Je potřeba na volné noze profesně pořád růst?

Profesní růst na volné noze je prospěšný, ale není vždy nezbytný. Nemusíte každý měsíc vydělat víc než ten předchozí. Ani nemusíte mít stále víc zakázek, abyste byli úspěšní. Kdy je ten správný moment se nad růstem zamyslet a třeba ho i na chvíli stopnout?

Zatímco někdo žije kariérou, jiný dá raději přednost mimopracovním aktivitám. Dokud je tam nějaká rovnováha, je obojí v pořádku. Proto se nenechte tlačit do toho, že každý den musíte být lepší než ten předchozí. Jste spokojení tam, kde jste? A jsou spokojení i vaši klienti? V tom případě není důvod to měnit.

Kdy se profesní růst nemusí vyplatit?

Když se stanete plátcem DPH

Narůstající měsíční odměna je příjemná, dokud se nepřiblížíte hranici pro povinné plátcovství DPH, která momentálně činí 2 miliony korun (obrat za uplynulých 12 po sobě jdoucích měsíců musí být vyšší než 2 miliony). V případě, že služby poskytujete převážně neplátcům DPH a váš obor má jen minimální náklady, nemusí se vám to totiž vůbec vyplatit.

Abyste na tom netratili, budete muset navýšit ceny o 21 %, což řada stávajících klientů neplátců nemusí úplně ocenit. Na druhou stranu budete výhodnější pro větší klienty, kteří jsou také plátci DPH. Je vždy na zvážení, jestli se vám tento krok chce udělat. Možná získáte větší klienty a lépe placené zakázky, na druhou stranu přijdete o menší a zajímavé projekty, které vám přirostly k srdci a práce na nich vás naplňuje více.

Když nestíháte a musíte práci delegovat

Pokud máte práce nad hlavu, nabízí se ji outsourcovat na další freelancery. Jenže to s sebou nese novou pracovní roli – někdo tyto freelancery musí řídit, což není práce pro každého. Jestliže spíš oceníte svůj klid a manažerská práce v podobě delegování úkolů a řešení případných neshod vás neláká, raději zvyšte cenu a nesnažte se nabírat více zakázek. Samozřejmě pak se můžete opět dostat do předchozího bodu týkajícího se DPH.

V případě, že přijmete zaměstnance, výrazně zvyšujete stres v tom ohledu, že už nejste zodpovědní jen sami za sebe, a i když budete mít méně úspěšné období, budete stejně muset řešit výplaty. Spolupráce s dalšími freelancery na IČO je v tomto ohledu jednodušší, ale zase pozor na švarcsystém, pokuty za něj jsou poměrně nepříjemné.

Když cítíte, že to nezvládnete

Máte pocit, že se společnost snaží vaši hodnotu odvozovat od pracovního výkonu? Nesrovnávejte se s ostatními. Když cítíte, že jste natolik zahlcení prací, že vás vlastně pomalu přestává naplňovat, není potřeba ještě přidávat. Je to akorát úspěšný recept na vyhoření. Vzpomeňte si na to, proč jste na volnou nohu v první řadě šli. Chtěli jste víc svobody, více volného času? A máte je? Možná je místo růstu čas na kariérní restart.

Zjistěte, proč nechcete růst

Než se ale rozhodnete profesní růst pozastavit, zjistěte, jestli to tak opravdu chcete a jestli vás třeba jen nebrzdí strachy, nejistoty a většině freelancerů dobře známý impostor syndrom. Jedna věc je netoužit po růstu na hranici plátcovství DPH, nebo se zaseknout v (ne)jistotě sotva pokrytých nákladů, protože se bojíte zdražit a přijít o stávající klienty.

To že nerostete neznamená, že zakrníte

Rozhodně se ale nesnažíme sdělit, že máte složit ruce do klína a nedělat nic. Pořád je potřeba věnovat čas osobnímu a profesnímu rozvoji. Řada oborů se vyvíjí natolik rychle, že stačí mírné zdřímnutí a kariérní vlak uvidíte ujíždět. Pokud tedy chcete být stále konkurenceschopní, bez seberozvoje to nepůjde.