Seberozvoj na volné noze: Proč je tak důležitý a jak na něj

Svět kolem nás se stále vyvíjí a je potřeba se udržet v obraze. Když nebudete aktualizovat svoje know-how, přestanete být brzy konkurenceschopní. Ale to není jediný důvod, proč seberozvoj nezanedbat.

Motivace pro vstup do vod freelancingu je různá. Ať už je to finanční nezávislost, nebo možnost pracovat odkudkoli a kdykoli. Jenže konkurence je vysoká a držet krok s vývojem oboru a trhu vyžaduje určité odhodlání. Je potřeba doplňovat odborné vzdělávání, stejně jako se zaměřit na duševní hygienu. A přesně to spadá pod pojem seberozvoj.

Jaké jsou výhody seberozvoje?

Pracovní a osobní rovina se u freelancerů dost úzce prolíná. Úspěch závisí na našich dovednostech, přístupu i motivaci. Rozvíjením dovedností zlepšujeme svou kariéru, ale také osobní spokojenost. Když si uvědomíme, že se máme stále co učit, získáme realističtější pohled na to, co vlastně už umíme, a kde jsou naše slabé stránky, na kterých je potřeba zapracovat. A právě díky tomu mohou freelanceři zůstat konkurenceschopní a stoupat po pomyslném kariérním žebříčku.

Zjistěte, co je potřeba zlepšit

Než se pustíte do sebevzdělávání, zjistěte, kde je potřeba trochu přitlačit. Nevyplatí se pozornost tříštit natolik, abyste se snažili naučit všechno. Nejlepší je se trochu vyprofilovat a pokračovat tímto směrem. Měli byste umět rozpoznat, co je pro vás i vaše klienty relevantní, abyste neztráceli čas učením dovedností, které vám nepomohou v pracovní ani v osobní rovině.

Jak na seberozvoj v kostce

Stanovte si cíle

Čeho chcete dosáhnout v osobní i profesní oblasti? A jak toho můžete dosáhnout? Stanovením cílů si udržíte motivaci. Pozor ale na to, aby cíle byly realistické. Nejlepší je rozdělit si je ještě na několik menších cílů, které si budete moct postupně odškrtávat a udržovat se stále namotivovaní.

Přijímejte výzvy

Chystáte se odmítnout zakázku jen proto, že jste podobné téma ještě nikdy neřešili? Pokud je jediný důvod pro odmítnutí to, že si dostatečně nevěříte, je to dost zásadní chyba. Právě tyto projekty vás kariérně posouvají o kilometry dál. Často je to jen projev takzvaného syndromu podvodníka, kdy si nedokážete přiznat zásluhy za svoje úspěchy a nevěříte svým schopnostem. Dobrá zpráva je, že se s ním dá pracovat. Takže pokud chcete vzít seberozvoj od podlahy, začněte tím, že se nejprve zaměříte na odbourání syndromu podvodníka.

TIP: Na nepřijetí poptávky samozřejmě máte právo. Zjistěte, kdy dává odmítnutí zakázky smysl a jak se s ním popasovat.

Sledujte špičku ve vašem oboru

Profesní skupiny, podcasty, blogové články. Všude tam můžete sledovat názory a poznatky špiček z oboru, díky kterým získáte užitečné tipy a triky, nebo také můžete porovnat jejich a svůj přístup k podobnému zadání.

Doplňujte si vzdělání

Neustálým vzděláváním si udržíte aktivní mysl a také se pojistíte proti tomu, aby vám v oboru neujel vlak. Kromě prohlubování odborných dovedností se můžete zaměřit i na zlepšování slabých stránek a zvýšit tak své sebevědomí, které je nezbytné pro komunikaci s klienty i k nabírání nových zakázek.

S příchodem covidu se vzdělávání posunulo z velké části do online prostoru, takže zajít si na školení není otázka celého dne. Spousta školení navíc nabízí i záznam, takže se podíváte až se vám to bude hodit. Řada online školení není ani nikterak nákladná, některé kurzy najdete například i zdarma. V ohledu dostupného vzdělávání stojí za zmínku české platformy Seduo, NaucmeSe, i zahraniční Skillshare nebo Slideshare.

TIP: Nezapomeňte, že se zvyšováním kvalifikace by ruku v ruce mělo také jít zvyšování vaší ceny.

Bavte se s freelancery napříč obory

Zejména pokud pracujete z domova, hodí se občas rozhodit sítě a nebránit se networkingu, a to i se specialisty mimo váš obor. Nejen že se vám tyto kontakty budou hodit pro budoucí spolupráce, ale také získáte nezaujatý názor někoho, kdo vidí problematiku z jiného úhlu. Díky tomu pak můžete přijít na řešení, které by vás v zajetých kolejí nenapadlo.

Čtěte

Čtení je činnost, na kterou by si měl každý freelancer najít čas. Dokonce i čtení oddechových knih vás rozvíjí. Zejména kreativní profese v takových knihách mohou najít nové impulsy pro svou práci. A pak jsou tu samozřejmě odborné publikace, které vás posunou dál na vaší podnikatelské i osobní cestě.

TIP: Koukněte na 10 knih, které by měl mít každý freelancer v knihovně, a pak se do nich ve chvilce prokrastinování pusťte.