase zjistit, že jeden freelancer vám se vším nepomůže. Sice vám může doporučit kolegy z jiných oborů, ale koordinace několika lidí je náročnější (zjistěte proto jak efektivně řídit tým remote freelancerů).

TIP: Přečtěte si také, proč je spolupráce s freelancery tak oblíbená a proč se vyplatí i vám.

Jaké jsou (ne)výhody spolupráce s agenturou

Spolupráce s agenturou se vyplatí zejména velkým firmám, které mají větší rozpočet a méně času koordinovat jednotlivé freelancery na vlastní pěst. Agentura nejenže disponuje týmem odborníků různých profilů, ale dokáže projekt také efektivně řídit. Jaké jsou další výhody a nevýhody tohoto typu spolupráce?

Výhody najmutí agentury

  • Komplexní služby: V případě najmutí agentury máte vše pod jednou střechou. Nemusíte řešit koordinaci více nezávislých odborníků, o to se postará agentura interně. Pokud váš projekt vyžaduje spolupráci odborníků napříč více obory, je to ta nejjednodušší cesta.
  • Větší kapacity: Agentury mají obvykle více zdrojů a větší kapacity než jednotliví freelanceři. Díky tomu se snadněji vypořádají i s většími projekty.
  • Snadná zastupitelnost: U větších projektů oceníte, když na něm může zároveň dělat více lidí, kteří se postarají o kontinuitu práce. Když jeden člen týmu nemůže pracovat, agentura zajistí náhradu a projekt plynule pokračuje.

Nevýhody najmutí agentury

  • Vyšší náklady: Agentury mají obvykle vyšší sazby oproti jednotlivým freelancerům, protože musí pokrýt náklady na provoz, vedení týmu a další výdaje. To se samozřejmě promítá do celkové ceny.
  • Menší flexibilita: Čím více lidí, tím větší byrokracie. V případě změn v průběhu prací se tak připravte na zdlouhavější předávání informací a na kolečko schvalování, které musí projít mnoha lidmi.
  • Složitější komunikace: Spolupráce s agenturou může být složitější z hlediska komunikace. Nekomunikujete totiž přímo s odborníkem, který na dané části projektu pracuje, ale vše je zprostředkované a může vznikat komunikační šum i zpomalení toku informací.
  • Netransparentnost: Agentura za sebou může mít spoustu velkých klientů a úspěšných projektů, ale to neznamená, že pro vás budou pracovat ti stejní lidé. S menším rozpočtem se o práci postarají s největší pravděpodobností junioři.

Závěrem

Pokud chcete transparentnější spolupráci a vyznáte se alespoň povrchově v tom, jak práce na konkrétním projektu vypadá, bude pro vás vhodnější poptat freelancera. V případě, že víte, co chcete, ale už ne, jak to chcete, a nemáte chuť se nořit do detailů, agentura bude lepší volbou. Nemusíte totiž nutně volit velkou agenturu, kde se upíšete dlouhodobou smlouvou, zvolit lze i menší agenturu s několika odborníky, která bývá levnější a také flexibilnější. Vždy záleží na rozpočtu i velikosti projektu.

Ale ať už jste se rozhodli pro jakoukoli variantu, vždy si dejte práci s nalezením referencí. Určitě si také sjednejte nezávaznou úvodní schůzku, u které poznáte, jestli naleznete společnou řeč, nebo nikoliv. Vzájemné sympatie a důvěra jsou důležitější, než by se na první pohled mohlo zdát.