Freelanceři jako součást komunity: Jaké výhody komunita přináší a kde si najít tu svou?

Na jedné straně svoboda, na druhé pak izolace. Pokud dlouhodobě pracujete z domova, začne vám nejspíš chybět kontakt s kolegy, se kterými vytváříte přátelské vazby a předáváte si nápady i vědomosti. Jestliže máte pocit, že vaše podnikání stagnuje, možná je na čase přidat se do komunity freelancerů. Co vám může nabídnout a kde ji získat?

Co může komunita freelancerům nabídnout?

Když si najdete lidi, kteří hovoří jazykem vašeho kmene, plyne z toho spousta výhod. Ty nejdůležitější jsme vypíchli tady.

Pocit sounáležitosti

I když dáváte přednost samostatné práci v klidu své domácí kanceláře, neznamená to, že chcete být sami neustále. Kontakt s ostatními a určitý pocit sounáležitosti občas začne chybět i těm největším introvertům. A právě tohle vám komunita podobně smýšlejících freelancerů může poskytnout.

Sdílení vědomostí a zkušeností

Komu se nestalo, že se najednou zaseknul a nemohl se hnout z místa? Komunita je skvělá studnice vědomostí, kam si můžete v případě potřeby sáhnout pro radu. A díky zkušenostem ostatních nemusíte opakovat ty stejné chyby. Příště takhle pomůžete zase vy někomu juniornějšímu.

Rozšíření obzorů

I když podnikáte ve stejném oboru jako ostatní, neznamená to, že máte každý stejné zkušenosti a pohled na věc. Možnost probrat problém z různých úhlů je někdy opravdu k nezaplacení. Když se navíc vydáte ven ze své pohodlné a bezpečné bubliny ještě kousek za svůj obor, objevíte tam svěží pohled na věc, který funguje jako protilátka na tvůrčí blok, případně tam najdete i možnost navázání nové spolupráce.

Rozvíjení komunikačních dovedností

Jsou obory, kde toho namluvíte spoustu i v home officu, není to ale úplně běžné. Schopnost komunikace je dovednost jako každá jiná. Když se nepoužívá, tak reziví, když ji procvičujete, budete se v ní zlepšovat. Dobré komunikační dovednosti jsou klíčové pro rozvíjení vašeho podnikání i pro řešení záležitostí s (potenciálními) klienty.

Psychickou podporu

Na volné noze čas od času řešíte stres spojený s nepravidelnými příjmy i nejistotou ohledně dostatečného množství práce. A s kým lépe tyto starosti probrat než s někým, kdo si tím také prošel? Mít kolem sebe lidi, se kterými proberete radosti i strasti freelancingu může pomoct zvládat stres, osamělost a další psychologické aspekty práce na volné noze.

Kde najít freelancerskou komunitu?

Zapojení do komunity volnonožců je tedy cenným zdrojem podpory, vzdělání i příležitostí profesního růstu. Rozšiřuje vaše možnosti, pomáhá vám lépe se vyrovnat s výzvami a umožňuje budovat síť kontaktů pro budoucí spolupráce. Kde takovou komunitu ale najít?

Online platformy a sociální sítě

Nejsnazší možnost zapojení do komunity nabízí sociální sítě, jako je například Facebook nebo LinkedIn. Tam najdete obecnější freelancerské komunity i užší oborové. Propojit se s dalšími specialisty ale lze i například pomocí pracovního nástroje Slack, který kromě komunikace s klientem a plánování práce nabízí možnost navázání kontaktu s ostatními volnonožci.

Coworkingová centra

I když i online komunikace přináší spoustu výhod, aspoň občasná práce mezi lidmi je nenahraditelná – dokáže snížit úroveň stresu a zvyšuje dokonce i motivaci k dokončení projektů. Coworkingová centra, která nabízí sdílené pracovní prostory, zažívají v posledních letech boom a najdete je dávno i mimo Prahu nebo Brno.

Pokud se bojíte, že v coworkingu nebudete mít dostatek klidu na práci, protože se stále někde něco řeší, není potřeba se obávat. Určitá míra ruchu tam samozřejmě je, ale to jde vyřešit například samostatnou kanceláří, ze které vyjdete za kouskem socializace až ve chvíli, kdy budete mít chuť.

TIP: Zjistěte, jaké další výhody (a nevýhody) coworking nabízí.

Workshopy a školení

Další možností, kde se seznámit, je chození na oborové workshopy, kde je kromě poslouchání vyžadovaná také určitá míra interakce. Na školení se sice také seznámíte, ale vyžaduje to už větší iniciativu. Z tohoto ohledu jsou vhodná online školení, která často mívají i přidruženou skupinu, kde máte možnost své dojmy probírat s ostatními.

Networkingové akce

Na budování sítě kontaktů je pak vhodný samozřejmě i networking, který má tuto svou schopnost přímo v názvu. Když cíleně vyrazíte sbírat nové kontakty, narazíte na specialisty z oboru, se kterými si budete vyměňovat zkušenosti, i třeba na mentora, který vám pomůže s rozvojem. Jako příjemný bonus můžete narazit i na potenciální klienty.

TIP: Přečtěte si, jak na networking na volné noze, abyste z něj dostali co nejvíce.

Profesní sdružení

Profesní asociace mohou působit nuceně a nelákavě, ale nenechte se zastrašit neochotou ke sdružování, která se s námi táhne od minulého režimu. Takové členství vám může poskytnou konkurenční výhodu, přehled o aktuálním dění a spoustu nových užitečných kontaktů.