Proč je spolupráce s freelancery tak oblíbená a proč se vyplatí i vám?

Podíl freelancerů na pracovním trhu už dlouhodobě roste. Ani současná situace to nemění. Naopak, doba covidová radikálně změnila pohled na pracovní struktury i v těch méně progresivních společnostech. Kde byl dřív potřeba pracovník na HPP, dnes bez problémů může dělat externista. Uspořit peníze na zaměstnancích jde totiž i jinak než snižováním platu. V jakých dalších ohledech může být spolupráce s freelancerem přínosná i pro vaši firmu?

Ušetříte náklady a efektivněji využijete rozpočet

„A není ten specialista moc drahý?“ Neexistuje snad freelancer, který by aspoň jednou nečelil zpochybňování své hodinové mzdy. Jak je tedy možné, že i vyšší hodinovka dokáže ušetřit firemní náklady?

Zatímco freelancerovi zaplatíte za odvedenou službu, tedy jen za hodiny odpracované na projektu, zaměstnanci platíte měsíčně i za hodiny přítomnosti. Efektivně odpracovat celých 160 h měsíčně v kanceláři je prostě utopie. Také mu platíte odvody, dovolenou, svátky a každý bývá někdy nemocný. Platíte mu pracovní místo, počítač, software a nějaká ta školení. 

Když si spočítáte reálnou hodinovou mzdu za opravdu odpracované hodiny zaměstnance, do kterých zahrnete i náklady na vzdělávání a pracovní místo, hodinovka freelancera už nebude působit vůbec přemrštěně.

Vykryjete projekty, pro které se nevyplatí zaměstnanec na HPP

Ne všechny projekty potřebují mít svého HPP zaměstnance. Zejména pokud se jedná o ultra specializované projekty, které celý úvazek nepokryjí, nebo pro ně potřebujete zaměstnance v řádu týdnů až měsíců. Zaměstnat in-house pracovníka, a pak ho převelet na jiný projekt, kde nevyužije svoji specializaci, není dobré řešení ani pro jednu stranu. V takovém případě je nejlepší řešení najmout si freelancera s potřebnou specializací na projektové bázi.

Ulevíte rozpočtu začínájícím firmám

Firmy pracující na projektové bázi mívají období, kdy jsou zavalené prací, která střídají období, kdy prakticky není co dělat. Mít tým in-house zaměstnanců se může prodražit. Freelanceři jsou zvyklí pracovat na projektové bázi a v momentě, kdy práce není, tak pracují pro jiného klienta a vás nic nestojí.

Máte přístup ke specializovanému know-how

Specialista na volné noze sbírá svoje znalosti a zkušenosti na různých projektech. Konstantně se vzdělává ve svém oboru, protože jinak ho převálcuje konkurence. Vy tak dostanete k ruce know-how, které sbíral a zdokonaloval řadu let.

Dostanete jiný pohled na problém

Zasekli jste se na řešení úkolu? Je možné, že tak trochu trpíte firemní slepotou a nevidíte věci, které čerstvý a nezaujatý pohled někoho zvenčí odhalí. Freelancer vaše problémy nevnímá stejně jako vy, a jeho odstup může být přesně to, co vás může posunout z mrtvého bodu.

Šetříte čas zaměstnancům

Ne vždy je potřeba celý projekt převelet na freelancera. V případě, že na projektu pracují vaši interní zaměstnanci a zoufale nestíhají, přibráním volnonožce do týmu jim ušetříte spoustu času a také stresu. A jak už bylo řečeno, díky tomu, že vnímá problémy jinak, dojdete možná k řešení, které by vás interně ani nenapadlo.

Dostanete kvalitní výsledky

Co si volnonožec neodpracuje, to nemá. Motivace neprosedět den, ale opravdu se věnovat práci, je tak v zájmu i samotného freelancera. A protože dobré jméno se nevybuduje samo, rozhodně za sebou bude chtít nechat dobře odvedenou práci, která je vizitka pro získávání dalších klientů. Samozřejmě nelze úplně zobecňovat, proto je dobré výběr freelancera nepodcenit.