Zvládání nezdaru jako klíčová vlastnost freelancerů

Práce na volné noze přináší řadu výhod od flexibilní pracovní doby až po prakticky neexistující strop příjmů. To vše je ale také vykoupené řadou problémů. Některé vyřešíte během chvíle, jiné vás mohou srazit na kolena. Jak se nenechat neúspěchem semlít a vytěžit z něho maximum?

Nezvládnutá výzva, nezájem trhu i osobní vyhoření není na volné noze nic výjimečného. Neúspěch na volné noze bolí o to víc, že je v něm vložená osobní i profesní pověst. V začátcích podnikání selže až polovina lidí. Řada freelancerů se ale neúspěchem nenechá položit a zkusí to znovu a lépe. A to je to, co je důležité. Zatímco některým situacím můžete předejít, jiné se předvídají hůře. Vždy se ale vše řeší snadněji, když na ně nebudete pohlížet jako na problémy, ale ideálně jako na výzvy. A jak řekl Winston Churchill: „Úspěch není konečný, neúspěch není fatální: odvaha pokračovat je to, co se počítá.“

Smiřte se s tím, že občasný neúspěch je nevyhnutelný

Odevzdaný projekt nefunguje, jak má, přecenili jste svoje síly nebo si potenciální klient plácl s jiným specialistou? Takové věci se dějí dnes a denně. Pokud je budete brát jako běžnou součást podnikání, bude se vám s nimi lépe zacházet. Nemějte zlost, když se objeví, lépe uděláte, když začne řešit ty problémy, se kterými něco zmůžete, ostatní vypusťte z hlavy.

Občas je dobré si připomenout, že bez neúspěšných pokusů bychom neměli řadu produktů, které denně používáme. Vezměte si třeba vědu, kde je většina pokusů odsouzená k neúspěchu už v zárodku. Přesto je to jediný způsob, jak se posunout vpřed. Každým neúspěchem totiž získáte cenné informace. Na vás je, jak s nimi naložíte.

Najděte si správnou motivaci, se kterou překonáte menší i větší zádrhele

Asi není potřeba zdůrazňovat, že nic jako recept na úspěch neexistuje. S nějakým krachem se na tedy své podnikatelské cestě dřív nebo později setkáte. Abyste ho ustáli, je dobré mít silnou motivaci a vizi. Motivace funguje jako vaše vnitřní hnací síla. Pokud budete dělat něco, co vás nenaplňuje nebo nebaví, bude překonávání každého zádrhelu těžší a dost dobře také může skončit vyhořením.

Za špatnou motivaci k rozjetí podnikání mohou patřit následující:

  • Vidina snadno vydělaných peněz – samozřejmě by každé podnikání mělo být výdělečné, ale pokud si živnost rozjedete jen s touto motivací a nebudete mít jiný vnitřní motor, dost pravděpodobně brzy narazíte.
  • Nespokojenost v zaměstnání – řada freelancerů přešla na volnou nohu právě z důvodu, že ve stávajícím zaměstnání nebyli spokojení. Jako prvotní impuls je to naprosto v pořádku, jako jediná motivace už nikoli.
  • Vidina kratší pracovní doby – na volné noze si pracovní dobu často můžete přizpůsobit vlastním potřebám, neznamená to ale, že to není dřina. Zejména začátky jsou krušné. Zdlouhavé shánění zakázek, práce za nižší sazby a dohánění termínů po večerech nejsou výjimkou.
  • Nechcete se nikomu zodpovídat – sice na volné noze nemáte nadřízeného, ale ani ve vztahu s klientem se mnohdy nevyhnete řešení nepříjemných situací.

TIP: Vypracujte si v začátcích podnikatelský plán, ve kterém si uděláte představu o tom, co vás během podnikání může potkat.

Poučte se ze svých chyb

Každý neúspěch zabolí. Ale utápět se v něm nemá smysl. Zaměřte svou energii na to, abyste si ze situace odnesli něco do budoucna. Jak můžete zabránit tomu, aby se stejná chyba opakovala? Podrobně svůj nezdar zanalyzujte a klaďte si otázky, se kterými se doberete zdárného řešení. A hlavně, buďte k sobě upřímní a trpěliví.

Nezapomeňte, že pracovní nezdar nedefinuje to, kým jste. I když se to může zdát těžké, určitý nadhled je v podnikání potřeba. Stejně tak ale neházejte nezdary na ostatní. Jen tím, že si chybu přiznáte, s ní můžete něco dělat a vyhnout se jejímu opakování. Úspěch a neúspěch od sebe mnohdy dělí jen dobré a špatné rozhodnutí. K těm správným je občas potřeba se dopracovat na základě zkušeností.

Naučte se přijímat kritiku

Pokud se svým neúspěchem nedokáže poprat sami, neškodí zpětná vazba od někoho, kdo má do problému určitý vhled, ale zároveň se ho to netýká tak osobně jako vás. Do přijímání kritiky nikdy nepouštějte ego. S ním se moc daleko neposunete.

Mějte také na paměti, to že většina neúspěchů není nakonec tak hrozná, jak se na první pohled zdá. Na některé zádrhele si za pár měsíců dost možná ani nevzpomenete.