Jak být sám sobě tím nejlepším šéfem při práci na volné noze

Kdo si prošel tradičním zaměstnaneckým poměrem, ví, že se lépe snáší ne až tak naplňující práce pod vedením dobrého šéfa než zaměstnání snů, kde je šéf tak trochu noční můra. Na volné noze jste šéfem sami sobě, tak proč také nebýt tím nejlepším možným?

Pro práci na volné noze je potřeba určitá sebekázeň, díky které odevzdáte práci včas a nebudete zapomínat ani na sebevzdělávání. Na druhou stranu si také potřebujete nastavit určité hranice, abyste se příliš nepřetěžovali. Proto je dobré si nejprve přiznat, jestli máte sklony k prokrastinaci, nebo naopak hrozí přetěžování, a podle toho si nastavit mantinely. Co dalšího z vás udělá dobrého šéfa?

Dodržujte pracovní dobu

Kdyby po vás šéf chtěl kontrolovat pracovní e-maily a odevzdávat vypracované úkoly po večerech nebo o víkendu, asi byste brzy začali uvažovat o odchodu. A neděláte to náhodou teď dobrovolně na volné noze sami?

Freelancing láká tím, že jste pánem svého času. Což je pravda, ale také se to může rychle zvrtnout. Pro udržení produktivity a nepřetěžování se je proto dobré nastavit si čas, ve kterém se věnujete práci a jste dostupní pro klienty. Ve zbylém čase si nechte čas na dobití baterek.

TIP: Pokud občas pracujete mimo klasickou pracovní dobu, využijte při odpovídání na e-maily funkci „Poslat později“, aby klienti nezískali dojem, že vás běžně zastihnou třeba o půlnoci.

Vytvořte si příjemné pracovní prostředí

Z gauče sice můžete krátkodobě pracovat, ale pokud plánujete z domova pracovat pravidelně, věnujte svému pracovnímu koutu trochu péče. Vytvořte si klidné pracovní místo, kde se vám bude dobře soustředit a najdete vše potřebné po ruce.

TIP: Pokud nedokážete udržet pozornost a sklouzáváte k prokrastinaci na sociálních sítí, pomozte si nástroji, kde si nastavíte, jak dlouho můžete mít jakou aplikaci otevřenou.

Naučte se organizovat

Abyste se nezahltili prací, je potřeba se naučit věci naplánovat. Proto si vždy sepište seznam úkolů, přiřaďte jim priority a termíny a pak se do nich pusťte postupně. V momentě, kdy před sebou jen budete hrnout neorganizovanou hromadu úkolů, budete demotivovaní a pak ještě přepracovaní.

TIP: S organizací úkolů vám pomohou nástroje jako Asana, Trello nebo české Freelo.

Nezapomínejte na zvýšení odměny

Stejně jako byste od šéfa ocenili každý rok zvýšení odměny, musíte ji zvyšovat i sami sobě. Nejde jen o dorovnání inflace, ve vaší sazbě by se měla také projevit zvyšující se odbornost. Adekvátní odměna vám pokryje osobní i pracovní náklady, dovolí vytvořit finanční rezervu a také umožní dostatek volného času včetně pravidelných dovolených.

Cenotvorba je poměrně komplexní záležitost, proto doporučujeme přečíst si článek o cenotvorbě, kde se věnujeme jejím základům i nejčastějším chybám.

Odpočívejte a jezděte na dovolenou

Nezapomínejte pečovat o svoje zdraví. Ať už se jedná o procházky (už po pouhých 20 minutách pobytu v lese významně klesá hladina stresového hormonu kortizolu), sport nebo odpočinek s knihou. A minimálně jednou ročně si dopřejte dovolenou, kde nebudete muset práci vůbec řešit.

Než odjedete na dovolenou, nezapomeňte včas všechny klienty informovat a případně je odkázat na jiného specialistu, který jim v době vaší dovolené pomůže s nejhořlavějšími potížemi. Také doporučujeme nastavit si OOO e-maily, které klienta informují o tom, jak si poradit v době vaší nepřítomnosti. Nebo nechte na vaše e-maily odpovědět islandské koně.

TIP: Přečtěte si také náš článek Dovolená pro freelancery. Jak si vzít volno a nepřijít o klienty?

Socializujte se

V zaměstnání se každý den socializujete v kancelářích nebo kuchyňce, to na volné noze často chybí. Proto si vyhraďte čas na navazování a udržování kontaktů s podobně smýšlejícími lidmi. Díky tomu se můžete profesně posunout, ale hlavně nebudete čelit sociální izolaci, která práci na volné noze často provází.

Pokud cítíte, že byste se rádi dostali ze zajetých kolejí home officu, zvažte coworkingová centra, která můžete občasně i pravidelně využívat.

Buďte k sobě přívětiví

Udělali jste dobrou práci? Pochvalte se za to, zasloužíte si to. Nemusí to být milionový projekt, i malé úspěchy se počítají.

A že jste udělali přešlap? To k životu i k podnikání patří. Určitě nemá cenu popírat, že se chyba stala, ale také se v tom nemusíte topit víc, než je nutné. Nejlépe uděláte, když se z chyby poučíte a budete ji brát jako cennou lekci.