Jak zodpovědně navázat spolupráci: Tipy pro firmy

Pro řadu projektů je nejvýhodnější najmout freelancera se specializací na konkrétní obor. Jenže jak navázat spolupráci s odborníkem, který opravdu odevzdá práci v požadované kvalitě a v zadaném termínu?

Hledáte pro svůj projekt specialistu na volné noze, který vám s ním pomůže? Najít ho můžete na přímé doporučení i na platformách, které spojují firmy s freelancery. Mějte ale na paměti, že ani kolega, ani žádná platforma vám nemohou zaručit, že spolupráce půjde podle vašich představ. Portál freelance.cz slouží jako spojka mezi firmami a freelancery, ale do dalších záležitostí nemá právo zasahovat. Proto alespoň přinášíme několik tipů, jak navázat spolupráci s freelancerem tak, aby byla efektivní a s co nejmenším rizikem.

Smlouva jako základ každé spolupráce

Ať už řešíte jednorázovou zakázku, nebo dlouhodobější projekt, je dobré mít vše smluvně ošetřeno. Stačí domluvené náležitosti oboustranně odsouhlasit v e-mailu, není potřeba řešit žádné právníkem připravené smlouvy. Kromě identifikačních údajů obou smluvních stran se dohodněte na předmětu a rozsahu spolupráce, ceně a platebních podmínkách a také na požadovaném termínu odevzdání hotové práce nebo její části. Můžete uvést i smluvní pokuty v případě nedodržení dohodnutých podmínek.

Nesnažte se ušetřit za každou cenu

Vidina ušetřených peněz je sice lákavá, ale pokud najmete výrazně levnějšího freelancera, než je v oboru standardem, připravte se spíš na to, že za práci zaplatíte dvakrát. Specialista nemusí soupeřit nízkou cenou a o klienty nejspíš nouzi nemá. Pokud je vaše hlavní kritérium co nejlevnější výstup, může se dost dobře stát, že ho bude muset nakonec předělat někdo zkušenější. 

Hledejte včas

Jestliže vyžadujete špičkového odborníka, počítejte s tím, že ti bývají vytížení klidně na roky dopředu. Spousta dobrých freelancerů si na vás udělá čas i v řádu měsíců. Každopádně lepší je hledat s dostatečným předstihem, abyste měli dost času na výběr vhodného kandidáta.

Vyplňte inzerát stručně a jasně

Pokud chcete pro svůj projekt najít ty správné lidi, musíte dát jasně najevo, co se od nich očekává. Srozumitelně popište, o jakou pozici se jedná, sepište úkoly a požadavky, a také jestli se jedná o jednorázovou spolupráci nebo o dlouhodobý projekt. Čím konkrétnější informace, tím lépe.

TIP: Přečtěte si také, jak správně vyplnit projekt, abyste vyhovujícího freelancera našli na první dobrou.

Proklepněte si vybraného freelancera

Našli jste ideálního člověka pro svůj projekt? Držte se hesla důvěřuj, ale prověřuj, abyste měli přeci jen větší jistotu, že za své peníze dostanete výstup podle představ. A také, že ho dostanete včas.

V prověřování freelancera využijte sílu sociálních sítí. Komunikace na nich dokáže prozradit hodně. Také se vyplatí vyhledat reference a zkušenosti ostatních klientů. Abychom vám to usnadnili, máme na freelance.cz možnost ověřených referencí, které vám při výběru mnohé napoví.

Zkušební zadání. Ano, nebo ne?

Další možností, jak si ověřit schopnosti freelancera, je požadovat zkušební zadání. Jenže je to dvousečná zbraň. Zaběhnutý odborník na to většinou nemá čas. Proto pokud ke zkušebnímu zadání přistoupíte, domluvte se na tom, že se jedná o placený výstup, u kterého uvidíte, jestli si vzájemně sednete. Zaplatit ale musíte i v případě, že to nebylo úplně podle představ.

Na závěr bychom ještě chtěli připomenout, že freelancer není váš zaměstnanec, proto s ním tak ani nejednejte. Po navázání spolupráce se z vás stávají partneři.