Výhody a nevýhody najímání freelancerů aneb kdy se vám freelancer vyplatí?

Najmout freelancera, nebo vypsat výběrko na zaměstnance? Zatímco v některých situacích je in-house pracovník výhodnější, jindy je freelancer rozumnější volba. Jaké jsou výhody a nevýhody spolupráce s volnonožci?

Výhody najímání freelancerů

Jaká jsou nejčastější PRO pro najímání freelancerů? Vypsali jsme ty nejpádnější argumenty, které spolupráce s nezávislým specialistou přinese.

Vyšší hodinovka, nižší náklady

Že si protiřečíme? Ani ne. Jedním z důvodů, proč se firmy netváří na najímání freelancerů, je jejich vyšší hodinová sazba. Když si to ale dobře propočítáte, dojdete dost pravděpodobně k závěru, že i při trojnásobné hodinovce se vám freelancer stejně vyplatí. Jak to?

Volnonožec vám vyfakturuje jen odpracovaný čas, žádné neproduktivní hodiny odsezené v kanceláři tam nezahrne. Na rozdíl od zaměstnanců neplatíte externistům odvody, dovolené, svátky, nemocenskou a tak dále. A jakmile je projekt hotový, spolupráce, a s ní i finanční závazky, končí.

Flexibilita

Je potřeba chvilková pomoc vytíženým zaměstnancům? Máte v plánu projekt, který nenabízí dost práce pro klasický úvazek? Freelanceři jsou vám k dispozici na krátkodobé nebo projektové bázi, což umožňuje firmám rychle reagovat na změny v pracovní zátěži. Můžete je najmout na konkrétní projekty a po dokončení prací spolupráci ukončit a neřešit další plat za zaměstnance, případně hledání náhradní náplně práce.

Specializované know-how

Vychovat si interně vysoce specializovaného odborníka zabere spoustu času a stojí nemálo peněz. V případě, že potřebujete pokrýt kratší ultra specializovaný projekt, je volba externí spolupráce tou nejekonomičtější volbou. Paleta freelancerů je opravdu široká a můžete si tak najmout odborníka přímo na míru vašemu problému.

Pokud se specialista chce udržet konkurenceschopný, pravidelně se vzdělává a udržuje své znalosti stále aktuální. Díky tomu, že má za sebou práci na rozličných projektech, dokáže také nabídnout hlubší vhled do problému. Kromě odborných znalostí také platíte za nezaujatý pohled na vaše problémy – po čase vás interní slepota chtě nechtě dostane. Svěží pohled zvenčí je mnohdy k nezaplacení.

Z nově nabytých dovedností můžete navíc čerpat nejen po dobu spolupráce – když se postaráte o dovzdělání interních zaměstnanců, jedná se o dlouhodobý benefit.

Kvalitní výsledky

Málokterý freelancer by riskoval své dobré jméno a neodevzdal práci podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud nebudete mít při výběru opravdu nešťastnou ruku, můžete počítat s dobře odvedenou prací.

Výběr spolupracovníků z celého světa

Při najímání freelancerů se nemusíte omezovat hranicemi našeho státu. Pro své projekty si klidně můžete najmout freelancery z druhé části planety. Full remote spolupráce je dnes už standard a je tedy poměrně nedůležité, jestli pracujete oba z Prahy, nebo se jeden z vás nachází o tisíc kilometrů dál. Je však potřeba pořešit nastavení spolupráce, abyste se sladili, i když pracujete v různých časových pásmech.

Cenné kontakty zdarma

Pro většinu volnonožců je networking naprosto běžný a mají vybudovanou síť odborníků z různých odvětví. Pokud budete potřebovat poptat služby mimo obor najatého freelancera, může vám doporučit ověřené kontakty a ušetřit vám čas s hledáním.

Nevýhody najímání freelancerů

Kde jsou výhody, musí být pro vyvážení samozřejmě také zápory. Se kterými negativy se při najímání freelancerů setkáte nejběžněji?

Ne každý „odborník“ je opravdu odborník

I freelanceři jsou jenom lidé, a to se všemi ctnostmi i chybami. Při hledání je tak dobré trochu pátrat a nebrat vysokou hodinovku jako dostatečný argument kvality. Protože ne vždy vysoké sebevědomí znamená i vysokou kvalitu odvedené práce.

Při najímání freelancerů se můžete odrazit od osobního doporučení a referencí na webu. Ale ani to vám nezaručí, že se sejdete na lidské rovině a budete na stejné vlně. Pomůže vám to ale minimálně v tom, že se vyhnete nespolehlivým volnonožcům, pro které deadliny nic neznamenají.

Občas si musíte počkat

Kvalitní odborníci málokdy mívají čas obratem. Pokud vám hoří deadliny, budete pravděpodobně muset udělat kompromisy a buď si výrazně připlatit za expresní práci u vybraného odborníka, nebo se na spolupráci domluvit s méně vytíženým, ale třeba už ne tak zkušeným specialistou.

V našem katalogu freelance.cz odborníci pravidelně aktualizují svou dostupnost, takže budete mít hledání freelancera pro svůj projekt jednodušší.

Menší kontrola nad tím, co se děje

Při práci s freelancery si musíte zvyknout na to, že fungujete jako partneři, ne jako nadřízený a podřízený. Je tedy potřeba dát freelancerovi více důvěry a uvědomit si, že jste si ho najali jako odborníka v dané oblasti.

Určitě je potřeba pravidelná komunikace a oboustranný feedback, rozhodně ale nepočítejte s tím, že byste mu stáli za zadkem a komentovali každý jeho krok.

Ne vždy se externista vyplatí

Jestliže potřebujete pokrýt dlouhodobý projekt, kde je dost práce na několik let dopředu, externista nemusí být tou pravou volbou. Pokud byste zabrali všechny jeho kapacity, mohlo by se také jednat o švarcsystém, který se kvůli vysokým pokutám opravdu nevyplatí riskovat. V případě, že pozice je stálá a zabere full-time kapacitu, bude v tomto případě lepší volbou interní zaměstnanec.

Vyhodnotili jste, že se vám freelancer vyplatí? Přečtěte si také, jak zodpovědně navázat spolupráci a připravit si dobrý základ k oboustranné spokojenosti.