Nomádská dovolená: Naučte se skloubit práci s odpočinkem

Potřebujete vypnout a načerpat nové síly? Pokud momentálně nemůžete (nebo nechcete) řešit výpadek příjmů, vyrazte na nomádskou dovolenou. V čem se liší od klasické dovolené a jak si ji naplánovat?

Řada freelance profesí nevyžaduje osobní kontakt s klientem a remote spolupráce je už prakticky standard. Nezáleží tedy na tom, jestli práci odvádíte u sebe doma, nebo u toho máte výhled na pláž. Kromě několika odpracovaných hodinách denně si svůj pobyt užijete stejně jako každý jiný turista. Jen nesmíte zapomínat, že jste vyrazili odpočívat, ne se zavřít na hotelový pokoj od rána do večera. Zjistěte, jestli je tento druh odpočinku vhodný i pro vás.

Klasická dovolená vs. nomádská dovolená

V úvodu bychom chtěli říct, že ani jeden typ dovolené není lepší nebo horší, jsou prostě jiné. Zatímco u klasické dovolené vypnete a zakázky na nějaký den nebo týden hodíte za hlavu, při nomádské dovolené máte každý den vyhrazených pár hodin na práci.

Pokud vyrážíte s rodinou nebo s partnerem, který se neplánuje během volna věnovat práci, bude klasická dovolená vhodnější (ale i tady záleží hlavně na domluvě). Jestliže jedete sami, případně s dalšími freelancery, nomádská dovolená je skvělá alternativa.

Zásadní rozdíl v obou typech trávení dovolené je nejen v času věnovaném práci, ale samozřejmě také v (ne)vydělaných penězích. Klasická dovolená freelancera nestojí jen částku, kterou za ni zaplatí, ale je potřeba započítat i výpadek příjmů v době volna. Právě ten nomádská dovolená poměrně elegantním způsobem vyřeší a dovolí vám takto fungovat klidně celé léto.

TIP: Chcete na cestách trávit většinu času? Přečtěte si výhody a nevýhody digitálního nomádství a zjistěte, jestli je pro vás vhodné.

Hlavní důvody, proč vyrazit na nomádskou dovolenou

Práce na volné noze poskytuje freelancerům obrovskou svobodu, ale o nic menší zodpovědnost. Sbalit se na měsíc a nechat klienty na holičkách, není úplně ideální taktika, jak si zajistit spokojenou spolupráci. Na kratší dobu není problém pořešit nejpálivější termíny a zbytek po domluvě odsunout po volnu, případně klienta odkázat na jiného odborníka. U dlouhodobějšího volna však riskujete ztrátu zakázek. A také poměrně velký výpadek příjmů. Sami musíte zvážit, jak velký výpadek ustojíte.

Hlavní důvody, proč freelanceři volí tuto formu dovolené, je tedy minimalizace finanční ztráty, stejně jako určitá nezastupitelnost.

Nomádská dovolená ale poskytuje i řadu příležitostí pro networking. Díky sociálním sítím se dnes snadno spojíte s dalšími digitálními nomády a můžete si předat tipy a know-how, stejně jako si dohodit zakázky.

Jak na úspěšnou nomádskou dovolenou

Na co při plánování nomádské dovolené myslet?

Vybírejte ubytování se stabilním internetovým připojením

Potřebujete k práci internet? Zaměřte se na to při výběru ubytování. Víc než popisu hotelu věřte ověřeným recenzím. Pokud je na ubytování nestabilní Wi-Fi, ostatní se o to rozhodně podělí. Pokud se nechcete spoléhat na místní Wi-Fi, můžete si zaplatit neomezená data a vytvořit si hotspot.

Informujte klienty

V případě, že omezíte svoje pracovní hodiny, dejte tuto změnu vědět i svým klientům, aby věděli, v jakých hodinách se na vás mohou obrátit. To samé platí, pokud budete v jiném časovém pásmu. Domluvte se ideálně na tom, jakými kanály budete komunikovat, tedy jestli se sejdete na callu, nebo necháte domlouvání na e-mailech.

Efektivně organizujte čas

Vaším hlavním úkolem je skloubit pracovní život s tím osobním, na což už jste zvyklí. Akorát že na dovolené o vaši pozornost bude bojovat exotické prostředí a spousta lákadel. Proto je důležité si rozvrhnout den a vyčlenit si určitý časový blok, po který se budete věnovat práci a budete dostupní pro klienty. U organizace času nezapomeňte, že jste na dovolené a nenakládejte si toho příliš, ať máte pořád dost prostoru na dobíjení baterek. Na druhou stranu se nenechte odpočinkem zlákat natolik, abyste prošvihli předem domluvené termíny.

Vytvořte si příjemné pracovní prostředí

Zatímco na někoho funguje vidina odpoledního odpočinku a poznávání okolí jako motivátor k včasnému dodělání zakázek, jinému naopak bude odvádět myšlenky od práce. Proto si vytvořte pracovní prostředí, kde vám bude příjemně a bude vás tam pokud možno rušit co nejméně věcí (a lidí).

Zálohujte

Zálohování je tak potřebné, jak je opomíjené. Rozhodně se vám vyplatí nejen na dovolené, ale je dobré si to znovu připomenout. Pokud chcete mít přístup k datům kdekoliv, zálohujte na cloudové úložiště. I kdybyste udělali tu začátečnickou chybu a vyrazili utopit notebook na pláž, zálohování vás zachrání.

Pár slov závěrem

Na co nezapomenout? Notebook, telefon a další pracovní nástroje včetně nabíječek jsou jasná věc, stejně jako doklady. V případě, že cestujete do zahraničí, zjistěte i další potřebnosti, které je dobré pořešit. Nebude potřeba redukce do zásuvky? A co cestovní připojištění, už ho máte? V případě cestování do exotických zemí zvažte i očkování proti různým nemocem.

I když nomádská dovolená působí jako ideální forma dovolené pro freelancery, nemusí to tak mít všichni. Pokud vám víc vyhovuje, když se na chvíli odpojíte z online světa, rozhodně si svou off-line chvilku dopřejte. Jen si předtím zorganizujte práci a informujte klienty, abyste se nemuseli bát, co bude potřeba žehlit, až se vrátíte.