Pracovitost, nebo workoholismus? Kdy jde o víc než jen o lásku k povolání

Jednou z motivací k podnikání je, že nemusíte sedět v práci 8,5 hodiny a můžete si den naplánovat podle svého. Jenže co když teď místo toho těch hodin pracujete 12 a pořád to není dost?

Řada freelancerů odešla na volnou nohu, aby mohla začít naplno dělat to, co je baví a v čem jsou dobří. A není nic špatného na tom, že práci věnují v počátcích velkou část dne. Na druhou stranu jsou tu ale ti, kteří pracují od rána do noci, a to kolikrát i přesto, že je práce vlastně ani tolik netěší. Mnohdy je ani nežene potřeba vydělat peníze. Jenže prostě nemůžou přestat. A tady přichází na řadu workoholismus – závislost, jako každá jiná. Problém, který většinou vidí vaše okolí dřív, než si ho všimnete také.

Nepleťte si pracovitost s workoholismem

Je v pořádku někdy nasadit pracovní tempo na maximum, abyste dosáhli konkrétního cíle. Stejně tak není škodlivé, když se do práce ponoříte natolik, že ztratíte pojem o čase. Důležité je, že po práci umíte vypnout, odpočívat a užít si volný čas. Pracovitost nijak neohrožuje vaše zdraví. Což se o workoholismu říct nedá.

Jak poznat, že máte problém?

U ostatních snadněji vidíme, že něco není v pořádku. Jakmile má člověk nastavit zrcadlo sobě, není to tak jednoduché. Mezi nejčastější projevy workoholismu patří následující body. Pokud se v nich poznáte, zpozorněte.

  • Cítíte neustálou potřebu pracovat, která vám nedovolí odpočívat. Slovo dovolená nemáte ve svém slovníku.
  • Svou sebehodnotu určujete jen na základě pracovního úspěchu.
  • Trávíte čím dál méně času s rodinou a přáteli. Bavíte se pouze s lidmi, se kterými se můžete bavit o práci.
  • Máte pocit, že odvedená práce není nikdy dost dobrá.
  • Svoje pracovní úspěchy si nedokážete užít a hned se pouštíte do dalšího projektu.
  • Spánek kompenzujete kofeinem nebo jinými podpůrnými látkami.
  • Nechápete, proč ostatní časem mrhají na jiné než pracovní věci.
  • Máte pocit, že vaše nasazení je v pořádku a ostatní jsou líní.

Příčiny workoholismu

Neexistuje jen jeden typ workoholika, stejně jako není jen jedna příčina. Jeden typ má s trochou nadsázky toto chování od narození. Už v pubertě rozjíždí projekty a v tomto poli je si jistější než v mezilidských vztazích. Svět mimo práci je pro něj děsivý a pracovní úspěchy mu dodávají sebedůvěru.

Častěji se setkáte s typem workoholika, který fungoval normálně v pracovní i osobnostní sféře. Tedy dokud nenastala krize. Krize v podobě konkurence, které nestačí, krize v rodině, která si žádá vyšší pracovní nasazení pro získání více finančních prostředků i další problémy, které postupně začíná ventilovat prací. Práce začíná zabírat čím dál větší část dne, až se stane jedinou náplní.

Důsledky workoholismu

Jakmile pro vás neexistuje nic jiného než práce, není to dlouhodobě udržitelné. Zanedbávání spánku a vyvážené stravy, postupné omezování koníčků i mezilidských vztahů a další nepříjemnosti, které se s workoholismem pojí, si dřív nebo později začnou vybírat daň.

Nejprve pravděpodobně přijdete o přátele, rodina bude následovat po nich. To vám dá ještě více času na práci a cesta z tohoto kolotoče je prakticky nemožná.

Přichází na řadu zhoršené zdraví. Spánkové poruchy, poruchy soustředěnosti, poruchy trávení, deprese a úzkosti jsou běžný projev této nemoci. Dokonce nejsou neobvyklé ani abstinenční příznaky jako třes rukou, zimnice a křeče, když nepracujete. Neřešený problém může vést k syndromu vyhoření nebo kolapsu organismu.

Jak workoholismus řešit?

Protože je workoholismus závislost, v té nejtěžší fázi si s ním poradíte jen těžko. Nejlepší je vyhledat odbornou pomoc, která vás s léčbou nasměřuje.

Pokud jste k uvědomění došli dříve, než vás práce naprosto pohltila, vydejte se malými krůčky ke změně. Uvědomte si, co vás k práci nutí, a jaké jsou hlavní spouštěče. Neutíkáte od nějakých problémů? Pokud zjistíte, co vás nutí k tomuto chování, je to první krůček k nápravě.

Léčba workoholismu vyžaduje nejen zmírnění pracovního nasazení, ale také změnu vzorců myšlení a chování. Dokud totiž sami neakceptujete, že máte problém, nikdo vás zázračně nevyléčí. Pro lepší udržení správného směru je pak vhodná psychoterapie.

Jak workoholismu předcházet?

Nejlepší samozřejmě je, když tomuto problému zvládnete předejít, než abyste začali řešit až silnou závislost. A protože mezi pracovitostí a workoholismem je často jen poměrně tenká linka, vyplatí se osvojit návyky, díky kterým ji nepřekročíte.

  • Stanovte si pracovní dobu – při práci z domova je občas obtížné uhlídat pracovní hodiny. Jestli se vám často stává, že ještě po nocích doděláváte různé úkoly, je čas na změnu režimu. Pokud máte pocit, že ve vymezenou pracovní dobu nestihnete vše, přečtěte si, jak (zdánlivý) nedostatek času zvládat.
  • Odpočívejte – někdy termín nepočká a pár hodin spánku mu klidně obětujte. Opakovaně to ale nedělejte. Odpočatí budete pozornější, výkonnější a také spokojenější.
  • Jezděte na dovolenou – přepracování se dá snadno předejít pořádným odpočinkem. Před dovolenou klienty informujte, že nebudete dostupní a opravdu to dodržte.
  • Neodbývejte se s jídlem – správné stravovací návyky jsou základ k dobře fungujícímu tělu i mysli. Díky tomu pak nebudete muset vyčerpání kompenzovat kofeinem a cukrem. Obědovou pauzu si vždy udělejte i v nabitém dni.
  • Udělejte si čas na rodinu a přátele – nezapomínejte, že existuje i život mimo práci. Čas strávený s vašimi nejbližšími by měl být na žebříčku hodnot nad pracovním nasazením. Budování sociálních vazeb proti workoholismu funguje překvapivě dobře.
  • Naučte se říkat ne – pokud máte plné kapacity, je v pořádku odmítnout potenciálního klienta. Případně spolupracujte s dalším freelancerem, kterému práci budete delegovat.

Občas je dobré zavzpomínat si na začátky. Proč jste vlastně začali podnikat? Chtěli jste svobodu, práci, která vás naplňuje a také více volného času? A co z toho se vám s takovým nasazením daří?